OSTAVIO DVE PORUKE, PORUČIO DA SE ŽRTVUJE ZBOG KURANA: Svi detalji potere - Kako je likvidiran džihadista u Briselu (FOTO)

CELU noć trajala je potraga za džihadistom Abdesalemom Lasuedom (45), koji je u ponedeljak uveče ubio dvojicu švedskih navijača u Briselu, i ranio taksistu, da bi juče ujutro, konačno, stradao u okršaju s policijom.

ОСТАВИО ДВЕ ПОРУКЕ, ПОРУЧИО ДА СЕ ЖРТВУЈЕ ЗБОГ КУРАНА: Сви детаљи потере - Како је ликвидиран џихадиста у Бриселу (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Pronađen je u jednom od kafića u Skarbeku, kvartu u kojem mu je bila prijavljena poslednja adresa. Policiji ga je prijavio kafedžija. Često je svraćao ovde, a naviku, očigledno, nije promenio ni posle krvavog pira. Sedeo je u bašti, kada je došla potera. Nije hteo da se preda, pa je stradao pod policijskim mecima, u okršaju koji se u ovakvim slučajevima često završava ovako, "policijskim suicidom", odnosno svesnim umiranjem, posle izvršenog terorističkog akta. Kod njega je pronađen i "kalašnjikov" kojim je izvršio napad.

Juče je glavna tema, posle neutralisanja teroriste, bio bezbedni povratak švedskih navijača. Oni su proveli dugu, besanu noć u hotelima. Belgijski premijer Aleksander de Kro je poručio da Belgija sve čini da njihov povratak u Švedsku bude sigraran. Takođe, ispitivalo se i da li je ubica eventualno imao pomagače.

Foto: Printskrin X/@alialjabiri

U Evropi se umnožavaju znakovi solidarnosti. Poslanici Evropskog parlamenta juče su svoje zasedanje započeli minutom ćutanja. Istovremeno, dodatno obezbeđenje je organizovano za sinoćnu utakmicu u obližnjem Lilu, između Francuske i Škotske. Iz predostrožnosti, ojačana je kontrola prelaska granice između Belgije i Francuske. Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da demokratska društva treba da se pripreme da žive u oprezu, i da nikada neće biti moguće da u pravnoj državi postoji sistem u kome će teroristička pretnja u potpunosti biti iskorenjena. Dodao je i da su sva evropska društva sada na udaru u odnosu na povratak islamskog terorizma.

Švedski premijer Ulf Kristerson je poručio da Švedska nikada u modernoj istoriji nije bila toliko u opasnosti kao danas. U Belgiji je ojačana bezbednost osam robnih kuća "Ikea".

- Ne želim da Šveđani imaju potrebu da se kriju samo zato što su Šveđani – rekao je juče premijer Švedske.

Ubica je ostavio dve poruke, pre i posle atentata. Poručio je da se žrtvuje zbog Kurana. To navodi na činjenicu da su švedski državljani meta zbog paljenja Kurana na njihovoj teritoriji, zbog čega ih je Al Kaida nedavno označila kao glavne neprijatelje.

Foto: Printskrin X/@alialjabiri

Pitanje je i kako je Abdesalem Lasued mogao da ostane "ispod radara" belgijskih vlasti. Naime, njegov zahtev za azil je odbijen 2020. godine, ali je ipak ostao u zemlji. Postoje i prijave da se radikalizovao još 2016. godine. Poznat je u polcijskoj kartoteci od ranije, zbog trgovine ljudima, ilegalnog boravka i pretnje po državnu bezbednost, ali je 2021. izbrisan sa liste opasnih osoba, zbog čega je bilo teško pronaći ga radi izbacivanja! Vlasti ističu da ništa nije nagovaštavalo da će izvršiti napad. Postoje i kontroverze oko toga da li je u svojoj zemlji Tunisu ranije bio osuđivan zbog terorizma, kako kažu u centru za azil, ili za kriminal, kako je navelo pravosuđe.  

Na prvi pogled, atentat u Briselu nema direktnu vezu sa događanjima u Gazi, mada je jasno da situacija koja je eskalirala na Bliskom istoku utiče na celokupno stanje, što rezultira i odlukama da se izvrše terorističke akcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije