VANREDAN SASTANAK EU: Mišel kaže da totalna blokada Gaze nije u skladu s međunarodnim pravom

Novosti online

18. 10. 2023. u 23:20

NA virtuelnom, vanrednom sastanku šefova država i vlada 27 članica Evropske unije, predsednik Saveta EU Šarl Mišel ocenio je da je izraelska blokada Pojasa Gaze nezakonita.

ВАНРЕДАН САСТАНАК ЕУ: Мишел каже да тотална блокада Газе није у складу с међународним правом

Foto Tanjug/AP

S tim se, međutim, nisu složili svi učesnici hitnog sastanka zbog terorizma u Briselu kada je 16. oktobra jedan islamista ubio dvoje Šveđana, i pre svega, izraelskog rata protiv palestinskog Hamasa koji u EU, SAD i drugim državama važi za terorističku organizaciju. 

Predsednik Saveta EU Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen još jednom su ponovili da Izrael ima pravo na odbranu od Hamasa i drugih napadača, uz poštovanje međunarodnog prava.

"Potpuna blokada Pojasa Gaze od strane Izraela nije u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Šarl Mišel tražeći pristup vodi, hrani i medicinskoj nezi za 2,1 milion stanovnika Pojasa Gaze.

Ursula fon der Lajen ostala je suzdržanija, pa je preporučila da se pročita zajednički stav članica EU. 

"Nije protivrečno podržati Izrael i istovremeno se brinuti za humanitarne potrebe Palestinaca", rekla je ona i najavila da će zato EU izdvojiti više novca za humanitarnu pomoć i pokušati da formira vazdušni most za isporuku te pomoći.

Istovremeno je ponovila da će se sredstva EU namenjena razvojnoj pomoći za infrastrukturu i druge projekte detaljno preispitati. Predsednica Evropske komisije pozvala je i države članice da preispitaju svoju pomoć za palestinska područja.

Evropska unija ponovila je zahtev Hamasu da odmah i bezuslovno pusti na slobodu svih dvestotinak talaca. Od Egipta se zahteva da otvori granični prelaz Rafa prema Pojasu Gaze za isporuku humanitarne pomoći.

Šarl Mišel je osim toga zatražio da se na tom prelazu stranim državljanima dozvoli da napuste Pojas Gaze, gde se još nalazi nekoliko desetina građana zemalja EU.

Egipat verovatno neće otvoriti svoje granice za Palestince, jer ne želi milione izbeglica na svojoj teritoriji, rekao je Mišel.

On je indirektno dao da se nasluti da ima razumevanja za takav stav, jer bi brojne izbeglice u Egiptu povećale i pritisak migranata na Evropu.

Nakon najnovijih terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji, Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron su, u ime Evropske unije, upozorili da se islamistički teror vraća u Evropu.

"Zato je važno da popuste napetosti u regionu", smatra predsednica Evropske komisije.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)