FRONT PREMA POJASU GAZE I LIBANA: Nastavljaju se sukobi na Bliskom istoku

A.Vojinović

20. 10. 2023. u 07:00

SVE su učestaliji incidenti na liniji razgraničenja sa Libanom. U ovim sukobima ranjeno je šest izraelskih vojnika, a za jedan od tih napada je Hezbolah preuzeo odgovornost. Po razumevanju izraelskih vojnih analitičara prisustvo američkog nosača aviona u istočnom mediteranu ima za cilj odvraćanje od regionalizacije sukoba sa Hezbolahom i onima koji stoje iza njih.

ФРОНТ ПРЕМА ПОЈАСУ ГАЗЕ И ЛИБАНА: Настављају се сукоби на Блиском истоку

Foto: Tanjug/AP

Ovako za "Novosti" počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić govori povodom nastavka raketnih napada na liniji između Irazela i Libana i pretnji od širenja sukoba na Bliskom istoku. Nikolić kaže da je jučerašnji dan bio u znaku sumiranja posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Izraelu, kao i dolaska britanskog premijera Rišija Sunaka u Tel Aviv. Dodaje da Izrael nije odustao od kopnene ofanzive na Pojas Gaze i da se pripreme za njen početak nastavljaju.

- Juče je došlo do eskalacije sukoba na zapadu, tačnije, u gradu Tul Karem. - kaže Nikolić za naš list. - Ministar odbrane Izraela Jov Galant juče je preuzeo ogovornost za sve teške događaje koji su se dogodili 7. oktobra.

Izraelske snage juče po podne izvele su artiljerijski napad na predgrađe Meis Al Džabala u južnom Libanu, javila je kuvajtska novinska agencija Kuna, pozivajući se na libansku agenciju. U ovom napadu dva pripadnika Islamskog otpora u Libanu su poginula, a ta grupa je odgovorila artiljerijskim raketama na izraelsko naselje koje se nalazi nasuprot Meis Al Džabala. Takođe, Izraelci su juče napali vojne ciljeve Hezbolaha u pograničnom području sa Libanom. Među metama je bila i vojna osmatračnica, sa koje je ispaljena vođena protivtenkovska raketa na grad Roš Hanikra, na severu Izraela, preneo je "Rojters". IDF su objavile da su ovi udari izvedeni kao odgovor na napade na Izrael tokom proteklog dana.

Hercog kritikovao izveštavanje Bi-Bi-Sija

MINULIH dana pojedini zvaničnici su kritikovali britanski javni servis jer pripadnike Hamasa u svojim izveštajima ne naziva teroristima. Tokom jučerašnjeg susreta sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom predsednik Izraela Isak Hercog je izneo kritike na račun rada Bi-Bi-Sija rekavši da "iskrivljuje činjenice prilikom izveštavanja o izraelsko-palestinskom sukobu".

- Imamo posla sa jednom od najgorih terorističkih organizacija na svetu i Bi-Bi-Si tako i treba da definiše ovu militantnu palestinsku grupu. Šta još treba da vide da bi shvatili da je ovo užasna teroristička organizacija? - upitao je Hercog.

Sunak je odgovorio da napad Hamasa na jug Izraela treba nazvati pravim imenom, odnosno reći da je to teroristički akt koji je izvršila, kako je naveo, zla teroristička organizacija Hamas.

Prema informacijama IDF-a, devet raketa je lansirano iz Libana, zbog čega su se oglasile sirene u Kirijat Šmoni i nekoliko obližnjih naselja. Najmanje jedna raketa pala je u grad na severu zemlje, ali nije bilo povređenih ili materijalne štete. U izraelskim vazdušnima udarima gađana su i dva sela u južnom Libanu, Kafr Šuba i Odaiseh, izvestili su lokalni mediji.

Ubijena udovica suosnivača Hamasa

UDOVICA suosnivača Hamasa i prva žena koja je izabrana u politički odbor te palestinske terorističke organizacije Džamila el-Šanti ubijena je u izraelskom vazdušnom napadu, objavili su mediji povezani s Hamasom u Gazi. Nisu naveli detalje o tome gde se napad dogodio, već samo da se desio u zoru, preneo je "Tajms ov Izrael". El-Šanti je 2021. godine postala prva žena izabrana u politički odbor Hamasa, što je najviše telo te organizacije za donošenje odluka.Njen suprug Abdel Aziz el-Rantisi ubijen je 2004. godine u izraelskom vazdušnom napadu tokom Druge intifade.

Inače, danas se navršavaju dve pune nedelje od stravičnog masakra na festivalu "Supernova" u blizini Pojasa Gaze, posle kojeg su se razbuktao rat između Izraela i palestinske terorističke organizacije Hamas, a dogovora o bilo kakvom primirju - nema. Stanje na Bliskom istoku je dodatno pogoršalo granatiranje bolnice u Gazi gde je život izgubila 471 osoba, oko kojeg krivicu nijedna strana nije zvanično preuzela, pa lopticu nastavljaju da prebacuju u tuđe dvorište. Uključivanjem libanskog Hezbolaha u rat jasno je da se sukob proširio na region, dok se strahuje da li će uključiti još aktera.

Stravične fotografije i video-snimci koje do javnosti svakodnevno stižu sa Bliskog istoka paralisale su svet. A dok sa svih meridijana stižu vesti o protestima stotina ljudi koji traže da se rat momentalno prekine jer svakodnevno živote gube i civili, Izrael i Hamas nastavljaju sa međusobnim napadima. Izraelska vojska je saopštila da je uništila stotine položaja Hamasa, uključujući mesta za lansiranje protivtenkovskih raketa, tunele, obaveštajnu infrastrukturu, operativni štab i druga komandna mesta.

Zvaničnici izraleskih odbrambenih snaga (IDF) izjavili su i da su ubili šefa vojnog krila terorističke grupe Komitet narodnog otpora Gaze Rafata Abua Hilala, kao i neodređeni broj operativaca, navodno, članova Hamasa. Inače, ova grupa je po snazi na trećem mestu terotističkih formacija u regionu posle Hamasa i Palestinskog islamskog džihada. Tokom jučerašnjeg dana gađan je bio i Tel Aviv, dok su se sirene za vazdušne napade čule i u Ramat Ganu, Kiriat Onou, Bnei Braku i Givat Smuelu.

U vazdušnim napadima na Gazu ubijeno je i sedmoro dece, potvrdili su za AP stanovnici i lekari ovog grada na jugu Pojasa Gaze. Oni su saopštili da je u napadu pogođena kuća, u kojoj je su poginuli mališani i još tri člana porodice Bakri. Izraelska vojska nije komentarisala ove informacije.

Portparol IDF Danijel Hagari izjavio je da su do sada obavestili porodice 203 taoca da njihove najmilije Hamas drži u Pojasu Gaze. Visoki zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga je dodao da taj broj nije konačan, jer stalno istražuju nove informacije o Izraelcima koji se vode kao nestali od napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 3.785 Palesinaca do sada ubijeno u napadima, dok je 12.493 ranjeno. IDF su izjavile i da je najmanje 306 njenih vojnika ubijeno od 7. oktobra, dok je najmanje 1.400 Izraelaca poginulo.

Politički lider Hamasa na Zapadnoj obali šeik Hasan Jusef izjavio je da bi ta militantna grupa bila spremna da oslobodi neke taoce, ako bi Izrael pristao na 24-časovni prekid vatre.

Šolc: Oslobodite taoce!

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc zatražio je juče oslobađanje svih talaca koje drži Hamas, istovremeno kritikujući komentare ruskog predsednika Vladimira Putina o civilnim žrtvama u palestinsko-izraelskom sukobu, ocenjujući ih kao "cinične". U govoru u nemačkom parlamentu Šolc je naglasio snažnu podršku Nemačke Izraelu i ponovio da "bi bila ozbiljna greška, ukoliko bi se libanska militantna grupa Hezbolah, Iran ili neko drugi uključio u rat". Nemački zvaničnici tvrde da se u Gazi drži dvocifreni broj nemačko-izraelskih državljana.

- Hamas nema interesa da žene, decu i strance drži kao taoce i verovatno bi bio voljan da ih oslobodi ukoliko Izrael pristane na prekid neprijateljstava kako bi se omogućilo da u Gazu uđe humanitarna pomoć - rekao je on.

Istovremeno, dve američke vojne baze u Siriji napadnute su juče, objavila je libanska TV El Majadin povezana s Iranom. Prema njihovim tvrdnjama, napad na bazu El Tanf blizu sirijske granice s Irakom i Jordanom izveden je dronom, a raketom je napadnuta baza Konoko, na području regiona Deir el Zor na severu Sirije.

U napadu izraleske vojske na Zapadnoj obali ubijeno je troje Palestinaca, među kojima je dvoje tinejdžera, objavila je palestinska novinska agencija VAFA.Izraelske snage napale su selo Budrus, zapadno od Ramale i upucale i usmrtile mladića Gebrijela Avada i ranile još jednu osobu.

Raisi: Izrael bliži kolapsu

PREDSEDNIK Irana Ebrahim Raisi izjavio je da se Izrael bliži kolapsu nakon zločina koje je počinio u Pojasu Gaze, tvrdeći da "svaka kap prolivene palestinske krvi dovodi Izrael jedan korak bliže njegovom padu". Poručio je zvaničnicima SAD i "njihovim izraelskim prijateljima" da slanjem raketa koje ubijaju nevine civile postaju partneri u zločinu, koji će biti kažnjen, jer se, kako je rekao, bliži kraj Izraela, objavila je "Al Arabija". Raisi je ranije upozorio da će se islamski svet osvetiti za izraelske zločine počinjene u Pojasu Gaze, nakon što je raketa pogodila bolnicu "Al Ahli" kada je poginulo na stotine Palestinaca.

Neimenovani zvaničnici iz Bajdenove administracije za "Tajms of Izrael" juče su izjavili da su SAD pozvale Izrael da ne pokreće vojnu kampanju protiv Hezbolaha jer "Vašington radi na sprečavanju širenja rata izvan Pojasa Gaze". SAD su, kako kažu, upozorile Izrael da bude oprezan u vojnim odgovorima na vatru Hezbolaha, objašnjavajući da bi greška izraelske vojske u Libanu mogla izazvati mnogo veći rat. Takođe, ističu da ovo pitanje izaziva zabrinutost u SAD koje su i privatnim i javnim kanalima upozoravale Hezbolah i Iran da ne otvaraju rat na severnom frontu Izraela. Dodaju da su zvaničnici potvrdili Izraelu da će se američka vojska pridružiti izraelskoj ukoliko Hezbolah pokrene rat protiv Izraela.

Si: Prekid vatre imperativ

KINA želi da se rat između Izraela i palestinskog Hamasa okonča što pre, izjavio je juče predsednik Kine Si Đingping, navodeći da je Peking spreman da radi sa arapskim vladama na trajnom rešenju sukoba. Si je rekao da je prekid vatre imperativ, da treba što pre sprečiti širenje ili spiralno širenje sukoba van kontrole, naveli su kineski državni mediji. Si je to izjavio posle sastanka sa egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem, koji je ove nedelje bio jedini višerangirani delegat sa Bliskog istoka koji je prisustvovao kineskom infrastrukturnom forumu "Pojas i put". Kina podržava napore Egipta da pošalje humanitarnu pomoć Gazi, rekao je Si Madbuliju, objavili su mediji.

U međuvremenu, u Tel Aviv je juče stigao britanski premijer Riši Sunak, koji se sa sastao sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom i premijerom Benjaminom Netanjahuom. Poručio je da je Velika Britanija apsolutno podržava pravo Izraela da se brani u skladu sa međunarodnim pravom. Istakao je da zna da Izrael "preduzima sve mere predostrožnosti da izbegne povredu civila u direktnoj suprotnosti sa teroristima Hamasa koji nastoje da dovedu civile u opasnost".

- Svi smo bili šokirani scenama eksplozije u bolnici - rekao je Sunak. - I palestinski civili su žrtve Hamasa. Pozdravljam odluku Izraela da pusti humanitarnu pomoć u Pojas Gaze. Velika Britanija će povećati pomoć regionu i pokušati da dobije veću podršku za ljude koji su tamo što je pre moguće. Stajaćemo uz vaš narod i želimo da pobedite.

Zvaničnik Stejt departmenta podneo ostavku

ZVANIČNIK američkog Stejt departmenta Džoš Pol, koji je radio u agenciji odgovornoj za transfer oružja američkim saveznicima, podneo je juče ostavku.Pol, koji je radio kao jedan od direktora Biroa za političko-vojna pitanja Stejt departmenta, kao razlog ostavke je naveo neslaganje sa, kako je rekao, odlukama američke administracije da ubrza isporuku oružja Izraelu, preneo je Bi-Bi-Si.

- Ne mogu da podržavam niz važnih političkih odluka, uključujući požurivanje za više oružja jednoj strani u sukobu, za koje verujem da su kratkovidi, destruktivni, nepravedni i protivrečni samim vrednostima koje javno zastupamo - poručio je Pol.

On je naveo da, iako priznaje monstruoznost Hamasovog napada na Izrael, takođe veruje da će odgovor Izraela dovesti samo do veće i dublje patnje za Izraelce i Palestince.

Netanjahu se zahvalio britanskom kolegi na podršci, rekavši Sunaku da su se Britanci borili protiv nacista u Drugom svetskom ratu, a da su pripadnici Hamasa novi nacisti, preneo je Bi-Bi-Si.

- Pre 80 godina svet je stajao uz vas tokom vašeg najmračnijeg časa. Ovo je naš najmračniji čas. Zato cenim vašu podršku. Moramo da pobedimo zajedno. To znači da je ovo dug rat i da će nam biti potrebna vaša stalna podrška. Biće uspona i padova i poteškoća - rekao je Netanjahu.

Ambasada SAD u Libanu pozvala je juče američke državljane da isplaniraju svoj odlazak iz Libana što je pre moguće, dok su komercijalne opcije još dostupne. Ambasada je u upozorenju, koje je državljanima SAD poslato mejlom, istakla da pažljivo prati bezbednosnu situaciju u Libanu. Istovremeno je državljanima SAD, koji ne žele da odu iz Libana, preporučila da naprave plan za vanredne situacije.


Plenkovića i Milanovića posvađao i Izrael

HRVATSKI premijer Andrej Plenković ponovo je juče kritikovao predsednika države Zorana Milanovića, zbog izjava o Izraelu i poručio da one nisu pomogle Hrvatskoj, kao ni one o ratu u Ukrajini. Plenković je na konferenciji za novinare upitao da li neko ko godinu i po dana zastupa proruske stavove, Hrvatskoj čini štetu ili korist. "Ni poslednje izjave koje su se ticale Izraela nisu nam baš pomogle kad je reč o vrlo uticajnom krugu ljudi i zemalja koje se bave spoljnom politikom", rekao je Plenković, a preneli su hrvatski mediji.

Milanović je ranije izjavio da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog reakcije na Hamasov napad, što je naišlo na kritike izraelske diplomatije. On je rekao i da "palestinski narod ima pravo na vlastitu državu što je odavno trebalo biti ispoštovano, pa ne bi bilo velikog dela ovih nesreća i užasa koje gledamo".

Pistorijus u Libanu

NEMAČKI ministar odbrane Boris Pistorijus otputovao je juče u Liban da bi posetio nemačke vojnike koji služe u mirovnim snagama UN u regionu, povodom eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa. Berlin je rasporedio oko 140 vojnika na korvetu na libanskoj obali i u sedištu misije UNIFIL na jugu Libana koji je u nedelju pogođen raketom, kada na sreću nije bilo žrtava, preneo je Rojters. "Na korveti Oldenburg Pistorijus se zahvalio mornarima za njihove napore i saslušao ih o uticaju sukoba u Izraelu i Gazi na nemačke vojnike u regionu", saopštilo je Ministarstvo odbrane u Berlinu na "Iksu". Mirovne snage UNIFIL su prisutne u Libanu od 1978. i čini ih skoro 10.000 vojnika iz raznih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?