NOVA RUSKA HAUBICA: Robotizovan top Koalicija-SV sa dometom gađanja od 80 km (VIDEO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

20. 10. 2023. u 20:43

DRŽAVNI organ Rostec je uspešno sproveo državnu procenu samohodne artiljerijske haubice kalibra 152 mm Koalicija-SV, čime je utvrđena njena izrazita tehnička pouzdanost i efikasnost.

НОВА РУСКА ХАУБИЦА: Роботизован топ Коалиција-СВ са дометом гађања од 80 км (ВИДЕО)

Foto Rostek


Proglašena kao haubica sledeće generacije, ona nadmašuje međunarodne i nacionalne kolege u oblastima udaljenosti, tačnosti i vremenske efikasnosti u izvršavanju borbenih misija.

Primarna funkcija samohodne haubice Koalicija-SV je eliminisanje neprijateljske artiljerije i minobacačkih objekata, uz uništavanje oklopnih vozila i neprijateljske pešadije.

Dizajnirano sa sveobuhvatnim nediskriminatornim pristupom smanjenju pretnje, naoružanje se takođe bavi pitanjem demontiranja jedinica protivvazdušne i protivraketne odbrane i rešavanja utvrđenih zona i kontrolnih punktova.


DALEKO OD PUKOG PROIZVODA

Ovaj komad artiljerije ima potpuno automatizovane faze pripreme zrna koje uključuju izbor projektila, sigurnosne mere i nišanjenje topa. Ovo poboljšanje značajno smanjuje vreme početka vatre, obezbeđujući optimalnu brzinu vatre.

Behan Ozdoev, industrijski direktor kompleksa za konvencionalno oružje, municiju i specijalnu hemiju državne korporacije, objašnjava: „Samohodna haubica Koalicija-SV nije samo još jedan top u artiljerijskoj industriji. Umesto toga, to predstavlja značajan skok u njegovom razvoju. Nazvati ga borbenim robotom ne bi bilo preterano. Njegova definitivna osobina je povišen nivo automatizacije. Posada radi iz izolovane oklopne kapsule odakle daljinski upravljaju mašinom."

Ozdoev dalje kaže da Koalicija-SV nudi prednost u odnosu na tradicionalno artiljerijsko oružje u smislu vremena odziva na neočekivane ciljeve, što je veoma kritično u trenutnim borbenim scenarijima.

-Uspešno okončanje državnih ispitivanja omogućava nam da krenemo u masovnu proizvodnju artiljerijskog oružja, zaključuje Behan Ozdoev.

O 2S19 MSTA

2S35 je nastao kao modifikacija 2S19 Msta, uključujući rekonfigurisanu kupolu sa haubicom 152 mm sa dvostrukim automatskim punjenjem postavljenom na šasiju 2S19. Međutim, ovaj početni dizajn je poništen 2010.

Uprkos neuspešnom pokušaju i naknadnom napuštanju dizajna sa dvostrukim topom, nomenklatura posvećena ovoj postavci sa dve cevi, poznatoj kao Koalicija [proizvedena iz ujedinjenja dva pojedinačna topa sa kompletnim cevima u jednu jedinicu] je ovekovečena. Rok za početak serijske proizvodnje i početak isporuke proizvoda projektovan je za 2016. godinu.

U februaru 2018, desetak jedinica 2S35 bilo je podvrgnuto državnim proverama. Ministarstvo odbrane je očekivalo da će ove procene doneti zaključak do 2020. godine, započinjući proces odlučivanja za početak serijske proizvodnje nakon ispitivanja.

 

 


UBRZAN RAZVOJ

Ubrzo do avgusta 2021. godine, Ministarstvo odbrane i UralTransMaš, odeljenje UralVagonZavoda, potpisali su sporazum o zvaničnom započinjanju serijske proizvodnje 2S35.

U aprilu 2023. godine, vođa raketnih snaga i artiljerije Oružanih snaga saopštio je da je 2S35 još uvek pod procenom državnog ispitivanja i da nije imao nikakvu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu do naznačenog vremenskog okvira.


DIZAJN

Predviđeno je da će dve poboljšane funkcije na S35 biti automatizacija sposobna da smanji potrebu posade na potencijalno samo par ili tri osobe, smeštene u utvrđenom odeljku ispod dvostrukih otvora prednjeg trupa.


NAORUŽANjE

Glavno naoružanje je identifikovano kao top 2A88 152 mm, kategorisan po impresivnoj sposobnosti da postigne ciljeve udaljene do 80 kilometara kada se koristi precizno navođena municija, i maksimalno 40 kilometara kada se koristi konvencionalna municija koja se trenutno koristi u artiljerijskim sistemima Msta-S.

Primećeno je značajno poboljšanje u izlaznom kapacitetu vatre 2S35, sa prosečnom brzinom paljbe koja dostiže približno 16 zrna u minuti zbog integracije inovativnog pneumatskog sistema punjenja. Procenjeni kapacitet municije je u rasponu od 60 do 70 granata. Implementacija posebnog utovarnog vozila optimizuje efikasnost smanjujući vreme ponovnog punjenja za kompletno snabdevanje municijom na samo 15 minuta.

Očekuje se da će 2S35 inkorporirati modularni pogonski sistem municije, koji pruža jedinstvenu fleksibilnost za podešavanje količine pogonskog goriva potrebnog za lansiranje svake pojedinačne granate. Dopuna glavnom naoružanju je sekundarni sistem naoružanja u obliku stanice na daljinsko upravljanje za oružje ZiD Kord 12,7×108 mm.


JEDINSTVENA KOMANDA I KONTROLA

2S35 se ne može tradicionalno klasifikovati kao puki samohodni top; umesto toga, to je veoma napredan automatizovani sistem. Opremljen je jedinstvenim komandno-upravljačkim sistemom koji evidentira i prikazuje sva operativna dejstva. Ovaj sofisticirani sistem takođe može automatski da izabere odgovarajući tip školjke i potrebnu količinu punjenja za datu misiju.

Kupola 2S35 je potpuno digitalizovana i njome se može daljinski upravljati preko objedinjenog sistema komandovanja i upravljanja. Postoji mogućnost da se kupola u budućnosti montira na šasiju T-14 Armata.


MOBILNOST

Prvi izveštaji sugerisali su da je 2S35 ukorenjen u dizajnu univerzalne borbene platforme Armata, koju karakteriše sedam točkova modela T-14 Armata i T-15. Međutim, nakon daljeg ispitivanja tokom Parade pobede u Moskvi 2015. i njenih kasnijih proba, izloženi modeli 2S35 nisu proizvedeni na platformi Armata. Umesto toga, oni su konstruisani na okviru sa šest točkova koji je naizgled izvučen iz dizajna šasije T-90.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)