NEMAČKA U MEDITERAN ŠALJE JOŠ TRUPA! Na Kipar stigao brod za snabdevanje, Bundesver prebacuje transportnim avionima vojsku

Novosti online

22. 10. 2023. u 19:14

KAKO se kriza na Bliskom istoku zahuktava, kao i na jugu Libana gde je pitanje sukoba između izraelske vojske i Hezbolaha pitanje vremena Nemačka šalje pojačanja u zoni istočnog Mediterana.

НЕМАЧКА У МЕДИТЕРАН ШАЉЕ ЈОШ ТРУПА! На Кипар стигао брод за снабдевање, Бундесвер пребацује транспортним авионима војску

Foto AP

Posle pripadnika mornaričke specijalne jednice KSK-a koja je transportnim avionima A-400M prebačeno u Larnaku na Kipru, Nemačka je uputila brod Frankfurt am Main (A1412) klase Berlin.

Još pripadnika Bundesvera odletelo je na Kipar zaejdno sa vojnom opremom u subotu rano ujutro.

Pretpostavka je da će se ove vojne snage koristiti za evakuaciju nemačkih državljana i diplomata iz Libana i Izraela u slučaju eskalacije rata na Bliskom istoku i otvorenog sukoba izraelske vojske i Hezbolaha.

Radi se o drugom brodu za snabdevanje koji je naručen 1997. porinut 2001, a u operativnoj upotrebi Nemačke mornarice od 2002. godine. Brod je izrađen u brodgradilištu u Kilu.

Nemačka je za potrebe svoje mranrice planirala da izradi četiri broda klase Berlin, a onda zbog uslova koji su tada vladali u Evropi smanjen je na jedan, a onda 1996. odobrena gradnja i drugog broda. Matična luka broda Frankfurt am Main (A1412) prvo je bio Kil, a onda Vilhelmshavenu.

Osim što može biti ploveća kasarna, primarni zadatak ovog broda je na nemačkom “Einsatzgruppenversorger” u prevodu snabedač operativne grupe, a u pomorskoj terminoologiji brod za snabdevanje. Brodovi prevoze gorivo, namirnice, municiju i drugi materijal, a takođe pružaju medicinske usluge. Brodovi su nazvani po nemačkim gradovima u kojima su bili smešteni nemački parlamenti.

Foto EPA

Brodovi za snabdevanje klase Berlin su trenutno najveći brodovi nemačke mornarice.

TAKTIČKO TEHNIČKI PODACI BRODA ZA SNABDEVANjE “BERLIN”

Dimenzije: dužina: 162 m (Berlin) i 173,7 metara (Frankfurt am Main); širina 24 m i gaz 7,4 m.

Deplasman broda: prazan 10.115 tona, pun: 20.243 tona.

Brod je konstruisan da ima duplo dno. Korisne površine 9.000 metara kubnih. od korisnog tereta na brod se može smetiti 7.600 tona raznog tereta, 480 tona goriva, 126 tona mazuta, 195 tona raznih namirnica, 100 tona pijaće vode. Takođe brod ima dizalicu i mogućnost prevoza na palubi 26 brodskih kontejnera u dva nivoa na gornjoj palubi. Takođe na brodu postoji i modularni spasilački centar i može da posatane brod bodlica. U stanju je da obezbedi 50 pacijenata i pruži im hitnu medicinsku pomoć. Brod poseduje intenzivnu negu, internističku medicinsku i stopmatološku ambulantu.

Pogon: Dva broda ove klase, pokreću dva MAN Diesel 12V 32/40 dizel motora, koji stvaraju 10.555 kilovata (14.154 KS) sa dva reduktora koji okreću dva propelera sa pet lopatica sa kontrolisanim korakom. Oba broda Imaju četiri dizel generatora Deutz-MVM. Brodovi imaju maksimalnu brzinu od 20 čvorova (37 km/h) i imaju autonomiju od 45 dana.

Brodovi klase Berlin imaju heliodrom na krmi i hangar i mogu da smeste dva helikoptera, bilo Si King ili NH90.

Brod ima radari sonar za izbegavanje mina, a jedan od radara je smešten na krmi za upotrebu tokom poletanja i sletanja helikoptera.

Foto Tanjug/AP

NAORUŽANjE:

Klasa Berlin je naoružana sa četiri automatska topa MLG 27 mm za protivvazdušnu odbranu i četiri mitraljeza 12,7 mm. MLG 27 zamenio je starije topove Bofors 40 mm (1,6 in)/70. Plovila su takođe opremljena, i sa prenosnim PVO raketama zemlja-vazduh Stinger (MANPADS) za odbranu.

Plovila imaju 159 članova posade plus 74 ukrcana mornara.

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)