"RUSIJA NE PRIHVATA PRITISAK": Peskov o pretnjama Rige da će zatvoriti Baltičko more za ruske brodove

Novosti online

23. 10. 2023. u 12:41

RUSIJA ne prihvata pritisak, ma od koga da dolazi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pretnje Rige da će zatvoriti Baltičko more za ruske brodove.

РУСИЈА НЕ ПРИХВАТА ПРИТИСАК: Песков о претњама Риге да ће затворити Балтичко море за руске бродове

Foto: Profimedia

- Sve pretnje moraju biti shvaćene ozbiljno, bez obzira na to od koga dolaze. Bez obzira na to od koga dolaze, pretnje Rusiji su neprihvatljive - naglasio je Peskov, komentarišući izjavu letonskog predsednika Edgarsa Rinkevičsa da bi Baltičko more moglo biti zatvoreno za sve ruske brodove ako istraga otkrije umešanost Moskve u oštećenje gasovoda „Baltikonektor“.

Prema njegovim rečima, Rusija nema nikakve veze sa oštećenjima ovog gasovoda.

- Kao odgovor, želeo bih da pitam gospodina predsednika šta treba da se uradi sa Baltičkim morem nakon što se istraga završi i nakon što postane jasno ko je izvršio i ko je naredio teroristički napad na Baltiku protiv ‘Severnih tokova’ - dodao je on.

„Baltikonektor“ je gasovod postavljen na dnu Finskog zaliva dugačak oko 80 kilometara između Inkooa u Finskoj i Paldiskija u Estoniji. Obe zemlje imaju kompresorske stanice i kopnene rute za transport gasa koje povezuju gasovod sa transportnom mrežom zemlje. „Baltikonektor“ je pušten u rad u decembru 2019. godine.

Gasovod trenutno ne radi zbog mogućeg curenja, pošto je 8. oktobra uveče opao pritisak u podvodnoj cevi i rukovodioci sistema prekinuli su dovod gasa. Finski graničari otkrili su navodno mesto za smanjenje pritiska u teritorijalnim vodama države. U Centralnoj kriminalističkoj policiji smatraju da je šteta najverovatnije pričinjena namerno.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)