KO JE SMENJENI KINESKI MINISTAR ODBRANE: Sankcionisala ga Trampova administracija zbog kupovine ruskog naoružanja

A. V. V.

24. 10. 2023. u 19:51

GENERAL Li Šangfu koji je smenjen sa funkcije kineskog ministra odbrane veteran je pokreta za modernizaciju Narodne oslobodilačke armije. Na čelo vladinog tela zaduženog za kinesku vojsku izabran je u martu ove godine na sednici godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu.

КО ЈЕ СМЕЊЕНИ КИНЕСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Санкционисала га Трампова администрација због куповине руског наоружања

Tanjug

Administracija bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa 2018. godine sankcionisala ga je zbog kupovine ruskog naoružanja - borbenih aviona Su-35 i vazdušnog raketnog sistema S-400.

Rođen je 1958. godine u Čengduu, glavnom gradu kineske provincije Sičuan. Diplomirao je 1982. godine na vojnom Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju, zaposlio se u svemirskoj luci Sičang, u kojoj je proveo više od tri decenije. Ovde je radio prvo kao tehničar, da bi kasnije došao do pozicije direktora mesta za lansiranje.

Tokom ranije karijere nagledao je lansiranje kineske lunarne sonde i vodio je prvu kinesku probu protivsatelitskih raketa. A 2016. godine imenovan je za zamenika komandanta Komandne strateške podrške Narodne oslobodilačke vojske, uglednog tela zaduženog za razvoj svemirskog i sajber ratovanja. Zatim je imenovan za šefa Odeljenja za razvoj opreme Centralne vojne komisije, rukovodećeg odbrambenog tela, na čijem je čelu kineski lider Si Đinping.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)