ESTONIJA O INCIDENTIMA NA BALTIKU: Tri oštećenja cevi gasovoda i kablovima su povezana

Tanjug

27. 10. 2023. u 18:04

TRI incidenta koja su dovela do oštećenja gasovoda i dva telekomunikaciona kabla između Estonije, Finske i Švedske „su povezani“, rekla je danas estonska premijerka Kaja Kalas.

ЕСТОНИЈА О ИНЦИДЕНТИМА НА БАЛТИКУ: Три оштећења цеви гасовода и кабловима су повезана

Foto AP

Finska je takođe danas saopštila da je podigla svoju procenu rizika za sigurnost snabdevanja gasom, kao rezultat oštećenja gasovoda "Baltikkonektor" Finska - Estonija, za koji je operater Gasgrid naveo da bi mogao da bude van funkcije do aprila ili duže, preneo je Rojters.

-Važna veza za uvoz gasa biće van upotrebe tokom zimske sezone 2023/24 najmanje pet meseci, navodi se u saopštenju Finske nacionalne agencije za vanredne situacije.

Agencija navodi da je nivo rizika sada na drugom od tri nivoa na skali i dodaje da neće morati da interveniše na tržištu kako bi obezbedila snabdevanje gasom.

Finska policija koja je vodila istragu o oštećenju gasovoda rano 8. oktobra osumnjičila je transporter kontejnera pod zastavom Hong Konga "New Polar Bear".

U blizini gasovoda je pronađeno veliko sidro, a istražitelji veruju da je cev bila razbijena dok ga je brod vukao po morskom dnu.

Smatra se i da su dva telekomunikaciona kabla, koji povezuju Estoniju sa Finskom i Švedskom, takođe oštećena u navedeno vreme.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije