LEGALIZOVANA PLJAČKA: Deo zamrznute ruske imovine EU će iskoristiti za pomoć Ukrajini

Novosti online

27. 10. 2023. u 18:17

LIDERI EU dogovorili su se da iskoriste prihode od zamrznute suverene ruske imovine za pomoć Kijevu, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

ЛЕГАЛИЗОВАНА ПЉАЧКА: Део замрзнуте руске имовине ЕУ ће искористити за помоћ Украјини

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Lideri EU dogovorili su se da iskoriste deo zamrznute ruske imovine, prve svega prihode od njih, za podršku Ukrajine. Samit je potvrdio da pomoć Ukrajini ostaje prioritet Evropske unije - rekao je Mišel na konferenciji nakon samita.

Međutim, na samitu EU nije postignut dogovor o programu budžetske pomoći Ukrajini.

Naime, po pitanju obećanog Ukrajini programa pomoći od 50 milijardi evra za naredne četiri godine, Mišel je samo rekao da je na samitu „vođena diskusija o doradi budžeta“. Kako pišu ruski mediji, ideju da zemlje članice izdvoje dodatna sredstva u budžet EU za Ukrajinu blokirale su Mađarska, Belgija, Slovačka i niz drugih država saveza.

Lideri EU takođe su priznali da, uprkos svim naporima, cene energenata u Evropi ostaju previsoke, saopštio je predsednik Evropskog saveta.

U međuvremenu, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je da EU priprema 12. paket sankcija protiv Rusije.

- Konsultujemo se sa zemljama članicama. Konkretno, analiziramo kako da onemogućimo Rusiji prihode od dijamanata. To će biti urađeno u tesnoj koordinaciji sa partnerima iz G7 - kazala je ona.

Ranije je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađa, te da pritom nije prvi put da se ovako nešto dešava. Evropska unija ne cilja samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije, istakla je ona.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)