SIDRO ISEKLO FINSKI GASOVOD? - Helsinki optužuje kineski brod

Finska je optužila Kinu da je njen brod odgovoran za štetu nanetu na gasovodu u Baltičkom moru.

СИДРО ИСЕКЛО ФИНСКИ ГАСОВОД? - Хелсинки оптужује кинески брод

Foto: Vikipedija

Policija ove skandinavske zemlje ističe da poseduje dovoljne dokaze da je teretni brod pod nazivom "Novi-novi polarni medved" iz Hong Konga, odgovoran za ovaj incident.

Naime, finski istražni organi smatraju da je sidro ovog nosača kontejnera oštetilo podzemni gasovod "Balti kontektor" između Finske i Estonije, u incidentu koji se dogodio početkom oktobra.

Finci su preneli da je na gasovodu u finskom zalivu ostao trad dug 4 metra i širok metar i po, što je dovelo do curenja gasa.

Za to je, kažu, krivac otkačeno sidro teško čak šest tona. Ističe se da su ovo sidro već pokupili finski ronioci.  

U Helsinkiju naglašavaju da je sledeći stepen istrage usmeren na to da se utvrdi li je do oštećenja gasovoda dugog 77 kilometara koji povezuje Finsku i Estoniju došlo nenamerno, ili tokom loše navigacije.

U trenutku kada se dogodio incident, bilo je mnogo neproverenih optužbi, među kojima je i ona da su oštećenje, navodno, izazvali Rusi, "da bi se osvetili za članstvo Finske u NATO", koja je nedavno stupila u ovu organizaciju.

Kineski brod dug 169 metara je nedavno snimljen u luci u Sankt Peterburgu, a na njemu se vidi pomenuto sidro. Brod je u trenutku incidenta bio u Baltičkom moru, a trenutno se nalazi u severnim vodama Rusije, verovatno na povratku u Kinu.  

Ovde prenose da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo objektivnu i profesinalnu istragu oko toga šta se zaista dogodilo.

Istovremeno sa gasovodom, oštećen je i telekomunikacioni kabl koji povezuje Estoniju sa Finskom i Švedskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić