RAT U UKRAJINI: VSU napredovao kod Bahmuta, žestoke borbe za „tvrđavu Avdejevka“; VSU ne može protiv ruskih raketa (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

05. 11. 2023. u 07:31 >> 00:20

RAT u Ukrajini ušao je u 620. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ напредовао код Бахмута, жестоке борбе за „тврђаву Авдејевка“; ВСУ не може против руских ракета (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Ruske rakete, Foto AP

Zelenski traži nastavak podrške SAD

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je SAD da obezbede više sredstava za pomoć ukrajinskim snagama kako bi one imale dovoljno snage da se suprotstave Rusiji.

Zelenski je rekao da bi američki vojnici na kraju mogli biti uvučeni u veći evropski sukob sa Rusijom ako Vašington ne pojača podršku.

- Ako nas Rusija sve pobije, oni će napasti zemlje NATO-a, a vi ćete poslati svoje sinove i kćeri u borbu - rekao je Zelenski. 

Republikanci u SAD postali su skeptični u pogledu daljeg finansiranja ukrajinskih ratnih napora.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Kongres da usvoji zakon o dodatnoj potrošnji u iznosu od 106 milijardi dolara za vojnu potrošnju. Ali republikanci u Predstavničkom domu su umesto toga prošle nedelje usvojili zakon kojim se Izraelu pruža pomoć od 14,3 milijarde dolara, ali ništa novo za Ukrajinu.

Tramp, koji se ponovo kandidovao za predsednika 2024. godine, kritikovao je podršku SAD Ukrajini i tvrdio je da može da reši rat za 24 sata.

Zelenski je pozvao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da doleti kako bi se uverio u razmere sukoba.

- Ako Tramp može da dođe ovde, trebaće mi 24 minuta da mu objasnim da on ne može da upravlja ovim ratom - rekao je Zelenski.

(Reuters)

Ruske trupe gađale Herson

Ruske trupe su večeras sa privremeno okupirane ukrajinske leve obale granatirale priobalne oblasti Hersona, objavio je guverner Hersonske oblasti Roman Mročko, prenosi Ukrinform.

Foto. Printskrin Youtube

U priobalnim oblastima Hersona ima eksplozija! Neprijatelj napada sa privremeno okupirane leve obale“, navodi se u objavi na Telegramu.

Kako podseća kijevska agencija, četiri osobe su povređene u Hersonu od neprijateljskih udara na stambene zgrade.

 


Zelenski nije mogao da sakrije katastrofalne gubitke ukrajinske brigade

U tradicionalnom večernjem obraćanju naciji, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prokomentarisao vesti da je ruska vojska 3. novembra izvela raketni napad na 128. posebnu brdsko-jurišnu Zakarpatsku brigadu.

Ukrajinski vojnici su se bili okupili u selu u Zaporoškoj oblasti povodom proslave Dana raketnih snaga i artiljerije. Kako pišu mediji, u raketnom napadu poginulo je više od 20 vojnika. Oružane snage Ukrajine potvrdile su smrt vojnika 128. brigade, ali nisu precizirale njihov broj i okolnosti incidenta. Zelenski takođe nije naveo detalje, ali je rekao da se ova tragedija „mogla izbeći“.

Foto Tanjug/AP

-Ministar odbrane Umerov me je izvestio o merama koje su preduzete da se otkriju sve okolnosti onoga što se dogodilo, ko je šta konkretno naredio. Pokrenut je i krivični postupak u vezi sa tragedijom. U toku je istraga, rekao je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, rezultati istrage bi trebalo da objasne kako je došlo do tragedije i čije su naredbe bile pogrešne.

Hronika ratnih dešavanja: VSU napredovao kod Bahmuta, žestoke borbe za „tvrđavu Avdejevka“ (MAPA/VIDEO)

Na pravcu Soledara, borbe se i dalje vode u blizini koloseka na pruzi Kleščejevka-Andrejevka. Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su uspele da pređu železničku prugu kod Andrejevke i sada pokušavaju da konsoliduju svoj uspeh. Međutim, Oružane snage Ukrajine su u tome uspele i ranije, ali su ih ruske trupe svaki put gurale nazad. Ipak, situacija u toj oblasti za ruske trupe ostaje prilično teška.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP


Na pravcu Donjecka, u oblasti Avdejevskog odseka, nastavljaju se žestoke borbe zapadno od Krasnogorovke, gde su Oružane snage Ukrajine prethodno uspele da potisnu ruske trupe sa železničke pruge. Oružane snage Rusije pokušavaju da izvrše kontranapad, ali za sada situacija u ovom trenutku ostaje nepromenjena. Na južnom krilu, ruske trupe se bore na periferiji mikrookruga Himik. Brzo napredovanje otežava prisustvo moćnih utvrđenih oblasti ukrajinskih oružanih snaga u ovoj oblasti.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Vremjevske izbočine, ruske jedinice se bore severoistočno od Prijutnoga, jurišajući na odbranu neprijatelja u blizini Gruševe jaruge. Ukoliko napredovanje bude uspešno, sledeći cilj Oružanih snaga Rusije biće vraćanje ranije izgubljenih položaja kod Staromajorskog. Zauzvrat, ukrajinske formacije nastavljaju pretežno da drže odbranu, odgovarajući samo sporim kontranapadima – svaka od njih je uspešno zaustavljena koncentrisanom artiljerijskom vatrom.


Na lokalitetu Orehova, Oružane snage Ukrajine se spremaju za novi talas napada. Dok se 128. zasebna brdsko-jurišna brigada spremala za povratak na liniju fronta, pojedine jedinice drugih formacija su već izvršile preraspoređivanje snaga na liniji dodira. Proteklih dana, formacije 82. vazdušno-desantne brigade, 71. ebr, kao i 118. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, približavale su se Rabotinu i rejonu klina u pravcu Novoprokopovke.

Pored toga, u palisadima zapadno od Verbovoga, položaje su zauzeli padobranci 78. odvojenog jurišnog puka i 3 bataljona 80. desantne jurišne brigade, pripadnici taktičke grupe Topaz.

Foto Tanjug/AP


Sudeći po obnovljenoj aktivnosti ukrajinskih kombinovanih jedinica, napadi Oružanih snaga Ukrajine na sektor Orehova će se nastaviti u bliskoj budućnosti. Pri tome, glavni zadatak VSU nije da probije odbranu, već da pribije ruske oružane snage na pravcu. Da bi se stvorila prednost i dalo vreme Korpusu marinaca u pravcu Hersona, neophodno je zadržati ruske trupe u Zaporožju, dok marinci u blizini Dnjepra pokušavaju da prošire mostobran. I u ovom slučaju, rano otkrivanje klastera Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti i njihov poraz, kao što je bio slučaj u Dimitrovu, neophodni su da bi se izjednačio borbeni potencijal VSU.

Foto Tanjug/AP


Na hersonskom pravcu ukrajinske formacije iz sastava udarne grupe Katran nastavljaju da drže mostobran u centralnom delu sela Krinki. Ruske trupe izvode masovne napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u naseljenom mestu, kao i na ostrvo Frolovo, preko kojeg se snabdeva neprijateljska grupa. U međuvremenu, u blizini Aleški, ukrajinska komanda nastavlja da jača svoje snage, pripremajući se za nove pokušaje napada u pravcu Pojme.

Snažne eksplozije u Odeskoj oblasti: Roj dronova napao luke

Ukrajinski mediji javljaju da je u Crnom moru primećena bespilotna letelica Geranj kako se kreće ka Zatoki, u oblasti Odeske. Nakon čega se čulo nekoliko eksplozija u zoni lučke infrastrukture Odese (VIDEO).

Napadi su prijavljeni i u primorskim oblastima Hersonske oblasti.

 

Raketni napad na Rusiju

Prijavljena je snažna eksplozija u selu Sedovo kod Novoazovska, na granici DNR i Rostovske oblasti.

Ukrajinski telegram kanli objavljuju video snimke vatre i detonacija.

Sudeći po udaljenosti od linije fronta, udar je izveden ili krstarećim raketama iz vazduha (Storm šedou, SCALP-EG) ili balističkim raketama sa kopna (ATACMS).

Foto Tanjug/AP

 

Zaharova: Moskva je upozoravala Kijev da će ih Zapad šutnuti

Rusija je upozoravala da će Zapad iskoristiti Ukrajinu, a zatim će je šutnuti kao nepotrebnu stvar, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova listu Izvestija.

FOTO: AP/Tanjug

Ukrajina ne može protiv ruskih navođenih raketa

Ruske navođene bombe postale su problem za ukrajinske oružane snage, pošto ukrajinska vojska nema snage da im se suprotstavi, piše kolumnista Takajuki Tanaka za japanski list "Nihon Keizai".

Foto Tanjug/AP

 

Granatirano osam naselja u Hersonskoj oblasti (MAPA)

Ukrajinske oružane snage su tokom protekle noći napale najmanje osam naselja u Hersonskoj oblasti.

Na levoj obali Dnjepra, Nova Kahovka, Kahovka, Peščanovka, Sagi, Krinki, Dnjeprjani i Golaja Pristan bili su pod topovskom artiljerijskom vatrom. Nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti.

Ilustracija telegram rybar

Osim toga, ukrajinske formacije su lansirale rakete na Skadovsk: prodavnica nameštaja je značajno oštećena, ali nije bilo povređenih civila.

 

Francuski stručnjak: Ukrajina je precenila snagu

Ukrajina je precenila svoje mogućnosti pokrenuvši letos kontraofanzivu, rekao je radiju radija "Sud radio" jedan od osnivača francuskog instituta „Temida“, koji se bavi pitanjima bezbednosti, pukovnik Oružanih snaga Francuske u penziji Per de Jong.

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini, eksplozije u Odesi i Dnjepropetrovsku

Eksplozije odjeknule u Dnjepropetrovsku i Odesi, javljaju ukrajinski mediji.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Černigovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Veliki gubici VSU, oborene rakete storm šedou

Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 235 vojnika, a pogođene su četiri brigade. Takođe su uništena dva oklopna vozila i šest automobila;

Ruske snage odbile su dva napada ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu. Uništena su dva automobila i jedno borbeno vozilo pešadije, a izbačeno je iz stroja do 135 ukrajinskih vojnika;

Na aerodromu Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti ruske snage uništile su skladište avionske municije Oružanih snaga Ukrajine;

Ilustracija telegram rybar

PVO sistemi presreli su 13 raketa „storm šedou“ i „neptun“, uništeno je 17 bespilotnih letelica;

Ruske snage uništile su na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti avionsku tehniku ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske. Gubici protivnika su do 45 vojnika, dva tenka, dva kamioneta i sedam oklopnih vozila;

Ruske snage pogodile su ukrajinske jedinice kod naselja Krinki i Vesjolo u Hersonskoj oblasti i ostrva Aleksejevski. Izbačeno je iz stroja više od 60 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva automobila, tri samohodna artiljerijska oruđa „gvozdika“ i samohodno oruđe „nona“;

Foto Tanjug/AP

Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada ukrajinske vojske kod naselja Sinjkovka u Harkovskoj oblasti. Izbačeno je iz stroja više od 30 ukrajinskih vojnika, uništena dva oklopna vozila i dva automobila. Tokom protivbaterijske borbe uništene su haubice „krab“ i „gvozdika“;

Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 60 vojnika, oklopno vozilo i dva automobila.

 

Rusi uništili skladište avionske municije VSU

Na aerodromu Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti ruske snage uništile su skladište avionske municije Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je MO Rusije.

Rusi pogodili više od 20 artiljerijskih položaja Ukrajinaca

Ruske snage grupe „Centar“ pogodile su više od 20 artiljerijskih položaja, kao i dva uporišta Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

Savčuk je dodao da su snage izvele napad na jurišne grupe 15. puka Nacionalne garde Ukrajine u šumariji Serebrjanski.

PVO sistemi oborili su dva ukrajinska drona iznad naselja Novodruževsk i Kremena u LNR, dodao je on.

Ruska vojska uništava neprijateljske položaje na kupjanskom pravcu

 

Jedinice grupe snaga „Zapad“ ruske vojske uništile su ukrajinski punkt upravljanja bespilotnim letelicama i jedan tenk na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

On je dodao da su tokom borbi na ovom pravcu jedinice grupe, uz podršku avijacije i artiljerije, odbile četiri napada jurišnih grupa 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Američka raketa porušila zgradu prodavnice nameštaja

Ukrajinske oružane snage su tokom noći izvele napad na Skadovsk u Hersonskoj oblasti. Američka raketa porušila je zgradu prodavnice nameštaja, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

On je dodao da u napadu nije bilo žrtava, ali da je pričinjena veća materijalna šteta.

Pretnje Rusiji iz Kijeva

Načelnik Glavne uprave za borbene udarne sisteme Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine izjavio je da Ukrajina za zimu sprema napad veliki napad dronovima na različite regione Rusije.

On je za Independent rekao da će ti napadi "izazvati mnogo problema" za Rusiju u narednih nekoliko meseci. 

Ruska vojska sprečila pokušaj evakuacije oštećenog tenka „leopard 2“ u DNR

Vojnici Južne grupe snaga sprečili su pokušaj ukrajinske vojske da izvuče sa bojnog polja tenk „leopard 2“, koji je pogođen kod Avdejevke u DNR, i odveze na remont, saopštio je za Sputnjik je izvor iz grupe.

Meta je pogođena baražnom municijom „lancet“ nakon što su primećeni pokušaji da se tenk izvuče sa bojnog polja.

Zelenski priznao da rat između Izraela i Hamasa utiče na rat u Ukrajini

Rat između Izraela i Hamasa odvodi fokus ​​od sukoba u Ukrajini, priznao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je juče rekao da je to jedan od ciljeva Rusije, koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Zelenski je negirao da su borbe u Ukrajini dospele u ćorsokak, uprkos nedavnoj proceni koju je izneo glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni. Zelenski je rekao da su svi umorni i da postoje različita mišljenja. "Ali ovo nije ćorsokak", istakao je on.

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)