BLINKEN POSLE POSETE ZAPADNOJ OBALI: Palestinska uprava treba da ima centralnu ulogu u budućnosti Gaze

Tanjug

05. 11. 2023. u 19:32

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas nakon posete okupiranoj Zapadnoj obali danas da Palestinska uprava treba da igra centralnu ulogu u budućnosti pojasa Gaze.

БЛИНКЕН ПОСЛЕ ПОСЕТЕ ЗАПАДНОЈ ОБАЛИ: Палестинска управа треба да има централну улогу у будућности Газе

Foto Tanjug/AP

Kako prenosi Rojters, Blinken obilazi region usred rastućih tenzija zbog rata Izraela sa Hamasom.

Blinken je prošao kroz izraelske kontrolne punktove kako bi se sastao sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom u gradu Ramali na Zapadnoj obali tokom njegove druge posete regionu otkako su palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra izvela iznenadni napad na južni Izrael.

Blinken je u subotu odbio pozive arapskih zvaničnika na prekid vatre nakon što je, bezuspešno, apelovao na Izrael na ograničenije pauze u borbama dan ranije.

Pored toga što nastoji da osigura da se sukob ne proširi u regionu, Blinken pokušava da pokrene diskusiju o tome kako bi se Gazom moglo upravljati nakon potpunog uništenja Hamasa za koji Izrael kaže da je njegov cilj.

Blinken je rekao Abasu da Vašington veruje da PA „treba da igra centralnu ulogu u onome što sledi u Gazi“, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Abas je rekao Blinkenu da je Gaza „sastavni deo“ države koju Palestinci žele, prenela je palestinska novinska agencija WAFA.

-U potpunosti ćemo preuzeti naše odgovornosti u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje uključuje čitavu Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i pojas Gaze, rekao je Abas.

Nakon jednočasovnog sastanka Blinken i Abas nisu se obraćali medijima.

Abas je rekao Blinkenu da bi trebalo da se odmah uspostavi prekid vatre i omogći isporuka pomoći Gazi.

Američki državni sekretar je izrazio posvećenost SAD u ostvarivanju legitimnih težnji Palestinaca za uspostavljanje palestinske države.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao