TURSKA IZRAZILA NEZADOVOLJSTVO: Evropska unija je na pogrešnoj strani istorije

Novosti onlajn

10. 11. 2023. u 07:55

TURSKA je osudila godišnji izveštaj Evropske komisije o proširenju kao „nepravedan i pristrasan“, nakon što je blok optužio Ankaru da nazaduje demokratskim standardima, dok je istovremeno preporučio pokretanje pregovora o članstvu sa Ukrajinom.

ТУРСКА ИЗРАЗИЛА НЕЗАДОВОЉСТВО: Европска унија је на погрешној страни историје

Arhiva

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je u četvrtak na najnoviji izveštaj Evropske komisije, nazvavši ga  „nepravednim i pristrasnim” i  „zabrinjavajućim za budućnost našeg kontinenta”.

- Kategorički odbacujemo neosnovane tvrdnje i nepravedne kritike - navodi se u saopštenju ministarstva. Nepravedne optužbe protiv Turske o različitim pitanjima osnovnih prava, naglašavaju neiskrenost ovog pristupa i jasan dvostruki standard.

U izveštaju se navodi da Ankara nije postigla "nikakav napredak" u nizu pitanja, uključujući pravosudne, pravne i administrativne reforme preporučene u prošlosti.

- Nedostatak objektivnih, zasnovanih na zaslugama, jedinstvenih i unapred utvrđenih kriterijuma za zapošljavanje i unapređenje sudija i tužilaca ostaje izvor zabrinutosti - zaključila je komisija, nastavljajući sa navodima „ozbiljnog nazadovanja“ u pogledu demokratskih standarda i vladavine zakona.

EU je takođe kritikovala stav Turske o sukobu između Izraela i Gaze, optužujući zvaničnike za „retoriku podrške terorističkoj grupi Hamas“, kaže se da Turska nije osudila napad militanata na Izrael prošlog meseca.

EU na pogrešnoj strani istorije

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će te kritike shvatiti kao „pohvalu“, braneći „principijelni stav Ankare u vezi sa ratom između Izraela i Hamasa“ i optužujući Komisiju EU za licemerje.

- EU je na pogrešnoj strani istorije suočena sa masakrom koji podseća na tamu srednjeg veka - saopštilo je ministarstvo o vojnim aktivnostima Izraela u Gazi. EU mora zapamtiti da politike zasnovane na univerzalnim vrednostima, međunarodnom pravu i humanitarnim principima ne mogu biti ograničene na Ukrajinu, već se moraju sprovoditi univerzalno, uključujući i Bliski istok.

(Politika)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)