BEBE U GAZI UVIJAJU U FOLIJE: Najveća zdravstvena ustanova u palestinskoj enklavi prestala sa radom, tenkovi stigli do kapija Al Šife

A.Vojinović

14. 11. 2023. u 07:00

BOJAZAN da bi najveća bolnica u Gazi Al Šifa mogla da prestane sa radom juče se ostvarila. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da ovaj medicinski centar u gradu Gazi zvanično više ne funkcioniše kao bolnica i da se broj smrtnih slučajeva znatno povećao. Pojačane borbe između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i palestinske militantne grupe Hamas, uz granatiranja oko bolnice, dodatno su pogoršale situaciju sa kojom se, već nedeljama, suočavaju pacijenti i osoblje bolničkog centra u kom je utočište našlo i više od hiljadu raseljenih Palestinaca.

БЕБЕ У ГАЗИ УВИЈАЈУ У ФОЛИЈЕ: Највећа здравствена установа у палестинској енклави престала са радом, тенкови стигли до капија Ал Шифе

Foto: Tanjug/AP photo

- Prošla su tri dana bez struje, vode i sa veoma lošim internetom, što je ozbiljno uticalo na našu sposobnost da pružimo neophodnu negu. Situacija u bolnici Al Šifa je strašna i opasna. Svet ne može da ćuti dok se bolnice koje bi trebalo da budu sigurno utočište pretvaraju u scene smrti, razaranja i očaja - istakao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da se u bolnici nalazi još najmanje 2.300 ljudi. Prema njihovim podacima, koje je objavila SZO na "Iksu", u bolnici je od 600 do 650 pacijenata, od 200 do 500 zdravstvenih radnika i približno 1.500 interno raseljenih. Dodaje se da je u protekla tri dana u bolnici Al Šifa preminulo najmanje 32 pacijenata. Šef hirurgije u bolnici Al Šifa, Marvan abu Saada, izjavila je za Bi-Bi-Si da je treća prevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Lekari u bolnici Al Šifa juče su odbili nalog za obaveznu evakuaciju bolnice od Izraelskih odbrambenih snaga, jer se plaše da će oko 700 rizičnih pacijenata umreti ako ih ostave, izjavio je generalni direktor Ministarstva zdravlja u Gazi Munir al Burš.

- Problem nisu lekari, već pacijenti. A ako ih ostave, oni će umreti, a ako budu prebačeni umreće na putu, to je problem, govorimo o 700 pacijenata. Do sada nije bilo odgovora lekara, ali neki od raseljenih lica i porodica su već otišli - rekao je on, prenosi Si-En-En.

Potpunim odsustvom goriva otvorilo se i veliko pitanje šta raditi sa desetinama beba u inkubatorima. Iako je Izrael ponudio pomoć u premeštanju novorođenčadi u bezbedniji medicinski centar, humanitarna organizacija Medicinska pomoć za Palestince istakla je da to nije bezbedano, dodavši da je jedino rešenje da izraelske snage obustave napade na Al Šifu i omoguće isporuku goriva. Izvršna direktorka organizacije Melani Vord izjavila je ranije da vozila hitne pomoći ne mogu da stignu do Al Šife, a posebno ne ona sa opremom koja je potrebna za prenošenje beba u inkubatorima. Vordova je ukazala da nema bolnice koja ima kapacitet da primi te bebe.

Koliko je situacija u Al Šifi izmakla kontroli posvedočio je njen direktor Muhamed abu Salmija, koji je rekao da prevremeno rođene bebe umotavaju u folije i stavljaju pored tople vode, u, kako je naglasio, očajničkom pokušaju da ih održe u životu. On je za TV Al Arabija rekao da su bebe izvađene iz inkubatora jer ne rade, nakon što su nestale zalihe kiseonika i goriva i da su umotane u folije da bi se zagrejale.

Istovremeno, IDF je objavio da je od početka izraelske kopnene ofanzive na Pojas Gaze, pre oko dve sedmice, izvršeno oko 4.300 napada. U saopštenju se navodi da su kopnene snage i vazduhoplovstvo pogodili stotine Hamasovih pozicija za lansiranje protivtenkovskih vođenih raketa, oko 300 ulaza u podzemne tunele, kao i stotine komandnih centara, preneo je izraelski portal "Tajms of Izrael". Dodaju i da je pogođeno 3.000 lokacija infrastrukture Hamasa.

Izraelske odbrambene snage istakle su da nastavljaju da pronalaze oružje i infrastrukturu Hamasa tokom racija u Pojasu Gaze, unutar škola, džamija i domova pripadnika te palestinske terorističke grupe. Navodi se da je vojska zaplenila desetine komada oružja, vojne opreme i borbenih planova Hamasa. U drugoj raciji u Beit Hanunu, vojnici su pronašli podzemni tunel, obaveštajni materijal i oružje, navodi IDF.

IDF je istakao da je ubio pripadnike terorističke ćelije koja je navodno otvorila vatru na njih iz bolnice Al Kuds u gradu Gazi. Prema IDF, njegove trupe, uz vazdušnu podršku, uzvratile su vatru na operativce Hamasa, ubivši njih 21, a tokom razmene vatre nijedan izraelski vojnik nije povređen, ali je oštećen jedan tenk. Usred razmene vatre, IDF kaže da su civili viđeni kako napuštaju bolnicu, a drugi operativci su izašli iz susednih zgrada i sakrili se među njima da napadnu izraelske snage. Nakon što su otvorili vatru na vojnike, IDF tvrdi da su pripadnici Hamasa navodno pobegli nazad u bolnicu.

- Ovaj incident je još jedan primer Hamasove kontinuirane zloupotrebe civilnih struktura, uključujući bolnice, za izvođenje napada - saopštio je IDF.

Izraelski tenkovi stigli su juče do kapija bolnice Al Šifa.

- Tenkovi su ispred bolnice. U potpunoj smo blokadi. To je potpuno civilno područje. Samo bolnički objekat, pacijenti, lekari i ostali civili koji borave ovde. Neko bi ovo trebalo da zaustavi. Bombardovali su rezervoare vode, bunare i pumpu za kiseonik. Bombardovali su sve u bolnici. Jedva preživljavamo. Svima govorimo, bolnica više nije bezbedno mesto za lečenje pacijenata. Mi štetimo pacijentima time što ih držimo ovde - rekao je jedan od hirurga u bolnici Ahmed al Mokalalati.

U međuvremenu, visoki zvaničnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan odbacio je mogućnost delimične razmene talaca, rekavši da ta palestinska militantna grupa zahteva "potpunu razmenu zatvorenika pripadnika Hamasa koji se nalaze u izraelskim zatvorima". Hamdan je rekao da je stav Hamasa od početka jasan i da podrazumeva potpunu razmenu zatvorenika dodavši da svaki predlog za razmenu mora da garantuje bezbednost otmičara. Istakao je da se paralelno odvijaju pregovori za oslobađanje talaca sa stranim pasošima, ali je naveo da "Izrael opstruiše te pregovore".

Šolc: Prekid vatre "nije ispravan"

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc smatra da "prekid vatre u Pojasu Gaze u ovom trenutku nije ispravan" i otvoreno se izjasnio protiv obustave dejstava u ratu Hamasa i Izraela. "Doduše, humanitarne pauze bi mogle da imaju smisla, na primer, da se ranjenici izvuku iz Pojasa Gaze, ali, srećan sam što mogu da priznam da mislim da poziv koji neki upućuju na momentali prekid vatre, ili dugu pauzu, što je u suštini ista stvar - nije ispravan", rekao je Šolc. Objasnio je da, po njemu, "prekid vatre, u krajnjem slučaju, znači da bi Izrael trebalo da pusti Hamas da se oporavi i kupi nove rakete i da bi onda ponovo osuo paljbu", dodavši da "to nećemo moći da prihvatimo". I. S.

Poginuo producent "Netfliksove" serije

IZVRŠNI producent popularne izraelske Netfliksove serije "Fauda" Matan Meir (38) ubijen je u Gazi u sukobu sa Hamasom kao pripadnik izraelske vojske, preneo je "Miror". On je ubijen sa još četiri izraelska vojnika u eksploziji kod ulaza u podzemni ulaz u Gazi. "Očajni smo što moramo da podelimo sa vama da je jedan od članova naše Fauda porodice ubijen u akciji u Gazi. Matan je bio integralni član našeg tima kojem je slomljeno srce posle ovog tragičnog gubitka. Izražavamo saučešće Matanovoj porodici i prijateljima, neka počiva u miru", naveli su iz ekipe serije "Fauda" na "Iksu".

Minut ćutanja za humanitarce

ZAPOSLENI u UN juče su minutom ćutanja odali počast kolegama, njih više od 100, iz te organizacije ubijenih u Gazi od početka rata između Izraela i Hamasa, dok su zastave UN bile spuštene na pola koplja u sedištima u Aziji i Africi u znak žalosti. "To je najveći broj ubijenih humanitarnih radnika u istoriji naše organizacije za tako kratko vreme. Okupili smo se ovde ujedinjeni na ovoj veoma simboličnoj lokaciji, da odamo počast našim kolegama koji su žrtvovali sopstvene živote služeći pod zastavom UN", rekla je generalna direktorka UN Tatjana Valovaja.

Ostin: Napadi na iranske grupe

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da su mogući novi napadi SAD na grupe povezane sa Iranom, ukoliko ne prestanu napadi na američke snage u Iraku i Siriji. Ostin je rekao da ti napadi moraju da prestanu, a da će u suprotnom, SAD ponovo zaštititi svoje trupe i odgovoriti napadima na grupe povezane sa Iranom. Cilj napada je da se oslabe te grupe koje su, kako je naveo, direktno odgovorne za napade na američke snage u Iraku i Siriji, preneo je Rojters. Američki napadi usledili su posle najmanje 40 napada tokom poslednjih sedmica na koalicione i SAD trupe u Iraku i Siriji koje su izvele snage koje podržava Iran, a najmanje 45 američkih vojnika je povređeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!