"SAUČESNIŠTVO U GENOCIDU IZRAELSKE VLADE": Podnete tužbe protiv Bajdena, Blinkena i Ostina

Novosti online

14. 11. 2023. u 17:25

PROTIV predsednika SAD Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara odbrane Lojda Ostina podnete su federalne tužbe, jer, kako je navedeno, "nisu sprečili i pomogli su genocid u Gazi".

САУЧЕСНИШТВО У ГЕНОЦИДУ ИЗРАЕЛСКЕ ВЛАДЕ: Поднете тужбе против Бајдена, Блинкена и Остина

Foto: Profimedia/Ilustracija

Njih trojicu je grupa za građanske slobode Centar za ustavna prava (CCR) optužila i za "neuspeh u sprečavanju i saučesništvo u genocidu izraelske vlade", prenosi "Al Džazira".

Tužba je podneta u ime palestinskih organizacija za ljudska prava, Palestinaca u Gazi, kao i građana SAD sa rodbinom u toj opkoljenoj enklavi, koju više od mesec dana bombarduje Izrael, koji dobija sredstva i oružje od vlade SAD.

- Brojni lideri izraelske vlade izrazili su jasne genocidne namere i primenili dehumanizujuću karakterizaciju Palestinaca, uključujući i izraz ljudske životinje - stoji u optužbi CCR, kao i to da se izjave o "nameri o genocidu" kombinuju sa "masovnim ubijanjem" Palestinaca, što dovodi do "dokaza zločina genocida koji je u toku".

Katarska televizija navodi da su i ranije brojni naučnici, humanitarne grupe i organizacije za ljudska prava, nazivali ono što Izrael čini u Gazi genocidom

- Odmah nakon pokretanja izraelske kampanje bombardovanja Gaze bez presedana, predsednik Bajden je ponudio 'nepokolebljivu' podršku Izraelu, što su on i zvaničnici administracije dosledno ponavljali i podržavali vojnom, finansijskom i političkom podrškom, čak i kada su masovne civilne žrtve eskalirale, kao i izraelska genocidna retorika - navodi CCR.

U optužbi se navodi da su SAD najbliži saveznik i najsnažnija podrška Izraela, kao i njegov najveći snabdevač vojnom pomoći, pri čemu je Izrael najveći ukupni korisnik američke strane pomoći nakon Drugog svetskog rata.

Više od 11.200 Palestinaca je ubijeno u Gazi otkako je Izrael započeo napade 7. oktobra.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo