VAŠINGTON NE ŽELI DA OBUZDA IZRAEL Lavrov: Stvaranje palestinske države je neizbežno

Novosti onlajn

15. 11. 2023. u 14:26

STVARANjE palestinske države u okviru rešavanja sukoba na Bliskom istoku je neizbežno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT.

ВАШИНГТОН НЕ ЖЕЛИ ДА ОБУЗДА ИЗРАЕЛ Лавров: Стварање палестинске државе је неизбежно

FOTO: Tanjug/AP

- Sa istorijskog gledišta, stvaranje palestinske države je neizbežno. U većini diskusija koje se tiču budućnosti Pojasa Gaze ne poklanja se pažnja stvaranju palestinske države, koja bi koegzistirala sa Izraelom - ocenio je ministar.

Oni koji razrađuju scenario prenošenja palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze van granica regiona, kazao je Lavrov, žele da isprovociraju još veću krizu, a moguće je da SAD upravo to žele.

Diplomata je konstatovao da Sjedinjene Američke Države svaku inicijativu Rusije za prekid sukoba na Bliskom istoku prihvataju kao neprijateljsku.

- Sve što dolazi od Rusije poima se kao neprijateljski akt, kao neprijateljska inicijativa. Ali, zapravo, Vašington ne želi da obuzda Izrael - konstatovao je Lavrov.

On je istakao da je Rusija odmah nakon zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba predložila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rezoluciju koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, ali su SAD blokirale ovu inicijativu.

Ministar je naglasio i da su SAD u aktuelnom palestinsko-izraelskom sukobu, izgleda, spremne samo na humanitarnu pauzu bez dodatnih obaveza.

Lavrov je takođe ocenio da Teheran i Bejrut ne žele da budu uvučeni u palestinsko-izraelski sukob i da neće učestvovati u njemu, ako ne bude provokacija, bez obzira na prisustvo „Hezbolaha“ u Libanu i propalestinskih pokreta u Iranu.

- Problem je u tome što će biti velika greška ako se ta uzdržanost shvati kao slabost, kao zeleno svetlo da se u Gazi čini sve što bi moglo pasti na pamet - poručio je diplomata.

Ministar je takođe primetio da Izrael ne treba da „kupuje“ svoju bezbednost na račun odbijanja stvaranja palestinske države i smanjivanja teritorije, koja je predviđena za nju.

Sukob Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra kada je palestinska grupa upala na jug Izraela, ubila više od 1.400 ljudi i otela oko 230 ljudi. Izrael je odgovorio neprestanim bombardovanjem Pojasa Gaze, u kom je poginulo više od 8.000 ljudi, a zatim i kopnenom operacijom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima