NOVA POŠAST ZA UKRAJINSKU VOJSKU: Jedinice Oružanih snaga Rusije počele da koriste nove kamikaza dronove Skalpel (VIDEO)

Novosti online

19. 11. 2023. u 20:45

RUSKA vojska počela je da koristi novu lutajuću municiju Skalpel u zoni specijalne vojne operacije (SVO), prenosi TASS, pozivajući se na izvor u Konstruktorskom birou.

НОВА ПОШАСТ ЗА УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ: Јединице Оружаних снага Русије почеле да користе нове камиказа дронове Скалпел (ВИДЕО)

Foto tviter@sambendett

Proizvođači tvrde da je sada savladana mala proizvodnja ove platforme i da se mesečno proizvodi oko 20 takve municije. Istovremeno, dizajnerski biro napominje da se, ako je potrebno, obim proizvodnje može značajno povećati.

Prva serija od petnaest „skalpela” već je poslata u zonu sukoba u Ukrajini. Dizajneri su dobili povratne informacije od vojnog osoblja koje je koristilo ovu municiju i većina povratnih informacija je bila pozitivna.

Vojnici navodno primećuju lakoću pripreme za let, kontrolu i ciljanje, kao i visoku upravljivost i stabilnost prilikom zarona ka meti.

„Skalpel” je analog „Lanceta”, samo još jeftiniji i sposoban da deluje u takozvanom „bezbednosnom džepu” Oružanih snaga Ukrajine, gde ruska artiljerija ne može da dosegne, a konvencionalni dronovi ne mogu da dolete, dok je ciljani domet prekratak za rakete. Novi dron kamikaza je dizajniran da radi upravo u ovoj zoni.

Ova inovacija je deo tekućeg razvoja i modernizacije ruskog oružja koje se koristi u okviru SVO.

Foto tviter@sambendett

Podaci o skalpelu nisu obelodanjeni, ali je ranije navedeno da je sposoban da deluje na značajnom dometu, prevazilazeći mogućnosti dronova koji su već u upotrebi. Primećuje se da je u nekim aspektima inferiorniji od Lanceta, ali je pristupačniji zbog cene, jer je njegova proizvodnja 17 puta jeftinija.

Ovaj proizvod je analog Lanceta, ali čini se inferiorniji u nekim tehničkim parametrima – ovo je neophodna žrtva za jeftiniju i masovniju proizvodnju, navode ruski izvori. Može popuniti nedostatke Lancet drona.

Foto tviter@sambendett

On je dodao da iako je glavni akcenat na tehničkoj konkurenciji, novi dron je proizvođače koštao navodo i sedamnaest puta jeftinije od svog analoga. Međutim, prema drugim izvorima, cena drona je zapravo oko 4 miliona rubalja.

Važno je naglasiti da su ovakve kamikaze dronove dizajnirane da unište neprijatelja kroz ciljanu eksploziju, što ih čini izuzetno efikasnim oruđem na bojnom polju. U isto vreme, Hodakovski je izrazio pretpostavku da će se sa sadašnjom statistikom o upotrebi ove vrste municije njihova aktivna upotreba na frontu samo povećati.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)