RAT U IZRAELU: IDF zasipa čelikom Gazu, a onda šalje tenkove; Hamas pogodio koncetraciju ljudstva, a Hezbolah bazu IDF (MAPA/VIDEO/FOTO)

Novosti online

20. 11. 2023. u 07:23 >> 01:14

SUKOB izraelske vojske i Hamasa ušao je u 45. dan. Najmanje osam osoba poginulo je u udaru izraelskih snaga na indonežansku bolnicu u Pojasu Gaze, javila je „Al Džazira“.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: ИДФ засипа челиком Газу, а онда шаље тенкове; Хамас погодио концетрацију људства, а Хезболах базу ИДФ (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Borbena dejstva u Gazi i Izraelu: IDF zasipa čelikom Gazu, a onda šalje tenkove; Hamas pogodio koncetraciju ljudstva, a Hezbolah bazu IDF (MAPA/VIDEO)

POJAS GAZE

Izraelske trupe nastavljaju da udaraju po pojasu Gaze i pripremaju se za novu fazu kopnene operacije. U severnoj oblasti, Izraelci drže predgrađe Beit Hanuna i pokušavaju da napreduju dublje u urbano područje. U međuvremenu, na jugozapadu, izraelska oklopna grupa uspela je da se domogne blizine indonežanske bolnice: kao rezultat serije artiljerijskih udara na instituciju, poginulo je najmanje deset ljudi, a otkazao je i generator koji napaja medicinski kompleks.

Ilustracija telegram rybar


Kako javljaju palestinski mediji, Izraelci se nalaze u neposrednoj blizini bolnice, gde se pucnjava nastavila tokom celog dana. U samoj medicinskoj ustanovi ima još više od hiljadu pacijenata. Trenutno Izraelci zauzimaju zgrade u blizini i otvaraju vatru na skoro svaki pokret u blizini kompleksa. Po mnogo čemu, situacija je veoma slična ranijim događajima u bolnici Al-Šifa. Osim toga, jedinice IDF nastavljaju da stiču uporište u priobalnoj zoni, odakle pokušavaju da prošire zonu kontrole dublje u Gazu.


Osim toga, zgrada Vrhovnog suda, koja se nalazi južno od Gaze, takođe je došla pod kontrolu Izraela: to je potvrdila fotografija koju je objavio novinar Itai Blumenthal na kojoj se nalaze vojno osoblje sa izraelskom zastavom na ulazu u instituciju.

Foto: Printskrin



Trenutno, militanti Hamasa nastavljaju da postavljaju zasede na izraelske trupe, koristeći kako široku mrežu podzemnih tunela, tako i lavirintske gradske ulice. Grupa Kataib Iz ad-Din al-Kasam ponovo je objavila snimke borbi na severu enklave, u kojima militanti pucaju iz RPG-a na oklopna vozila IDF. Sudeći po njima, najmanje nekoliko tenkova je oštećeno.

JUŽNI PRAVAC

Palestinske snage nastavljaju da lansiraju rakete na područja naseljena Izraelom. Tako su Aškelon i Ašdod došli pod vatru militanata. Istovremeno, Hamas je izvestio o pogotku koncentracija izraelskih odbrambenih snaga u vojnoj bazi Rejm. Pored toga, uveče je grupa Kataib Iz al-Din al-Kasam izvršila napade na centar Izraela: prijavljeno je da su rakete padale u Tel Avivu i obližnjim predgrađima.

GRANICA SA LIBANOM

Borci Hezbolaha napali su uporišta IDF i objekte u pograničnim naseljima Izraela. Najaktivnije je bilo libansko lansiranje dve rakete Burkan na vojnu bazu Biranit. Na internetu su se aktivno širili snimci posledica udara raketa po meti: porušene zgrade i požari na više mesta. Informacije o povređenim vojnicima IDF nisu objavljene.

Istovremeno, Hezbolah je granatirao Barama, Kirijat Šmonu, Arab al-Aramša i Ad-Dahiru. Zauzvrat, izraelske trupe su napale Labunu, An-Nakuru, Teir Harfu, Jarin, Rmej, Marun ar-Ras i druga naselja. Saopšteno je da je jedna od raketa IDF pogodila kuću člana libanskog parlamenta u Meis al-Džabalu.


ZAPADNA OBALA
U regionu se nastavljaju sukobi između arapskog stanovništva i izraelskih snaga bezbednosti. Tokom protekle noći privedeno je najmanje 38 lokalnih stanovnika, optuženih za veze sa Hamasom. Najžešći sukobi su se desili u Jerihonu, Duri, Salfitu i Tubasu. A u Al-Arrubi je jedan Palestinac ubijen u sukobima.


Rođaci talaca u Gazi apelovali da se ne sprovode smrtne kazne nad Hamasovcima

Rođaci oko 240 ljudi koje palestinska grupa Hamas drži kao taoce u Gazi pozvali su danas krajnje desničarske izraelske zvaničnike da ne sprovode predloženu smrtnu kaznu za zarobljene palestinske militante, rekavši da bi čak i razgovor o tome mogao da ugrozi taoce.

Foto Tanjug/AP

Izraelsko Ministarstvo pravde saopšilo je 7. novembra da radna grupa raspravlja o načinu na koji će se suditi pritvorenim Palestincima kako bi se izrekle "kazne koje odgovaraju ozbiljnosti počinjenih užasa", prenosi Rojters.

 

Huti: Izraelski brodovi su legitimna meta

Vojni zvaničnik jemenskih Huta, general major Ali Al Moški izjavio je danas nakon otmice broda "Galaxy Leader" u Crvenom moru i njegove međunarodne posade, da su izraelski brodovi legitimne mete bilo gde.

Foto: Depositphotos

 

Prijateljska vatra: IDF imao nekoliko smrtonosnih incidenata u Gazi

Izraelske odbrambene snage su imale niz incidenata takozvane „prijateljske vatre“ tokom borbi u Pojasu Gaze, od kojih su neki sa smrtonosnim rezultatima, prema izraelskim bezbednosnim izvorima.

Trenutno postoje hiljade pešadijskih snaga, tenkova i drugih trupa u Gazi tokom izraelske kopnene ofanzive, koje deluju u gustim četvrtima grada Gaze.

Foto: Tanjug/AP

Vojska je saopštila da stalno procenjuje borbe koje su u toku, uključujući slučajeve prijateljske vatre, i da brzo primenjuje naučene lekcije. Šezdeset šest vojnika je ubijeno u Gazi od početka kopnenog upada 27. oktobra.

 

 

IDF: Ispod džamije hamas proizvodio rakete

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je ispod džamije u naselju Zejtun u gradu Gazi pronašla objekat koji palestinska militantna grupa Hamas navodno koristi za proizvodnju raketa.

 

Ubijeno 12.000 palestinaca u Gazi

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je broj ubijenih Palestinaca porastao na 12.916, dok je broj ranjenih dostigao oko 32.850, od ​​početka izraelskog napada na Pojas Gaze 7. oktobra.

Foto Tanjug/AP

Raisi pisao liderima 50 zemalja

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poslao je pismo liderima 50 zemalja, pozivajući ih da utiču na Izrael kako bi zaustavio napade na Pojas Gaze.

Raisijeva poruka o pozivu na prekid vatre u Gazi upućena je i ruskom i kineskom predsedniku, a pored ostalih i liderima Jordana, Kazahstana, Kenije, Turske i Južne Afrike, preneo je TASS.

Obaveštajna služba IDF: Uhvaćeni hamasovci odali lokacije tunela

Obaveštajna služba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ispitala je ukupno oko 500 Palestinaca, uključujući oko 300 operativaca iz Hamasa, Islamskog džihada i drugih grupa, koji su otkrili lokacije podzemnih tunela Hamasa i da ta grupa koristi civile kao živi štit.

Foto Tanjug/AP

Obaveštajna služba je uputila milione poziva civilima da se evakuišu sa severa Pojasa Gaze, navodi IDF.

IDF je saopštio da se desetine vojnika iz obaveštajne službe koji govore arapski nalaze na terenu u Pojasu Gaze pored borbenih jedinica i da vrše ispitivanja na terenu i obezbeđuju obaveštajne podatke snagama.

Obaveštajna služba - Jedinica 504 - udvostručila je svoje osoblje usred borbi i osnovala novu pođedinicu za južni Izrael, preneo je "Tajms of Izrael".

 

IDF objavio snimak uništenje tunela (VIDEO)

Izraelska vojska objavila je video uništenja Hamasovih tunela u Pojasu Gaze.

 

IDF: Hezbolah lansirao 25 raketa i tri drona kamikaze za jedan sat

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hezbolah iz Libana za jedan sat lansirao oko 25 raketa i tri drona kamikaze na više lokacija na severu Izraela.

U saopštenju se navodi da je izraelski PVO sistem "Gvozdena kupola" presreo tri rakete, dok su ostale pale na otvorena područja.

IDF dodaje da u napadima nema povređenih i da na napade odgovara artiljerijskim granatiranjem. 

Ankara: Očekuje se dolazak evakuisanih iz Gaze


Gotovo 200 evakuisanih iz Gaze trebalo bi da stigne u Tursku, uključujući desetine pacijenata koji će tamo dobiti lekarsku pomoć, saopštio je portparol turskog ministra zdravlja i ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča rekao je da je 61 pacijent, u pratnji 49 rođaka, danas stiglo u Ankaru nakon što su prvobitno izbegli u Egipat u nedelju.

- Mislim da su koraci koje smo preduzeli dali, iako veoma mali, doprinos u pogledu zaštite ljudskog dostojanstva - rekao je novinarima Koča na aerodromu u Ankari gde je obilazio povređene.

Dodao je da prioritet za evakuaciju sada imaju deca iz Gaze, bebe, i ranjeni civili.

Turski ministar zdravlja je prošle nedelje najavio da Ankara želi da primi gotovo 1.000 pacijenata obolelih od raka, uglavnom iz tursko-palestinske bolnice koja je zatvorena zbog izraelskih napada.

Prvih 27 pacijenata stiglo je u Tursku prošlog četvrtka, a do sada je ukupno 150 pacijenata, većinom obolelih od raka, stiglo u Ankaru.

 

 

Bivši šef Njujorške berze kupio medijsku kompaniju Koindesk


Kompanija koju predvodi bivši šef Njujorške berze (NYSE) Tom Farli, saopštila je danas da je kupila 100 odsto udela u medijskoj kompaniji Koindesk koja se orijentiše na kripto valute, prenosi Volstrit džornal (WSJ).

Kako je ranije preneo Foks njuz, Farli je nedavno pokazao interesovanje i za kupovinu propale kripto berze FTX.

Tom Farli je izvršni direktor uspešne platforme za trgovinu kripto valutama Buliš, koja se dva godine nakon pokretanja uvrstila među prve četiri po obimu dnevnog  trgovanja bitkoinom i itirijumum po spot cenama, prenosi WSJ.

- Očekujemo da će berze kripto valuta koje prihvataju regulativu biti predvodnice trenda a digitalni imetak će uskoro postati glavna vrsta imovine - izjavio je Farli.

 

 

Svetski dan dece kao podsetnik na 5.500 palestinske dece ubijene u Gazi


Svetski dan dece obeležava se danas usred izraelskih napada na Gazu u kojima je, prema palestinskim zvaničnicima, od 7. oktobra ubijeno 5.500 dece, što predstavlja jedno ubijeno dete svakih 10 minuta, prenosi Al Džazira.

Pored zvaničnog broja nastradale dece, pretpostavlja se da se još 1.900 mrtvo ispod ruševina. Oko 9.000 dece je povređeno od početka konflikta, većina s teškim i dugoročnim povredama.

Od 2.3 miliona stanovnika Gaze, pola čine deca, a ukupno 70 odsto žrtava čine žene i deca, dok se procenjuje da je procenat civilnih žrtava preko 90 odsto.

 

 

Izrael: Tri komandata Hamasa ubijena u vazdušnom napadu

 


 Izraelske odbrambene snage (IDF) izjavile su da da su u toku noći ubijena tri Hamasova operativca, prenosi Tajms of Izrael. 

Kako je navedeno, vazdušni napadi su sprovedeni nakon što su Šin Bet i Direktorat vojne obaveštajne službe dostavili informacije o lokaciji palestinskih militanata. 

Brigada Nahal je, prema izveštajima Izraelskih odbrambenih snaga, navodno identifikovala zgradu koju je Hamas koristio kao skladište oružja i uništila u bombardovanju.

 

 

Makron u razgovorima sa Abasom i Netanijahuom osudio nasilje nad Palestincima

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je u telefonskim razgovorima sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom nasilje nad palestinskim civilima na Zapadnoj obali, saopštilo je francusko predsedništvo.

U saopštenju se navodi da je Makron rekao Abasu da je potrebno da palestinske vlasti i sve zemlje u regionu nedvosmisleno i sa najvećom odlučnošću osude teroristički napad koji je Hamas izveo u Izraelu 7. oktobra.

Francusko predsedništvo navodi da je Makron u razgovoru sa Netanijahuom rekao da ima „previše civilnih žrtava“ u Gazi.

 

Foto: Profimedia

 

Ministri arapskih i islamskih država iz Pekinga pozvali na primirje u Gazi

 


Ministri arapskih i islamskih država pozvali su danas iz Pekinga na hitno primirje i Pojasu Gaze i isporuke humanitarne pomoći u tu palestinsku enklavu.

Šef kineske diplomatije Vang Ji poručio je tokom sastanka sa diplomatama iz arapskih i muslimanskih zemalja da međunarodna zajednica mora da preduzme hitne mere kako bi zaustavila "humanitarnu katastrofu" koja se odvija u Gazi, prenosi Gardijan.

- Hajde da radimo zajedno na brzom smirivanju situacije u Gazi i vraćanju mira na Bliskom istoku što je pre moguće - rekao je Vang.

On je potvrdio da Kina u potpunosti podržava poziv na prihvatanje rešanja o dve države.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan al Saud rekao je da bi međunarodna zajednica trebalo da preuzme odgovornost i da zaustavi Izrael.

Delegacija arapskih ministara, koja bi trebalo da se sastane sa zvaničnim predstavnicima svih zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, takođe pokušava da izvrši pritisak na Zapad da odbaci izraelska opravdanja da su vojne akcije protiv Palestinaca čin samoodbrane, prenosi Rojters.

Na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitm u Rijadu ranije ovog meseca zatražen je prekid blokade Gaze, pristup humanitarnoj pomoći i zaustavljanje prodaje oružja Izraelu, podseća Rojters.

Takođe je upućen poziv Međunarodnom krivičnom sudu da istraži, kako je navedeno, "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael na palestinskim teritorijama".

 

 

Nova tura humanitarne pomoći od Rusije za Gazu

Rusija će isporučiti još 27 tona humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.

Oglasio se ministar odbrane Izraela

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da je libanski Hezbolah od početka sukoba ispalio više od 1.000 projektila na Izrael.

Napad na indonežansku bolnicu u Pojasu Gaze

Najmanje osam osoba je poginulo u noćašnjem napadu izraelskih snaga na indonežansku bolnicu u Pojasu Gaze, javila je „Al Džazira“. Kako se navodi, najmanje dva lekara su ranjena, a drugi sprat bolnice je oštećen.

Bolnica se nalazi pod opsadom, okružena izraelskim tenkovima.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH SE EVAKUIŠITE: Izrael sprema akciju u Rafi, stiglo hitno naređenje Palestincima