RAT U IZRAELU: Admiral Hagari: Naše je da nađemo i ilikvidiramo vođu Hamasa; IDF - Vojska probila odbranu Hamasa (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

06. 12. 2023. u 07:29 >> 02:12

SUKOB između Hamasa i Izraela ušao je u 61. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Адмирал Хагари: Наше је да нађемо и иликвидирамо вођу Хамаса; ИДФ - Војска пробила одбрану Хамаса (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Senat blokirao vojnu pomoć Kijevu i Tel Avivu

Republikanci u Senatu blokiraju unapred paket ratnih sredstava za Ukrajinu i Izrael vredan 110 milijardi dolara, kao i druge prioritete nacionalne bezbednosti, dok su pokušavali da primoraju predsednika Džoa Bajdena da uključi promene u graničnu politiku SAD.

Foto: Tanjug/AP

Glasanje - 49 prema 51, broj koji nije dostigao prag od 60 glasova Senata za usvajanje, usledio je samo nekoliko sati nakon što je Bajden rekao da je „zapanjujuće“ da Kongres još nije odobrio desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći za Ukrajina.

Njegova administracija upozorila je na strašne posledice po Kijev — i „poklon“ ruskom Vladimiru Putinu — ako poslanici ne reaguju.

 

Rijad pozvao Vašington na uzdržanost na napade Huta

Saudijska Arabija je pozvala Sjedinjene Države da pokažu uzdržanost u odgovoru na kontinuirane napade Huta koje podržava Iran u Jemenu na brodove u Crvenom moru, prenosi Rojters. Dva izvora upoznata sa porukama Rijada kažu da kraljevstvo nastoji da ograniči prelivanje iz izraelskog rata protiv Hamasa nakon masakra terorističke grupe 7. oktobra u južnom Izraelu. Ove nedelje, višesatni raketni napad Huta na tri komercijalna broda u Crvenom moru označio je značajnu eskalaciju u nizu pomorskih napada na Bliskom istoku koji su povezani sa ratom Izrael-Hamas. Američki ratni brod oborio je tri drona u samoodbrani tokom napada u nedelju, saopštila je američka vojska. Dan kasnije, SAD su rekle da bi mogle uspostaviti pomorsku operativnu grupu za pratnju komercijalnih brodova u Crvenom moru Huti su takođe ispalili nekoliko balističkih projektila i dronova na izraelski grad Eilat na jugu od početka rata u oktobru, uključujući i ranije danas (sreda).

IDF se probio na više mesta u Gazi: Nije opkoljena nijedna rezidencija vođe Hamasa

Portparol IDF-a, kontraadmiral Danijel Hagari, kaže da je vojska probila odbranu Hamasa u Šedžaji i Džabaliji na severu Gaze, kao i u Kan Junisu, u južnom delu pojasa, što je ranije najavljeno od strane vojske.

Foto Tanjug/AP

-U poslednjih 48 sati, u Džabaliji, Šejaji i Kan Junisu, probili smo linije odbrane. Teroristi izlaze iz podzemlja i bore se sa našim snagama. A naše snage pobeđuju u bliskoj borbi. Oni imaju prednost, kaže on. Odgovarajući na pitanje o primedbama premijera Benjamina Netanjahua, koji je rekao da vojnici IDF okružuju kuću vođe Hamasa Jahje Sinvara, Hagari kaže da je „Sinvarov dom oblast Kan Junis“ — ukazujući da nije opkoljena nijedna konkretna zgrada koja služi kao rezidencija Sinvara .

-Sinvar nije iznad zemlje, već pod zemljom. Neću detaljnije o tome gde tačno i šta znamo. Naš posao je da dođemo do Sinvara i ubijemo ga, dodaje on.

Foto IDF

 

Izrael odobrio veće količine goriva za Gazu

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je večeras da je odobreno povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Pojas Gaze.

U saopštenju se ne navodi za koliko će biti povećana isporuka, samo se ističe da je odobrena "minimalna količina potrebna da se spreči humanitarni kolaps i izbijanje epidemija u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

Foto Tanjug/AP

-Ovaj minimalni iznos će s vremena na vreme određivati ratni kabinet, u skladu sa stopom zaraženosti i humanitarnim uslovima u Pojasu Gaze, navode iz Netanijahuovog kabineta.

Izraelski mediji pišu da su Sjedinjene Američke Države zahtevale da se dnevna isporuka od 60.000 litara udvostruči ili utrostruči.

 


Zvaničnik Hamasa: Stanovništvo u Pojasu Gaze žrtva "neoholokausta"

Zvaničnik Hamasa, Ismail Hanije, tvrdi da je stanovništvo Pojasa Gaze žrtva "neoholokausta".

"Američka administracija je uključena u ovaj zločinački rat i pokriće za neonacizam. Ovo je neoholokaust koji se vrši protiv našeg naroda u Pojasu Gaze", rekao je danas Hanije za egipatsku TV Kahera.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao se ranije danas na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN, koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

"Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu, sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu", napisao je Gutereš u pismu 15-članom Savetu bezbednosti.

IDF: Vojska ušla u Kan Junis i napala sedište Hamasa

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da je njihova 98. divizija ušla u Kan Junis i počela da deluje u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

Iz IDF-a su naveli da je izveden kombinovani napad u Kan Junisu na sedište palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Prethodno je izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da IDF okružuje kuću najviše pozicioniranog lidera Hamasa Jahje Sinvara u Pojasu Gaze.

"Sinoć sam rekao da naše snage mogu stići bilo gde u Pojasu Gaze. Sada okružuju Sinvarovu kuću", rekao je Netanijahu u video-obraćanju.

Netanjahu: Izraelske snage okružuju kuću vođe Hamasa Jahje Sinvara

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da izraelske snage okružuju kuću najvišepozicioniranog lidera Hamasa Jahje Sinvara u Pojasu Gazi.

"Sinoć sam rekao da naše snage mogu stići bilo gde u Pojasu Gaze. Sada okružuju Sinvarovu kuću", rekao je Netanijahu u video-obraćanju, prenosi Bi-Bi-Si.

Naveo je da je pitanje vremena kada će izraelska vojska (IDF) uhvatiti Sinvara.

Premijer Izraela je rekao i da njegova vlada vrši pritisak da se Crvenom krstu omogući poseta taocima koje palestinska militantna grupa i dalje drži u Pojasu Gaze.

Fajnenšel tajms: Bombardovanje Gaze bliži se onom u Drugom svetskom ratu

Obim razaranja u severnom delu Pojasa Gaze, za manje od sedam nedelja približio se nivoima viđenim tokom višegodišnjeg bombardovanja nemačkih gradova u Drugom svetskom ratu, izvestio je danas Fajnenšel tajms.

Ovaj medij navodi da je više od 60 odsto zgrada u severnoj Gazi teško oštećeno, prenela je Al Džazira.

Kako se navodi, širom te teritorije naseljene Palesticima oštećeno je ili uništeno više od 300.000 stambenih jedinica.

"Gaza će ostati naziv mesta koji označava jednu od najtežih kampanja konvencionalnog bombardovanja u istoriji", rekao je američki vojni istoričar Robert Pejp, a preneo Fajnenšel tajms.

U izveštaju se navodi da izraelska vojska koristi različite vrste municije u Pojasu Gaze, uključujući nevođene MII7 "glupe" bombe, kao i "zemljotresne" bombe GBU-31.

Izrael: Procureli snimci sa sastanka oslobođenih talaca i Netanjahua

Snimci sa sastanka oslobođenih izraelskih talaca i premijera Benjamina Netanjahua koji su danas procureli u javnost, otkrivaju veliki gnev i ogorčenje doskorašnjih zatočenika Hamasa zbog ponašanja izraelske vlade i akcija izraelske vojske (IDF).

Jedna žena koja je bila oteta i kasnije tokom primirja oslobođena sa svojom decom, ali bez muža koji je ostao u zatočeništvu, rekla je da je bila na "skrivenom mestu koje je granatirala izraelska vojska", prenosi Si-En-En.

"Morali smo da budemo prokrijumčareni, a onda smo i ranjeni iz helikoptera koji je pucao na nas na putu do Gaze. Nemate informacija. Činjenica je da smo granatirani, a vi tvrdite da imate obaveštajne podatke. Moj muž je odvojen od nas tri dana pre nego što smo se vratili u Izrael i odveden u (Hamasove) tunele", rekla je ona i optužila Netanjahua da mu je politika važnija od povratka otetih.

Druga žena koja je bila talac rekla je da oni koji su ostali u zatočeništvu žive "u pozajmljenom vremenu".

"Hoćeteda srušite Hamasovu vladu, da pokažete da ste hrabriji ? Nema jednog života koji je važniji od drugog. Niko od zatočenih ne zaslužuje manju pažnju od bilo kog drugog stanovnika Izraela. Vratite ih sve", rekla je ona.

Netanijahuov kabinet je odbio da komentariše ove snimke koji su procureli u javnost.

Oglasile se sirene kod Berševe i gradova uz granicu sa Libanom

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Berševi, okolnim gradovima i bazama izraelske vojske, kao i u mestima na severu Izraela uz granicu sa Libanom, preneo je Tajms of Izrael.

Nema izveštaja o šteti i povređenima.

Tajms of Izrael navodi da je najmanje 10 raketa ispaljeno na Berševu i da ih je sve presreo sistem "Gvozdena kupola".

Izrael dobio 200. teretni avion sa vojnom opremom

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je danas da je primilo 200. teretni avion koji nosi vojnu opremu za Izraelske odbrambene snage (IDF).

U saopštenju Ministarstva se navodi da je više od 10.000 tona vojne opreme isporučeno Izraelu od početka rata, uključujući oklopna vozila, oružje, ličnu zaštitnu opremu, medicinski materijal i municiju, preneo je Bi-Bi-Si.

U saopštenju se dodaje da napore da se nabavi oprema predvodi Misija za nabavku SAD pri Ministarstvu.

SAD su najveća vojna podrška Izraelu i pružaju im oko 3,8 milijardi dolara odbrambene pomoći godišnje.

Izraelska vojska granatira lokacije Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da od jutros artiljerijom i tenkovskom vatrom granatira lokacije Hezbolaha u južnom Libanu.

Bespilotna letelica IDF-a je takođe pogodila komandnu sobu Hezbolaha i još jedno mesto koje pripada ovoj grupi grupi, prenosi Tajms of Izrael.

Al Arabija: Izraelska vojska opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara

Izraelska vojska (IDF) je opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze, ali nema naznaka da se on nalazi u opkoljenom objektu, javila je saudijska televizije "Al Arabija".

Kako je navedeno, lider Hamasa poseduje više kuća u kojima se krije, a kuća u Kan Junisu opkoljena je od juče, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelske vlasti su ranije saopštile da je Sinvar "mrtav čovek koji hoda".

Erdogan: Turska odbacuje plan "tampon zone" za Gazu

Turska odbacuje planove za uspostavljanje tampon zone u Gazi nakon što se borbe u enklavi završe, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu, dodajući da je takav plan "nepoštovanje" prema Palestincima.

Rojters je prošle nedelje izvestio da je Izrael izvestio nekoliko arapskih država i Tursku o planovima za tampon zonu.

Erdogan je rekao da će o budućnosti Gaze nakon rata odlučivati palestinski narod i da Izrael mora da vrati teritorije koje zauzima, navodi Haberturk, prenosi Harec.

On je takođe rekao da je podrška Zapada Izraelu, tačnije iz Sjedinjenih Država, izazvala trenutnu situaciju u regionu, i upozorio Izrael da ne lovi članove Hamasa u Turskoj, rekavši da će Izrael platiti veoma visoku cenu za to.

SAD očekuju promenu strategije izraelske vojne operacije

Američki zvaničnici očekuju da će trenutna faza izraelske kopnene operacije u Gazi, koja cilja na južni deo palestinske enklave, trajati nekoliko nedelja pre nego što Izrael pređe, verovatno do januara, na strategiju nižeg intenziteta koja bi usko ciljala određene pripadnike i lidere Hamasa, potvrdilo je više visokih američkih zvaničnika.

Međutim, rat se širi na nove oblasti Pojasa Gaze zbog čega je Bela kuća izrazila duboku zabrinutost povodom izraelskih operacija tokom predstojećih nekoliko nedelja, rekao je u razgovoru sa izveštačem Ci-En-En-a jedan visoki zvaničnik američke administracije.

On je potvrdio da su SAD u "teškim i direktnim" razgovorima odlučno upozorile izraelske vlasti da Izraelske odbrambene snage (IDF) ne smeju i na jugu Pojasa Gaze da ponove razornu taktiku koju su koristile na severu palestinske enklave i da moraju da učine više kako bi se sprečile civilne žrtve.

IDF ima nove informacije?

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da su njene brigade otkrile jedno od najvećih skladišta oružja Hamasa do sada tokom operacija u severnom pojasu Gaze


Skladište, koje se nalazi u blizini zdravstvene klinike i škole, uključivalo je stotine raketnih bacača, desetine protivtenkovskih projektila, eksploziv, rakete dugog dometa, desetine granata i nekoliko dronova.

IDF kaže da je deo oružja uništen, dok je ostatak odvezen u Izrael na dalju istragu, prenosi Tajms of Izrael.

Više od 600.000 ljudi pod naredbom za evakuaciju u južnoj Gazi

Agencija UN za palestinske izbeglice saopštila je da je više od 600.000 ljudi pod naredbom za evakuaciju u južnom delu Pojasa Gaze.

"Skoro polovina njih je već bila primorana da napusti svoje domove ranije", napisao je u utorak direktor UNRWA Filip Lazarini na društvenoj mreži X (Tviter).

On je takođe upozorio da stanovnici Gaze "nemaju kuda da idu, jer su skloništa, uključujući i ona agencije UN, popunjena iznad svojih kapaciteta".

Šta kažu bezbednosni zvaničnici?

Bezbednosni zvaničnici veruju da je potrebno i do mesec dana, da bi se izvršio dovoljan vojni pritisak na Hamas i otvorila nova mogućnost za primirje i oslobađanje novih talaca u Pojasu Gaze, prenosi izraelski Vojni radio.

Da bi se to postiglo, vojne operacije moraće da se nastave i na severu i na jugu te palestinske enklave, navodi se u izveštaju, bez navođenja izvora.

U okviru jednonedeljnog sporazuma o primirju, koji je istekao u petak, Hamas je oslobodio 105 civila, među kojima je 81 Izraelac, 23 državljana Tajlanda i jedan Filipinac. Veruje se da je u Gazi ostalo još 138 talaca, među kojima oko 20 žena i dvoje dece, preneo je „Tajms of Izrael“.

UN: Distribucija pomoći gotovo nemoguća u Gazi

Nastavak borbi u Gazi pojačao je krizu gladi u toj palestinskoj enklavi, saopštila je humanitarna agencija Ujedinjenih nacija. Svetski program UN za hranu (WFP) saopštio je da je njihova pomoć obuhvatila oko 250.000 ljudi tokom sedmodnevne pauze u borbama, prenosi Bi-Bi-Si. U saopštenju je naglašeno da je distribucija pomoći sada "gotovo nemoguća" i da nastavak sukoba "ugrožava živote humanitarnih radnika".

"WFP poziva na humanitarni prekid vatre i poziva sve lidere da rade sa najvećom hitnošću na pronalaženju političkih rešenja koja mogu okončati patnju porodica na svim stranama ovog mučnog sukoba", navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!