"ZAŠTO STOLTENBERG ĆUTI?" Zaharova prozvala prvog čoveka Alijanse

Novosti online

09. 12. 2023. u 14:09

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zapitala se šta radi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Samitu o klimatskim pomena KOP 28, održanom u Dubaiju, podsetivši na uticaj koji je sabotaža Severnog toka 1 i 2 imala na ekologiju Skandinavije.

ЗАШТО СТОЛТЕНБЕРГ ЋУТИ? Захарова прозвала првог човека Алијансе

Foto: Profimedia

- Pre neki dan, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pojavio se u Dubaiju na Samitu UN o klimatskim promenama, gde je pričao o ruskom gasu i odgovornosti Alijanse. Reklo bi se, kakve veze imaju NATO i klima? - zapitala se ona.

Kako dodaje, Stoltenberg "nije pričao o nastojanjima Alijanse da poremeti lance snabdevanja svojih članica ekološki najprihvatljivijim ugljovodoničnim izvorom energije sa minimalnom emisijom CO₂ iz Rusije, niti se dotakao uticaja terorističkih napada na gasovode Severni tok na ekologiju Skandinavije. Jednom rečju - to je katastrofalno", istakla je Zaharova.

Napominje da je, prema proceni stručnjaka, eksplozija na Severnom toku izbacila 14 miliona tona gasova u atmosferu nad Danskom i Švedskom.

- S obzirom na malu gustinu gasa, teško je i zamisliti o kakvoj je stvarnoj zapremini emisije reč. Ispostavilo se da su emisije toliko ozbiljne da su izazvale promene u godišnjem izveštavanju Švedske u ukupnoj statistici o emisijama gasova u zemlji. Švedski udeo – oko 6 miliona tona – je 10 puta veći - dodala je Zaharova.

Zbog terorističkih napada EU je novčanim kaznama zapretila skandinavskim zemljama zbog neispunjavanja klimatskih obaveza, iako ništa nisu uradile, samo su gasovodi prolazili kroz teritoriju njihove ekonomske zone, napomenula je Zaharova, tvrdeći da iza svega stoji Bela kuća, u kojoj su se, kako kaže, šest meseci pre terorističkog napada kovali planovi da se Severni tok uništi.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)