HAMAS PRETI DA ĆE UBITI TAOCE: Žestok sukob na Bliskom istoku, ni Izrael ni Hamas ne odustaju od svojih zahteva

A.Vojinović

12. 12. 2023. u 07:27

NIJEDAN talac neće živ napustiti Gazu bez pregovora i ukoliko se ne ispune svi naši zahtevi. Tu poruku poslali su zvaničnici palestinske militantne grupe, dok mnogobrojni potencijali predlozi za prekid oružanih napada i oslobađanje zarobljenika diplomatskim putem pucaju kao mehurići od sapunice.

ХАМАС ПРЕТИ ДА ЋЕ УБИТИ ТАОЦЕ: Жесток сукоб на Блиском истоку, ни Израел ни Хамас не одустају од својих захтева

Tanjug

- Ni fašistički neprijatelj i njegovo arogantno rukovodstvo ni pristalice iza njih ne mogu da uzmu svoje zarobljenike žive bez razmene, pregovora i pristanka na uslove otpora - rekao je portparol Hamasa Abu Obeida u audio-snimku objavljenom na "Telegram" kanalu vojnog krila.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je na desetine vojnika Hamasa minulih dana položilo oružje i predalo se Izraelu u severnoj Gazi, što je ocenio kao "početak kraja Hamasa", dok je palestinska grupa odbacila te navode.

- Rat je u punom jeku, ali će za potpuni poraz biti potrebno više vremena. Poručujem Hamasovim teroristima: "Gotovo je. Nemojte umirati za šefa Hamasa Jahju Sinvara. Predajte se odmah" - rekao je on.

U danu za nama Izraelske odbrambene snage (IDF) su stigle do glavnog gradskog puta u gradu Kan Junis na jugu enklave, dok su borbeni avioni nastavili da ciljaju mete Hamasa širom Gaze. Pritisak na Kan Junis pojačao se od pre nekoliko dana jer IDF smatraju da se upravo u ovom gradu krije deo Hamasovih snaga. Izraleske snage objavile su da su ubile na destine operativaca Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska isporučila je avionima oko sedam tona vojne opreme svojim snagama koje se bore protiv Hamasa u okolini Kan Junisa, i to tako što je pomoć ispuštana dok su letelice bile u vazduhu. Ovo je bio prvi put nakon 2006. godine i Drugog libanskog rata da je Izrael na taj način snabdeo svoje trupe.

Palestinski Crveni polumesec objavilo je da se borbe vode u blizini bolnice El Amal u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, kao i da je nastavljeno artiljerijsko granatiranje centra grada i sedišta te organizacije u kojem je smešteno 13.000 raseljenih.

Hamas je ispalio seriju raketa iz Gaze na oblast Tel Aviva, gradove u centralnom Izraelu, dok su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile i u Holonu, Or Jehudi, Bat Jamu i okolnim zajednicama.

Ministri spoljnih poslova Italije, Francuske i Nemačke u zajedničkom pismu visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju pozvale su Brisel da uvede ad hok sankcije Hamasu i njegovim pristalicama. Njihov zahtev dolazi nakon što je Netanjahu otvoreno kritikovao zapadne lidere zbog poziva na prekid vatre.

- Brzo usvajanje ovog režima sankcija omogući će nam da pošaljemo snažnu političku poruku o posvećenosti EU borbi protiv Hamasa i našoj solidarnosti sa Izraelom - navodi se u pismu.

I nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je juče da Berlin očekuje od Izraela da prilagodi svoju vojnu strategiju kako bi se sprečila patnja palestinskih civila.

Istovremeno, zvaničnici iz Katara ne odustaju od uloge posrednika u prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se preostali taoci vratili kući. Ipak, poručuju da sada ne vide istu spremnost za pregovore kao ranije, preneo je Bi-Bi-Si.

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRVA) ponovo je juče upozorila da nijedno mesto nije bezbedno u Pojasu Gaze jer se izraelski napadi pojačavaju.

- Izgubili smo više od 130 kolega, polovina njih je ubijena u centralnim i južnim oblastima. Ovo je samo primer koji pokazuje da nigde nije bezbedno. U centar UNRVA u Kan Junisu, koji je trebalo da primi 1.000 ljudi, sada je smešteno više od 30.000 - rekla je za Al Džaziru Žilijet Tuma, direktorka službe za komunikacije u UNRVA.

Generalna skupština UN danas će održati sednicu na kojoj će se glasati o Nacrtu rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Gazi i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur rekao je ranije za AP da je rezolucija slična onoj na koju su SAD u SB UN u petak uložile veto.


Opustele ulice na Zapadnoj obali

ULICE širom okupirane Zapadne obale i istočnog Jerusalima juče su opustele jer su stanovnici odlučili da ne odu na posao, fakultet i u školu kao vid protesta zbog situacije u Gazi. "To je najjače oružje javnosti. Čini se distopijskim da nastavim sa svojim životom i težim ličnom razvoju u svojoj karijeri kada ljudi u Gazi, koja je jedan sat udaljena od mene autom, bivaju ubijani i lišeni osnovnih životnih potrepština", rekao je Malek iz Istočnog Jerusalima za Bi-Bi-Si.

Poginulo 100 vojnika Hezbolaha

LIBANSKA ekstremistička organizacija Hezbolah objavila je da je ukupan broj poginulih pripadnika te militantne organizacije porastao na 100 od početka rata u Pojasu Gaze. U taj bilans žrtava su uračunati pripadnici Hezbolaha poginuli u napadima IDF u južnom Libanu tokom pograničnih sukoba, kao i nekoliko ubijenih u Siriji. Izraelski vojni zvaničnici, nasuprot, procenjuju da je ova cifra veća tvrdeći da Hezbolah prikriva pravi broj poginulih u svojim redovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRAMP TRAŽI DA SE BAJDEN PODVRGNE TESTU NA DROGU: Sevaju nove provokacije i optužbe između dvojice rivala