UKRAJINSKI MINISTAR ODBRANE TVRDI: Neće biti smene generala Zalužnija, niti drugih komandanata

Novosti online

12. 12. 2023. u 22:51

UKRAJINSKI ministar odbrane Rustem Umerov demantovao je danas navode da se sprema smena glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnija.

УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ТВРДИ: Неће бити смене генерала Залужнија, нити других команданата

Foto Tanjug/AP

Umerov je istakao i da se ne planira ni smena ostalih komandanata, iako je svestan da se ova tema "razrađuje" i u Ukrajini i van nje.

-Pitanje smene glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužija trenutno nije na stolu, a ukoliko se postavi pitanje rotacije, Ministarstvo odbrane će to saopštiti, izjavio je Umerov.

-Uvek postoje promene u vojnoj komponenti, odnosno rotacije, neko pređe u rezervni sastav. U vojnom vrhu uvek ima tranzicionih stvari koje su mi se dešavale i sa kojima sam veoma otvoren prema društvu i prema svojim kolegama. S tim u vezi ne postavlja se pitanje, mada znam da se to promoviše i interno i spolja, rekao je Umerov na zajedničkom brifingu sa ministrom odbrane Letonije Andrisom Sprudsom, odgovarajući na pitanje kakve se kadrovske promene planiraju u komandi Oružanih snaga Ukrajine.

On je dodao da je bilo određenih kadrovskih rotacija pojedinih komandanata, prenosi Ukrinform.

Sličnu informaciju danas je preneo i predsednik ukrajinske Nacionalne banke Andrej Pišnij u intervjuu za "Vašington mejl", koji je izjavio da "može sa sto odsto sigurnošću da kaže da Vladimir Zelenski ne namerava da otpusti Zalužnog".

-Ja sam dobio tu informaciju lično od Zelenskog", izjavio je on.

Osim toga, zajednička fotografija Umerova, Zalužnog i komandanta kopnene vojske Aleksandra Sirskog proširila se danas internetom.

To je učinjeno kako bi se demantovale tvrdnje da u ukrajinskom vojnom vrhu ima problema, kao i to da postoje problemi između Zalužnog i kabineta Zelenskog, budući da, prema pisanju nekih medija, ukrajinski predsednik upravo Sirskog razmatra kao potencijalnog naslednika Zalužnog, objašnjava ukrajinski portal "Strana.ua".

Isti medij podseća da je narodni poslanik Aleksej Gončarenko nedavno rekao da je Umerov tokom prošlonedeljne posete SAD javno kritikovao Zalužnog, iako se na današnjim fotografijama grle. Ipak, ova informacija nije bila zvanično potvrđena.

Fotografija trojice istaknutih vojnih zvaničnika napravljena je danas, tvrdi ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Prema njihovim informacijama, Sirski se sastao sa Umerovim i Zalužnim na istočnim pozicijma ukrajinske vojske. Sirski ih je upoznao sa situacijom na tom delu fronta, a razgovarali su o odbrambenim utvrđenjima, koje Kijev gradi po naredbi Zelenskog, mobilizaciji, potrebama vojnika, ali i vojnoj obuci i isporuci oružja na front.

Umerov je prošlog meseca navodne pripreme za "smenu" Valerija Zalužnjeg sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine nazvao informacionim ratom, koji je, kako je naveo, komponenta ruske agresije na Ukrajinu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao