"ZAPAD PUCA SEBI U NOGU" Putin: Rusija smanjuje obračune u dolarima i evrima

Novosti online

14. 12. 2023. u 13:22

ZAPADNE zemlje same sebi „pucaju u nogu“ ograničavajući mogućnosti Rusije da koristi dolar i evro, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ЗАПАД ПУЦА СЕБИ У НОГУ Путин: Русија смањује обрачуне у доларима и еврима

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

- Ne odustajemo od dolara, ali su počeli da nam prave probleme sa obračunima u stranim valutama. Uzgred govoreći, opet pucaju sebi u nogu. Zašto smanjuju mogućnosti dolara i evra kao rezervnih svetskih valuta? - rekao je Putin.

On je istakao da je udeo rublje u ruskoj spoljnoj trgovini u septembru porastao na 40%, juana - 33%, dok je udeo dolara i evra smanjen na 24%, naveo je predsednik. Takođe je podsetio da je 2021. godine u spoljnotrgovinskoj razmeni Rusije udeo dolara i evra bio oko 87%, rublje 11-13%, a juana 0,4%.

- Što više koristimo nacionalnu valutu u ekonomskim finansijskim obračunima, to bolje. To jača naš suverenitet i povećava naše mogućnosti - rekao je predsednik Rusije.

Situacija na finansijskom tržištu Rusije je stabilna, ocenio je on.

- Generalno gledano, situacija na finansijskom tržištu je stabilna, a najvažnije je obezbediti stabilnost i predvidljivost. I po mom mišljenju, danas realizujemo taj cilj - rekao je Putin.

Govoreći o kursu rublje, Putin je rekao da se on menja i zavisi od različitih uslova, između ostalog i od rastuće potražnje u zemlji. On je dodao da polazi od toga da se sve normalizuje i da je privremeno.

Putin upozorio rukovodstvo Argentine

Putin je rekao da je „razumljiva“ logika odluke novih argentinskih vlasti da pređu na dolar, ali je upozorio da je to „značajan gubitak suvereniteta“.

- Svima je poznata ideja novoizabranog predsednika Argentine (Havijera Majlija) da pređe na dolar u zemlji. To je suverena odluka svake zemlje, ali u Argentini je inflacija, po mom mišljenju, 143 odsto - napomenuo je Putin, ističući da su i prethodni argentinski lideri govorili o mnogim problemima oko vraćanja pozajmljenih sredstava koje je Buenos Ajres ranije dobijao iz različitih izvora.

- Logika je jasna, ali je to značajan gubitak suvereniteta - konstatovao je Putin.

Međutim, kako je dodao, „ako današnje rukovodstvo Argentine ne vidi drugi izlaz iz dobro poznatih finansijskih i ekonomskih problema zemlje, onda je to njihova odluka“.

Putin je poručio da vezivanje nacionalne valute za dolar nosi opasnost od teških socijalno-ekonomskih problema.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)