KRATER NAPRAVIO OPŠTU POMETNJU U RUMUNIJI: Sumnja se da je pao dron korišten u napadu na Ukrajinu, podignuti i lovci F-16 da "stražare"

Novosti online

14. 12. 2023. u 13:43

MINISTARSTVO odbrane Rumunije saopštilo je danas da je pronađen krater dubok najmanje 1,5 metara, a koji je nastao nakon pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu.

КРАТЕР НАПРАВИО ОПШТУ ПОМЕТЊУ У РУМУНИЈИ: Сумња се да је пао дрон кориштен у нападу на Украјину, подигнути и ловци Ф-16 да стражаре

Foto: V. N.

Kako navode, prethodno je sistem radarskog nadzora rumunske vojske ukazao na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor, u oblasti Grindu, okrug Tulčea.

- U noći između srede i četvrtka, ruske snage su nastavile sa napadima dronovima na ukrajinsku lučku infrastrukturu, u blizini granice između Ukrajine i Rumunije. Ministarstvo odbrane pratilo je situaciju u pograničnom području i aktiviralo procedure - navedeno je iz ministarstva.

Kako je navedeno, podignuti su i lovci F-16 kako bi nadgledali nebo.

- Sistem radarskog osmatranja je tokom ove situacije ukazao na mogući neovlašćeni prodor u nacionalni vazdušni prostor, uz signal koji je detektovan na maloj visini na ruti ka oblasti Grindu, iz okruga Tulčea. Na osnovu informacija sa terena u vezi sa mogućim udarom na teritoriju Rumunije, mešoviti timovi MApN/MAI otputovali su u to područje tokom noći i jutros prijavili da je identifikovan krater dubok 1,5 m kao rezultat nekontrolisanog pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu, u nenaseljenom perimetru koji se nalazi oko 4 kilometra uzvodno od grada Grind - navodi se.

Kako su naveli iz Ministarstva, preduzete su mere za obezbeđenje područja i obaveštene su nadležne strukture da prikupe dokaze i izvrše uviđaj.

- Ministarstvo odbrane najoštrije osuđuje napade koje je Ruska Federacija izvršila na neke ciljeve i elemente civilne infrastrukture u ukrajinskim lukama na Dunavu. Ovi napadi su neopravdani i u ozbiljnoj suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Snage MApN-a nastaviće praćenje vazdušnog prostora i istraživačke misije u oblastima u kojima mogu nastati rizici kao posledica ovih situacija - dodaje se, preneo je Telegraf.

BONUS VIDEO: EVAKUACIJA ZBOG RUDNIKA: Stanovnici Maseja u Brazilu u opasnosti od urušavanja rudnika soli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove