RAT U IZRAELU: Oglasio se Netanjahu povodom trojice talaca koje je IDF greškom likvidirao (VIDEO)

Novosti online

15. 12. 2023. u 07:29 >> 00:52

RAT u Izraelu - 70. dan. Sukobi izraelske vojske i pripadnika Hamasa nastavljeni su duž celog Pojasa Gaze. Najžešće borbe se i dalje vode na jugu u Kan Junisu i na severu Gaze.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Огласио се Нетанјаху поводом тројице талаца које је ИДФ грешком ликвидирао (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Saliven: Rat protiv Hamasa će potrajati, odvija se u fazama

Vojna kampanja Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) za izbacivanje Hamasa iz Gaze će potrajati i odvijaće se u fazama, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

"Borba protiv Hamasa, duboko ukorenjene terorističke grupe u Gazi, potrajaće i odvijaće se u fazama. Kada je Izrael pokrenuo ovu operaciju za iskorenjivanje terorističke pretnje, jasno je stavio do znanja da će se rat odvijati u fazama", rekao je Saliven novinarima u Tel Avivu, braneći pravo Izraela da se bori protiv palestinske militantne grupe, prenosi Džerusalem post.

Prema njegovim rečima, neke od tih faza uključuju ciljanje na rukovodstvo Hamasa i obaveštajne operacije. 

(Tanjug)

 

Netanjahu: Ceo Izrael je večeras u žalosti

Nakon što je objavljeno da je izraelska vojska greškom ubila troje talaca tokom borbi u Gazi, oglasi se izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodeći da je cela zemlja u žalosti.

„Ovo je užasna tragedija. Cela država Izrael je večeras u žalosti. I u ovoj teškoj večeri, previćemo rane, izvući lekciju i maksimalnim naporima nastaviti da radimo na bezbednom povratku svih talaca“, rekao je Netanjahu.

Istovremeno, izraelski ministar odbrabe Joav Galant je rekao da je ovo „bolan incident za sve u Izraelu“.

Galant je naveo da je o detaljima tog, kako je kazao, tragičnog incidenta razgovarao sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske.

Sve više poginulih novinara

Snimatelj „Al Džazire“ ubijen je u južnom delu Pojasa Gaze, saopštio je portparol te televizije.

Izraelski vojnici greškom ubili troje talaca tokom borbi u Gazi

Izraelski vojnici su, tokom borbi u naselju Šedžaja, u gradu Gazi, ubili troje talaca, pogrešno procenivši da predstavljaju pretnju, saopštio je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

Novi vazdušni udari na Hezbolah

Novi talas vazdušnih udara Izraela po položajima Hezbolaha na jugu Libana. Kako je saopštila izraelska vojska, između ostalog, pogođen je i komandni centar tog libanskog pokreta.

Berbok pozvala Izrael da prilagodi vojnu strategiju zaštiti civila

Nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je Izrael da prilagodi svoju vojnu strategiju u cilju bolje zaštite civila u Pojasu Gaze.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa libanskim kolegom Abdalom Bu Habibom, dodala da je Nemačka zahtevala da sve arapske zemlje pozovu Hamas da položi oružje.

Izrael otvorio prelaz Kerem Šalom za dostavu pomoći u Gazu

Izrael je omogućio dostavljanje pomoći u Pojas Gaze preko prelaza Kerem Šalom, saopštila je kancelarija izraelskog premijera.

To će, prema saopštenju kancelarije Benjamina Netanijahua, omogućiti Izraelu da ispuni obećanje o dnevnom ulasku 200 kamiona s humanitarnom pomoći u Gazu.

Prelaz Kerem Šalom, bio je zatvoren od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael i od tad je pomoć u Gazu stizala jedino preko prelaza Rafa, na granici s Egiptom, preko kojeg je, prema navodima Izraela, moglo da ulazi samo 100 kamiona dnevno.

Izraelska vojska na udaru kod Kan Junisa

Brigade Al Kuds, vojno krilo Palestinskog džihada, gađaju vozila i položaje izraelske vojske istočno od Kan Junisa.

Ispaljene rakete ka Jerusalimu

Iz Pojasa Gaze ispaljene su rakete ka Jerusalimu zbog čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, javljaju izraelski mediji. Vojno krilo Hamasa je saopštilo da su njihovi borci ispalili rakete.

Abas sa Salivanom u Ramali: SAD da primoraju Izrael na hitan prekid nasilja

Palestinski predsednik Mahmud Abas istakao je, u razgovoru sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom u Ramali, da je neophodan hitan prekid izraelske agresije nad Palestincima, naročito u Pojasu Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Abas je preneo Salivanu, tokom sastanka u Ramali na Zapadnoj obali, da SAD moraju da „intervenišu i primoraju Izrael da zaustavi svoju agresiju nad narodom na Zapadnoj obali, uključujući okupirani Jerusalim“.

Palestinski predsednik je, takođe, zatražio otvaranje svih prelaza, povećanje humanitarne i medicinske pomoći, kao i pomoći u hrani i snabdevanje vodom, strujom i gorivom. Abas je ponovio protivljenje prisilnom raseljavanju Palestinaca, bilo u Gazi ili na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu.

On je ukazao na neophodnost da Palestina postigne punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Abas je naglasio da se mir i bezbednost u regionu mogu postići samo primenom rešenja o dve države, zasnovanog na međunarodnim rezolucijama o legitimitetu, koje obuhvata celu državu Palestinu na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim i Gazu.

Izraelska vojska uništila štab Hamasa u Šedžaji

Izraelska vojska je zauzela i uništila štab Hamasovog bataljona Šedžaja u gradu Gaza, dok je takođe napredovala dalje u središte Kan Junisa. Tokom operacije u naselju Šedžaja, izraelska vojska je eliminisao militante Hamasa i uništila tunel u kome su se krili. Sam štab je uništen vazdušnim napadima, tenkovskom vatrom uz pomoć inženjerije.

Izrael preneo Americi da bi trenutna faza rata mogla da se završi za 2-3 sedmice

Izrael je obavestio SAD da bi trenutna faza aktivnih neprijateljstava, u sklopu treće faze izraelske kopnene operacije protiv palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, trebalo da bude završena za dve do tri sedmice, javlja Si-Bi-Es njuz, pozivajući se na dva američka zvaničnika.

Prema rečima tih zvaničnika, trenutna faza ofanzive protiv Hamasa obuhvata "teške vazdušne napade i veliku kopnenu operaciju".

Prema tom američkom mediju, jedan američki zvaničnik upozorio je da završetak treće faze kopnene operacije ne znači kraj borbi, ali će dovesti do smanjenja njihovog intenziteta, manje bombardovanja i fokusiranja na preciznije udare, dok Izrael goni preostale vođe Hamasa.

Na sastanku s američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom 14. decembra, izraelski ministar odbrane predvideo je da bi sledeća runda napada mogla biti duga, rekavši da će rat "trajati više od nekoliko meseci".

IDF: Uništen štab Hamasa u Šedžaji

IDF je zauzeo i uništio štab Hamasovog bataljona Šedžaja u gradu Gaza, dok je takođe napredovala dalje u središte Kan Junisa, saopštila je izraelska vojska, prenosi Džeruzalem post.

Kako se navodi, tokom operacije u naselju Šedžaja, IDF je eliminisao militante Hamasa i uništio tunel u kome su se krili. Sam štab je uništen vazdušnim napadima, tenkovskom vatrom uz pomoć inženjerije.

Brigada IDF nastavili je operacije u Kan Junisu u južnoj Gazi tokom proteklog dana, vršeći racije na infrastrukturu Hamasa, eliminišući mnoge borce te palestinske paravojske i locirajući ulaze u tunele.

Tokom racija u Kan Junisu, izraelske snage uništile su skladište oružja.

Saliven: Rat u Gazi prelazi u fazu preciznog ciljanja lidera Hamasa

Rat u Gazi će preći u novu fazu fokusiranu na precizno ciljanje rukovodstva Hamasa i operacije vođene obaveštajnim podacima, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

Saliven je naglasio da će biti potrebni meseci da Izrael postigne svoje ratne ciljeve, ali da će se borbe nastaviti u fazama, što predstavlja odstupanje od trenutne izraelske kampanje intenzivnog bombardovanja Pojasa Gaze i kopnene operacije, prenosi Rojters.

"Uslovi i vreme (promena) su bili predmet razgovora koji sam vodio s premijerom Benjaminom Netanijahuom", izjavio je Saliven.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD odbio je da komentariše navode da bi Vašington mogao da uskrati vojnu pomoć ukoliko rat ne uđe u fazu nižeg intenziteta s manje civilnih žrtava, dodavši da je najbolji način da se postigne dogovor diskusija iza zatvorenih vrata.

Saliven će se u toku dana sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj Obali gde će teme razgovora biti promovisanje stabilnosti i podrška naporima Palestinske uprave u borbi protiv terorizma.

Izrael se nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice da pojača napore da se smanji broj civilnih žrtava u Gazi, gde je do sada ubijeno skoro 19.000 palestinskih civila.

Izraelska vojska pronašla tela dvojice vojnika koje je oteo Hamas

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je da su njene snage u Gazi pronašle tela dvojice vojnika koje je kao taoce bila uzela palestinska militantna grupa Hamas, a reč je o Niku Bajzeru (19) i Ronu Šermanu (19).

Bajzer je vojnu službu počeo 30. aprila, a 7. oktobra su ga zarobili pripadnici Hamasa prilikom napada na bazu u blizini prelaza Erez.

Radio je na izdavanju dozvola i prolazu robe preko tog prelaza u Gazu, navodi Tajms of Izrael.Bajzer nije trebalo da bude u bazi tog dana, ali se zamenio sa prijateljem koji je želeo da bude slobodan tog vikenda.

Šerman je poslednji put razgovarao sa svojom majkom ujutro 7. oktobra, kada je Hamas napali vojnu bazu u blizini granice sa Gazom, u kojoj je bio.

Kasnije je poslao poruku svojim roditeljima "gotovo je".

U Pojasu Gaze otkriveno telo još jednog taoca

Specijalne snage izraelske vojske otkrile su u Pojasu Gaze telo Elije Toledano (28), koju je Hamas oteo u napadu 7. oktobra, javlja Rojters. U saopštenju izraelske vojske navedeno je da su identifikaciju tela izvršili medicinski zvaničnici, vojni rabini i forenzičari.

Toledano je oteta sa muzičkog festivala na otvorenom u južnom Izraelu, nakon čega su je pripadnici Hamasa odveli u Gazu, gde se trenutno, prema proceni, i dalje nalazi više od 130 izraelskih talaca.

Tokom privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa, ova militantna grupa oslobodila je 105 civila, uključujući 81 državljanina Izraela, 23 Tajlanđanina i jednog Filipinca. Izraelske vlasti su neke od preostalih talaca proglasile mrtvim, dodaje Rojters.

Sa Ostinom u Izrael putuje i načelnik Združenog štaba oružanih snaga SAD

Načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga general Čarls K. Braun pridružiće se ministru odbrane Lojdu Ostinu na sastancima u Izraelu u narednim danima, saopštio je Pentagon.

Biće to prvo putovanje ovog generala vazduhoplovnih snaga SAD na Bliski istok, otkako je došao na čelo Združenog štaba SAD, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi Rojters. Ostin će u subotu otputovati na Bliski istok, a posetiće i Katar i Bahrein.

Portparol Hamasa: Tuneli u Gazi izgrađeni da mogu da izdrže upumpavanje vode

Hamas je izgradio svoje tunele u Pojasu Gaze tako da mogu da izdrže moguće pokušaje upumpavanja vode u njih, izjavio je portparol te grupe Osama Hamdan.

On je na konferenciji za novinare u Bejrutu, komentarišući ranije izveštaje pojedinih medija da izraelske snage razmatraju upumpavanje vode u tunele Hamasa u Gazi, rekao da su tunele gradili dobro obučeni inženjeri koji su razmatrali sve moguće napade, uključujući i upumpavanje vode, prenosi Si-En-En.

Pojedini mediji ranije su preneli da je Izrael obavestio SAD da razmatra da u neke od Hamasovih tunela počne da upumpava morsku vodu, kao deo borbe protiv te palestinske grupe.

Odgovarajući na pitanje o mogućim novim razgovorima o oslobađanju izraelskih talaca koje Hamas držu u Gazi, Hamdan je rekao da neće biti pregovora i povratka talaca sve do potpunog prekida, kako je naveo, "agresije na Gazu".

U Pojasu Gaze se još nalazi više od 130 talaca, koje je Hamas oteo prilikom napada 7. oktobra na jug Izraela.

Američki sekretar za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u Ramali razgovara sa liderom Palestinaca na Zapadnoj obali Mahmudom Abasom.

BONUS VIDEO: STOPAMA SEVERNE KOREJE: Lansiran prvi južnokorejski špijunski satelit u svemir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)