PREGOVORI S KIJEVOM MOGU, 50 MILIJARDI NE MOŽE: Kako je mađarski premijer Orban blokirao pomoć za Ukrajinu

Modus da se sa Ukrajinom otvore pristupni pregovori je nekako pronađen, ali dogovora na Evropskom savetu u Briselu oko slanja još 50 milijardi pomoći i pozjamice ovoj zemlji u ratu nije postignut. Rasprava je trajala celu noć, sve do jutra, ali saglasnost među dvadesetsedmorkom nije ostvarena.

ПРЕГОВОРИ С КИЈЕВОМ МОГУ, 50 МИЛИЈАРДИ НЕ МОЖЕ: Како је мађарски премијер Орбан блокирао помоћ за Украјину

Foto: Tanjug/AP

U oba slučaja glavni akter bio je mađarski premijer Viktor Orban. I dok je šef vlade Mađarske izlaskom iz sale gde se većalo praktično uzdržao svoj glas i omogućio ostalima da se ujedine oko pregovora, situacija s pomoći bila je bitno drugačija. Orban je u ovom slučaj posegao za pravom veta, koje nije hteo da podigne, sve do pola pet ujutro, kada se s nagovaranjem prestalo.

Ovaj novac je trebalo da bude povučen iz budžeta EU, čemu se zvanična Budimpešta oštro protivila. Od planiranih 50 milijardi, 33 milijarde su predviđene kao pozajmica, a 17 milijardi kao donacija, na period od četiri godine.

Posle neuspeha da se Ukrajini prosledi nova pomoć, šefovi država ili vlada EU su odlučili da međusobne pregovore na istu temu nastave u januaru na vanrednom samitu koji će posebno biti organizovan na ovu temu. Održavanje samita već je najavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Još imamo vremena, Ukrajini neće nedostajati novac u sledećih nekoliko sedmica – pokušao je da ublaži situaciju holandski premijer Mark Rute.

Ukrajina se našla u nezavidnom položaju posle blokiranja 60 milijardi dolara američke pomoći usled neslaganja republikanaca s predlogom budžeta, pa je EU trebalo da priskoči u pomoć, ali je, eto, i tu zapelo.

EU se nada da će u sledećih mesec dana ipak uspeti da ubedi Mađarsku da popusti.

- Prilično sam siguran da ćemo moći da postignemo dogovor – bio je optimista Rute.

Orban, međutim, misli da bi takva odluka bila pogubna po EU i ističe da za pomoć Ukrajini treba da se osnuju posebni fondovi, a ne da se novac uzima direktno iz budžeta. Mejnstrim mediji na Zapadu Orbanu prebaciju da na ovaj način ide na ruku ruskoj politici.

Optimizam da bi do dogovora ipak moglo da dođe sledećeg meseca u EU grade na izjavi Viktora Orbana da će Mađarska insistirati na celokupnoj sumi koja joj pripada iz evropskih fondova, pre eventualnog razmišljanja o podizanju veta za Ukrajinu. EU je pre nekoliko dana odblokirala 10 milijardi evra koje pripadaju Mađarskoj, posle usvajanja zakona o nezavisnosti pravosuđa, ali u Briselu još drže zamrznutih dvadesetak milijardi koje potražuje Budimpešta.

- Nećemo polovinu, četvrtinu, već celu sumu – upozorio je Orban.

Ukoliko bude htela da pomogne Ukrajini, EU će, očigledno, morati prvo da namiri Mađarsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!