POGLEDAJTE „POGODAK SA 200 KM“: MiG-31BM obara ukrajinski MiG-29 raketom R-37 od 5+ maha

Novosti online

16. 12. 2023. u 21:00

RUSKI mediji objavili su „ubistvo“ ruskog lovca MiG-31BM koji je raketom vazduh-vazduh R-37M oborio ukrajinski lovac MiG-29. To je prvo zabeleženo obaranje lovca ruskom raketom brzinom preko 5 Maha proizvođača Vimpel.

ПОГЛЕДАЈТЕ „ПОГОДАК СА 200 КМ“: МиГ-31БМ обара украјински МиГ-29 ракетом Р-37 од 5+ маха

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

U videu ispod pogledajte kako raketa Vimpel R-37M lovi svoj plen, što se vidi sa ekrana radara “Zaslon” AM PESA aviona MiG-31BM, u režimu Track-While-Scan (TWS).

S obzirom na brzinu A/A projektila od preko 5 Maha i trajanje snimka od oko 100 sekundi, obaranje je moralo biti udaljeno preko 170-200 km.

Može se lansirati iz bezbednog vazdušnog prostora, izvan bilo kog dometa ukrajinske PVO.

Među dalekometnim naoružanjem ruskih letelica, raketa vazduh-vazduh R-37M dugog dometa posebno zabrinjava ukrajinske pilote, prema američkim medijima, koji su citirali ukrajinskog pilota MiG-29 koji ga opisuje kao „J...o opasne!”

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine prošlog leta. Dok su ukrajinske vazduhoplovne snage razvile taktiku kako bi minimizirale pretnju koju predstavlja R-37M, ta taktika je samo ograničila sposobnost ukrajinskih pilota borbenih aviona da sprovode svoje misije.

-Pošto smo razumeli njihovu taktiku tokom gađanja ovim raketama (R-37M), kreirali smo naše tehnike da ih izbegnemo. Ipak, to ograničava naše sposobnosti da sprovodimo naše misije. Naravno, ako manevrišemo, ne možemo da obezbedimo vazdušni napad ili nešto drugo, tako da je igra i dalje veoma, veoma, veoma teška u vazduhu i veoma rizična. Ako niste svesni lansiranja rakete, mrtvi ste, rekao je za The Drive ukrajinski pilot MiG-29 sa pozivnim znakom „Juice“.

sa letelicama poput Su-57 koji ima stelt karakteristike, ova raketa postaje još smrtonosnija. Zapadni stručnjaci veruju da je projektil skrojen da porazi avione sposobne i za rano upozoravanje AWACS.

Sistemi za rano upozoravanje u Poljskoj i Rumuniji koji rade u režimu 24/7 h navodno nisu uspeli da otkriju ruski avion pete generacije, prema izveštaju iz oktobra, što je rezultiralo da je ukrajinski lovac Su-27 oboren raketom R-37M ispaljenom iz Su-57, označavajući prvi pogodak vazduh-vazduh za ovu letelicu.

Foto telegram

R-37M RAKETA VAZDUH-VAZDUH VELIKOG DOMETA

R-37M je raketa vazduh-vazduh velikog dometa sposobna da pogodi vazdušne ciljeve velike brzine sa više od 300 kilometara.

Takođe je poznata kao AA-13 na Zapadu ili RVV-BD, oznaka koja se koristi za ruske varijante R-serije koje su se ranije proizvodile u Ukrajini. Rečeno je da je serija RVV naprednija i sastoji se samo od ruskih komponenti.

Raketa je proizvod čuvene ruske kompanije Vimpel. Izvedena je od sovjetskog R-37 AAM, napravljenog 1980-ih za MiG-31M Foxhound. Razvoj rakete počeo je krajem 2000-ih.

R-37M je prvobitno trebalo da nosi MiG-31. Kasnije je odlučeno da se oružje unapredi kako bi bilo kompatibilnije sa Su-30, Su-35 i Su-57. Raketni motor sa dvostrukim impulsom pokreće raketu. Dvopojasni aktivni radarski tragač vodi projektil ka svom cilju, dok inercijalni navigacioni sistem prima podatke o putanji tokom kursa projektila.

Prema tvrdnjama proizvođača, tokom završne faze gađanja projektilom, strelac u avionu može da obeleži cilj sa radarskim poprečnim presekom od 54 kvadratna stopa na udaljenosti od oko 40 kilometara i većoj.

Slično kao i R-37, R-37M može da nosi nuklearnu bojevu glavu za uništavanje većih formacija aviona ili projektila.

Foto vikipedija/Vitaly V. Kuzmin

MIG-31BM NAJDOMINANTNIJI AVIONI U UKRAJINSKOM SUKOBU

MiG-31BM je jedna od nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

Poseduje unapređenu avioniku, kontrole sa ručnim gasom i palicom, multifunkcionalne displeje, robustan kompjuterski sistem, veze za digitalne podatke i radar sa faznom mrežom.

MiG-31BM je za sada najefikasnija verzija originalnog MiG-31. Prema pisanju ruskih medija, to je jedna od retkih ruskih letelica koja može da presreće i uništava krstareće rakete koje lete na izuzetno malim visinama.

Može biti naoružan raznim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Značajno je da je sposoban da presreće 24 cilja istovremeno. Posebno ističemo Kindžal.

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. Sa ove lokacije vazdušno-balistička raketa može da pogodi bilo koji aerodrom u Evropi, kao i bazu Ramštajn u Nemačkoj. Rusija ne samo da se ne krije već navodi Zapad da to primeti.

Prema procenama, Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) imaju oko 252 MiG-31 na svom inventaru. Moskva je počela da nadograđuje na MiG-31BM i BSM varijantu 2010. godine sa planovima da ih nadogradi 100 do 2020. godine.

Trenutno Rusija ima tri puka MiG-31BM, koji čine oko 90 operativnih primeraka lovca.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja