SZO SE HITNO OGLASILA: Ima samo jedan zahtev koji je potrebno da što pre bude ispunjen

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

23. 12. 2023. u 09:34

GENERALNI direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Ghebrejesus pozdravio je danas rezoluciju koju je usvojio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) o Pojasu Gaze, navodeći da ona naglašava potrebu za hitnim pauzama i humanitarnim koridorima kako bi se osigurala bezbedna isporuka hrane i zdravstvenih zaliha svima kojima su potrebni.

СЗО СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛА: Има само један захтев који је потребно да што пре буде испуњен

Foto Tanjug/AP

Pored toga, rezolucijom se zahteva trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, uz rešavanje njihovih medicinskih problema, naveo je Gebrejesus na mreži X.

- Ovo pokazuje redak znak slaganja među članicama Saveta bezbednosti tokom ovog sukoba, što je pozitivan korak napred. Međutim, najhitniji zahtev za narod Gaze je momentalni prekid vatre - ukazao je šef SZO.

On je predočio da se ne mogu zanemariti razorne posledice dosadašnjih sukoba u Pojasu Gaze, uključujući pogibiju više od 20.000 ljudi, uglavnom žena i dece i više od 53.000 ranjenih.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak modifikovani, ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, preneo je ranije AP. Ublažena rezolucija poziva na "na hitne korake da se odmah osigura bezbedan i neometan humanitarni pristup, kao i da se stvore uslovi za održivi prekid neprijateljstva".

Prema izveštaju koji su u četvrtak objavile 23 humanitarne agencije UN, svih 2,2 miliona stanovnika Pojasa Gaze se suočavaju sa glađu, 576.000 ljudi je teško ugroženo, dok je 90 odsto Palestinaca u enklavi redovno bez jednog dnevnog obroka, piše Tanjug.

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)