PORTPAROL UKRAJINSKE AVIJACIJE: VSU modifikuje svoje F-16 i pre nego što stignu (VIDEO)

Novosti online

24. 12. 2023. u 17:21

PRVA serija lovaca F-16 za Ukrajinu će biti modifikovana, saopštio je portparol Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

ПОРТПАРОЛ УКРАЈИНСКЕ АВИЈАЦИЈЕ: ВСУ модификује своје Ф-16 и пре него што стигну (ВИДЕО)

Foto USAF/Staff Sgt. Sarah M. McClanahan

-Preduzeća u Evropi i SAD se bave unapređenjem aviona, svaki avion se unapređuje u skladu sa mogućnostima zemlje, menja se određena količina opreme na avionu, uglavnom je to radap, rekao je Ignat i ponovio da:

-Prva serija borbenih aviona F-16 za Ukrajinu biće modifikovana, modernizaciju sprovode preduzeća u Evropi i SAD.

Ova priča počela je u petak kada je holandski tehnički premijer Mark Rute, dok se ne izabere novi da će njegova vlada pripremiti 18 aviona za isporuku Kijevu.

Rute je ovu vest preneo u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Rute nije naveo rok do kada će lovci F-16 stići u Ukrajinu, nedavni strateški dokument koji je objavilo Ministarstvo odbrane Estonije ukazuje da su se Holandija, Danska, Belgija i Norveška u okviru vojne pomoći obavezale Kijevu da do kraja tekuće 2023 godine isporuče borbene avione F-16 AM.

S druge strane SAD intenzivno izvode obuku ukrajinskih pilota za let na lovcima F-16.

Isporuka F-16 je jedan od najvažnijih elemenata sklopljenih sporazuma o vojnoj podršci Ukrajini.

Proruski telegram nalog Ribar objavio je informaciju da je u Ukrajinu već stiglo 12 borbenih aviona F-16 koji već deluju u borbenim operacijama.

Međutim “Ribar” pozivajući se na svoja saznanja navodi da 12 borbenih aviona F-16 već deluje u Ukrajini, radi se o jednosedima i još tri dvoseda za obuku. Ukupno 15 aviona F-16

Kako on navodi do sredine proleća 2024. planirano je prebacivanje još jedne eskadrile.

Inače nije prvi put što se tiče Ukrajine da se dugo vrmena negiralo, a posle ozvaničenja da će neki borbeni sistem biti predat Ukrajini, da je on već bio borbeno upotrebljen, što je slučaj sa SVLR Himars, taktičkim balističkim raketama ATACMS, britanskim i francuskim krstarećim raketama “Storm Shadow” “SCALP AG”.

Da u prilog ove tvrdnje ide i pretpostavka koju Ribar navodi, a to je da ce već od početka decembra preko Lavova isporučuju delovi za ove letelice i da su zapravo zbog F-16 na meti Kinžala nedavno bili aerodromi Starokonstantinov, Dnjepropetrovsk i Krivi Rog.

On spominje da u Ukrajini F-16 deluju operativno sa dva aerodroma u Ivano-Frankovsku i Užgorodu, dok se trenažni letovi ukrajinskih F-16 obavnjaju iznad Rumunije i Zapadne Ukrajine.

Da se nešto dešava govore i informacije i izveštaji ruskog Generalštaba da u zoni Severnog vojnog okruga nedavno su zabeleženi bili prvi napada protivradarskim raketama AGM 88 HARM.

Ko ima u Evropi borbene avione F-16 :

Najbrojnije dve države na tlu Evrope koje poseduju lovce F-16 je Grčka sa 114 F-16 C i Turska koja ima čak 157 letelica. Portugal ima 21 F-16 , Holandija 29, Poljska 36, i Danska 33 i Norveška 57.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo