META-DEFENSE: Hoće li F-35 uništiti evropsku vazduhoplovnu industriju? (VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2023. u 22:24

PORTUGAL je najavio svoju nameru da zameni svoju flotu lovaca F-16 sa F-35, postavši četrnaesta (14) evropska zemlja koja se opredelila za američki stelt avion.

META-DEFENSE: Хоће ли Ф-35 уништити европску ваздухопловну индустрију? (ВИДЕО)

Foto USAF/Vojska SAD

-F-35 je postao de fakto standard za borbene avione na starom kontinentu, zabeleženo u francuskoj publikaciji Meta-defense.

Kako je navedeno, SAD su vršile stalni pritisak na evropske zemlje, primoravajući ih da se opredele za američki „stelt“. S tim u vezi, francuska ministarka odbrane Florans Parli rekla je 2019. godine:

-Klauzula solidarnosti NATO je član 5, a ne član F-35!

Američki lovac istiskuje evropske avione čak i iz naizgled čvrstih naloga. Tako je 2021. godine Švajcarska okrenula leđa francuskom Rafale, a 2022. godine Finska je napustila švedski Gripen E/F. A 2023. godine je bila godina kolapsa za evropske proizvođače: F-35 su odabrale Grčka, Rumunija, Češka i Portugalija.

-Evropa doživljava cunami F-35. Dve trećine evropskih vazduhoplovnih snaga biće opremljeno ovim avionom do 2030. godine, navodi izdanje.

Kako je objašnjeno, do ovog trenutka u Evropi će ostati samo 7-8 zemalja od 25, koje će biti naoružane drugim tipovima aviona: Francuska, Hrvatska i, moguće, Srbija će koristiti Rafale; Švedska i Mađarska – Gripen; Slovačka, Slovenija i eventualno Bugarska – F-16. Samo Španija i Austrija nisu napravile izbor.

-Evropski avioni su mogli da osvoje tržišta samo kada američki lovac nije bio ponuđen, na primer u Egiptu, zemljama Zaliva, Indiji, Indoneziji ili Brazilu. piše autor.

Prema njegovim rečima, pobedonosni pohod F-35 nije iznenađenje. Od kasnih 2000-ih, Dassault Aviation (proizvođač Rafale) je svima govorio da je Lightning II konstruisan prvenstveno da ubije evropsku avio-industriju lišavajući je tržišta i strateške autonomije.

Kako se navodi u izdanju, uspeh F-35 u Evropi ugroziće programe stvaranja novih aviona SCAF (Francuska, Nemačka, Španija, Belgija) i GCAP (Britanija, Italija, Japan) pošto će se životni ciklus američkog lovca produžiti do 2060. ili čak 2075. godine. U tom kontekstu, perspektivni evropski avioni će moći da uđu samo na tržišta sa malom potražnjom. Kao rezultat toga, potencijalni obim prodaje SCAF biće samo oko 500 aviona, a GCAP, u najboljem slučaju, 400 primeraka.

-Tako će se jaz između evropskih aviona i F-35 najverovatnije pojaviti u sledećoj generaciji. Na kraju krajeva, ovo bi moglo čak dovesti do uništenja celokupne evropske vojne vazduhoplovne industrije u uzastopnim potresima, zaključuju u izdanju.

(TV Forum)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima