POGLEDAJTE - DEJSTVO RUSKIH KRSTAREĆIH RAKETA H-101: Projektili koji upotrebljavaju IC mamace iznad Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 12. 2023. u 18:46

UKRAJINSKI telegram kanali i štampa žustro raspravljaju o noćnim i dnevnim masovnim vazdušnim udarima ruskih oružanih snaga na vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Kijeva, uključujući i kako Rusi smatraju “okupirane delove ruskih regiona”.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ДЕЈСТВО РУСКИХ КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА Х-101: Пројектили који употребљавају ИЦ мамаце изнад Украјине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Novogodišnji vatromet se pokazao kao možda najmoćniji i najdugotrajniji tokom celog rat (ruski, specijalna vojna operacija).

Odmah nakon prvog jutarnjeg talasa naleta, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije lansirale sve tipove raketa u upotrebi, osim raketa „Kalibar“. Ovoga puta reč „sve“ je označavala nomenklaturu, o tome da će Rusiji ponestati raketa u Kijevu već dugo se ne govori.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko požalio se da su sistemi protivvazdušne odbrane koji štite prestonicu preopterećeni i ne mogu da se nose sa presretnim vazdušnim ciljevima. Istovremeno, ruska vojska je koristila nekoliko taktičkih tehnika, čija je svrha bila identifikovanje protivvazdušnih instalacija i trošenje skupih i oskudnih protivvazdušnih raketa na ciljeve koji su namerno lansirani u tu svrhu bez bojevih glava.

Udari su nanošeni u talasima, iz različitih pravaca, u prvom ešalonu su bile rakete i dronovi bez bojevih glava. Ovu verziju potvrđuju brojni fotografski dokazi objavljeni na ukrajinskim zvaničnim i privatnim javnim stranicama. Oni pokazuju ostatke oborenih vazdušnih ciljeva koji su naneli minimalnu štetu čak i malim zemaljskim ciljevima, bez tragova eksplozija ili kratera.

Foto pritnskrin / t.me.russianocontext

Pored taktike “razoružavanja” sistema PVO i preusmeravanja sredstava za otkrivanje i uništavanje ka “lažnim metama”, ruska vojska je koristila i složenija tehnička rešenja za ometanje protivničkih PVO sistema. Snimak ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga gađanja rakete H-101 na lažne mete da bi zavarao radare za navođenje sistema protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine distribuiraju se onlajn. Na snimku, krstareća raketa vazduh-zemlja ispaljuje nekoliko punjenja u strane dok se približava cilju. Ovo što se dešava podseća na gađanje toplotnih mamaca (IC mamaca), koje izvodi borbeni helikopteri i avioni za zaštitu od PVO naoružanja, ali čak i ukrajinski stručnjaci smatraju da je to zapravo potpuno drugačije tehničko rešenje.

“12 na jednoj i 12 na drugoj strani. Ovo nisu toplotni mamci, kao što se obično veruje, to je oblak malih igala različite dužine za zavaravanje radara protivvazdušne odbrane”, Jedno od ukrajinskih izdanja citira komentar stručnjaka za komunikacije Sergeja Beskrestnova.

Sama strateška krstareća raketa H-101 je razvijena korišćenjem tehnologija za smanjenje radarskog potpisa (stelt tehnologija) u skoro svim spektrima detekcije, uključujući radar, infracrvene i druge. Upotreba mamaca čini ovu raketu još neranjivijom za sisteme protivvazdušne odbrane.

Ranije se predsednik Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine Ignat požalio da ukrajinski protivvazdušni topnici nisu oborili ni jednu raketu H-22, od kojih je, prema njegovim rečima, oko tri stotine ispaljeno tokom vojnog sukoba. On je takođe klasifikovao krstareće rakete H-32 kao neranjivo oružje. Sada će H-101 verovatno biti dodat na ovu listu.

Foto pritnskrin / t.me.russianocontext

H-101 spada u krstareće rakete sa konvencionalnom ili nuklearnom bojevom glavom. Raketa je projektil koji se lansira iz vazduhoplova i padna je američkom  AGM -86 ALCAM. Krstareća raketa H-101 konstruisana je tako da izbegne sve PVO sisteme leteći na ekstremno malim visinama, prateći konfiguraciju terena kako bi izbegle radarsku mrežu.

Krstareća raketa H-101 dugačka je 7,45 m, pirine 0,51 m. Prilikom lansiranja raketa je teška 2.300-2.400 kg. Raketa koristi turboventilatorski motor TRDD-50A.

Maksimalna brzina je 0,78 maha, Domet ove krstareće rakete je 2.500 do 2.800 km, dok ruski izvori navode i 4.500 km. Raketa može da leti na najnižim visinama od 30 do 60 m i maksimalnoj visini od 6.000 m.

Foto MO Rusije

Težina konvencionalne bojeve glave je 450 kg, a nuklearne 250 kt. Raketa ima sistem praćenja kao i krstrareće rakete tipa Tomohavk.

Za kretanje koristi mapu terena koja se nalazi u sistemu za kretanje u samoj raketi. Ažuriranje se može obavljati u toku leta, a za preciznost zadužen je ruski sistem satelitske navigacije GLONASS. U završnoj fazi leta ova raketa koristi IC i TV tragač za otkrivanje cilja i udar.

Kružna greška odstupanja od cilja je maksimalno 6 m. Ova raketa u operativnoj upotrebi ruskih snaga nalazi se od 2012, a u borbenim dejstvima primenjna je 2015. godine u napadu na ciljeve Islamske države u Siriji.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)