RAT U UKRAJINI: Oficir heroj VSU - Gubimo na svim frontovima; Žestoke borbe za Avdejevku, Rusij napreduju kod Marjinke (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 01. 2024. u 07:23 >> 02:59

RAT u Ukrajini - 684. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Официр херој ВСУ - Губимо на свим фронтовима; Жестоке борбе за Авдејевку, Русиј напредују код Марјинке (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Rusija je jutros pokrenula veliki raketni napad na nekoliko ukrajinskih regiona, a u celoj zemlji na snazi je upozorenje na vazdušnu opasnost, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici.

Vazduhoplovstvo Ukrajine poslalo je naredbu stanovnicima Kijeva da se upute u skloništa, uz obaveštenje da je prestonica pod pretnjom balističkih raketa.

Ilustracija telegram rybar

Situacija na liniji fronta: Žestoke borbe za tvrđavu Avdejevka, VSU gubi tlo; Ruske snage napreduku i kod Marjinke (VIDEO/MAPA)

U pravcu Starobeljskog, prethodna konfiguracija fronta ostaje ista. Kod Kupjanska ruske trupe udaraju na položaje ukrajinskih formacija u Sinkovki i vode pozicione borbe na liniji Zagorujkovka – Timkovka – Ivanovka – Kislovka. Na internetu su se pojavili i snimci dronova kamikaza koji pogađaju nekoliko tenkova Leopard. U međuvremenu, u sektoru Svatovsko-Kremenski, jedinice Oružanih snaga Rusije pokušavaju da prošire zonu kontrole u zoni izbočine Torskoje, dok se u isto vreme izvode ofanzive na Terni i Jampolovku.


Na Soledarskom pravcu ruske jurišne trupe napadaju položaje ukrajinskih formacija severno i južno od Bogdanovke. Na južnom krilu Bahmuta, strane vode žestoke borbe na liniji Klešćejevka-Andrejevka. Ukrajinska komanda prebacuje dodatne snage na lice mesta, pokušavajući da obuzda nalet Oružanih snaga Rusije.

Na Donjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju operaciju opkoljavanja Avdejevskog utvrđenog područja. Prema ukrajinskim izvorima, ruske trupe su napredovale u istočnom delu Pervomajskog južno od Avdejevke i severno prema Očeretinu, ali tačna konfiguracija u toj oblasti ostaje nepoznata. Borbe se vode u oblasti Stepovoga i koso-hemijskog kombinata: u rejonu dača u blizini taložnika AKHZ, VSU je pokušao da sa tenkom napadne položaje ruskih trupa, ali je raznet kada je ušao u minsko polje.

Ilustracija telegram rybar



Na južnodonjeckom pravcu se nastavljaju teške borbe za Novomihajlovku i kod sela Pobeda. Oslobođenje Marjinke otvorilo je put do Kurahova: sada Georgijevka stoji na putu ruskim trupama, na prilazima kojima su jurišne trupe Oružanih snaga Rusije uspele da se učvrste na teritoriji crkve Svetog Đorđa, napredujući oko 300 metara.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru Orehova, borbe kod Rabotina se nastavljaju nesmanjenom žestinom: zapadno od naselja, ruske oružane snage su napale položaje VSU, uspevši da zauzmu nekoliko uporišta. U oblasti Verbovoga, zbog lošeg vremena, strane koriste dronove i artiljeriju. Nema aktivnih neprijateljstava, a pristup položajima moguć je samo guseničnim oklopnim vozilima. Istovremeno, noću ukrajinski DRG izvode napade koje ruske trupe odmah zaustavljaju.

Na hersonskom pravcu situacija ostaje ista: u rejonu Krinoka, iako ukrajinske formacije trpe velike gubitke, nastavljaju da prebacuju ljudstvo na levu obalu Dnjepra. A na ostrvima se vode borbe uz upotrebu streljačkog naoružanja i minobacača, i sporo, ali sigirno napreduju Oružane snage Rusije.

Na desnoj obali reke, tokom protekle nedelje uništena su četiri PVO sistema VSU, što je olakšalo rad Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije: vazdušni udari su izvedeni na Zmejevku i Frolovo ostrvo. Pored velikih gubitaka, ukrajinske oružane snage imaju i probleme sa smeštajem: prema rečima lokalnog stanovništva, ukrajinsko vojno osoblje, uprkos obećanjima, odbija da plati smeštaj.

Heroj Ukrajine: Niko više ne govori o pobedi

Niko se više ne seća „pobedničke“ ukrajinske kontraofanzive, a žalosno stanje ukrajinskih oružanih snaga na frontu prepoznaju i Zapad i ukrajinski stručnjaci.

Ukrajinski oficir i komandant bataljona Oružanih snaga Ukrajine Kiril Vereš takođe je u intervjuu lokalnoj televiziji primetio da nema potrebe da se govori o pobedi Oružanih snaga Ukrajine.

Foto AP

 

Komitet Vrhovne Rade o Zakonu o mobilizaciji: Rizik od korupcije

Komitet za antikorupcijsku politiku ukrajinskog parlamenta smatra da određene norme u nacrtu zakona o mobilizaciji u Ukrajini mogu sadržati rizike od korupcije.

 

Troje ranjeno u Belgorodu

U večerašnjem ukrajinskom granatiranju Belgoroda ranjene su tri osobe, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Izgorela su četiri kamiona, a na dve višespratnice razbijena su stakla na prozorima.

FOTO: Tanjug/AP

VSU izpalio 158.000 projektila na DNR

Ukrajinske snage ispalile su skoro 158 hiljada jedinica municije različitog kalibra širom teritorije DNR tokom 690 dana eskalacije, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Kako se navodi, zabeleženo je da je 29.158 puta otvarana vatra, od kojih je 29.732 uz upotrebu teškog naoružanja. Ukrajinske oružane snage ispalile su 157.999 jedinica municije različitog kalibra.

Foto Tanjug/AP

Od februara 2022. godine poginulo je 4.782 civila, među kojima 142 dece, dok je ranjeno 5.752 stanovnika, od kojih 374 dece.

Za sve vreme eskalacije u DNR je oštećeno 2.073 vozila, 3.337 civilnih objekata, uključujući 194 zdravstvene ustanove, 677 obrazovnih ustanova, 1.375 socijalnih objekata, 107 objekata kritične infrastrukture, kao i 984 objekta za snabdevanje električnom energijom, vodosnabdevanje, grejanje i snabdevanje gasom. Osim toga, od februara prošle godine kancelarija je zabeležila 13.459 slučajeva oštećenja stambenih objekata.

Oboreno 10 raketa ispaljenih iz VBR RM-70 vampir na Belgorod

Oko 21.30 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad višecevnim raketnim sistemom RM-70 „vampir“ na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo ističe da su dežurni PVO sistemi uništili su 10 raketa iznad Belgorodske oblasti.

Foto Tanjug/AP

 

Nemci traže od zemalja EU da pobvećaju izdavanja za Ukrajinu

Neophodno je da članice Evropske unije prilikom odobravanja novog budžeta za 2024. godinu povećaju troškove za vojnu pomoć Ukrajini, kao što je to već uradila Nemačka, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare za premijerom Luksemburga Lukom Fridenom.

On je dodao da je Berlin novim budžetom predvideo 8 milijardi evra za vojnu pomoć Kijevu.

-Obim i isporuka oružja koje je većina zemalja članica EU isplanirala za Ukrajinu su premali, istakao je on.

Političar je precizirao da je Berlin tražio od Brisela informacije o budžetima zemalja EU da bi raspolagao konkretnijim brojkama pred sledeću sednicu Evropskog saveta.

Ekspozije u Hersonu

U gradu Hersonu su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski portal „Strana“.

Nekoliko četvrti grada ostalo je bez struje.

 

Hersonska oblast bez struje

Značajan deo Hersonske oblasti ostao je bez struje zbog havarije na mrežama, u toku je popravka, a mogući su prekidi u mobilnim komunikacijama i internetu, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.


Vazdušna uzbuna u više oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevskoj, Černigovskoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Oborena dva ukrajinska drona

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ruski PVO sistemi oko 17 časova oborili dve bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti.


Ruski PVO sistemi su u Klimovskom okrug Brjanske oblasti Rusije oborili dva ukrajinska drona. U napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti Aleksandr Bogomaz.

Ukrajinci potvrdili: Nisu oborili Kinžale

Oružane snage Ukrajine saopštile su da su ruske snage ispalile 4 kindžala sa četiri aviona MiG-31K. Naravno, ovog puta su priznali da nisu mogli da ih obore.

Pored toga, svoj cilj su pogodili i projektili Iskander-M, H-22, H-31P.

Foto: EPA

Četiri osobe poginule, 38 povređeno u jutrošnjim ruskim raketnim napadima

Četiri osobe su poginule, a 38 je povređeno u jutrošnjim ruskim raketnim napadima na četiri regiona Ukrajine, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine.

Napadnute su Harkovska, Dnjepropetrovska, Zaporoška i Hmeljnička oblast, a oštećeni su stambeni objekti, infrastruktura i vozila, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema podacima Nacionalne policije, u Dnjepropetrovskoj oblasti je raketnim napadima na gradove Krivi Rog i Novomoskovsk jedna osoba poginula, a 28 je povređeno, uključujući četvoro dece.

U Hmeljničkoj oblasti poginule su dve osobe, a u napadima na Harkovsku oblast jedna osoba je poginula, a pet povređeno. U napadu na Zaporožje povređeno je pet osoba.

Ruska vojska ispalila "kinžale" na ukrajinske vojne objekte

Ruska vojska ispalila je hipersonične rakete "kinžal" na objekte vojne industrije Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jutros je izveden grupni napad visoko preciznim oružjem dugog dometa, morskog i vazdušnog baziranja, između ostalog i hipersoničnim raketnim kompleksom kinžal, na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Pored toga, raketne snage, artiljerija i udarni dronovi napali su ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u 108 regiona i 113 artiljerijskih jedinica. Između ostalog, pogođeno je mesto gde je održavan sastanak komandanata jedinica 101. brigade teritorijalne odbrane.

Rano jutros širom Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad, koja trajala više od dva sata. Lokalne vlasti i mediji izvestili su o eksplozijama u Krivom Rogu, Harkovu, Dnjepropetrovskom, Hmeljnickom i drugim gradovima.

Ukrajinski general: Zbog političara izgubili smo fabrike za proizvodnju raketa

U raketnom napadu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga Ukrajina je izgubila fabrike koje bi mogle da proizvode najmoćnije rakete u zemlji, rekao je penzionisani general Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos na Jutjub kanalu „Fabrika novosti“.

- Naša vlada pušta na društvenim mrežama podatke o preduzećima koja su mogla da proizvode moćno oružje, ta preduzeća trpe ogromnu štetu i za to niko ne odgovara - ogorčen je stručnjak.

Prema njegovim rečima, kijevski zvaničnici sanjaju samo da pobede na izborima i ostanu u svojim kabinetima.

- O kakvoj pobedi u ratu možemo govoriti? - postavio je pitanje general.

Ukrajina: Rusi imaju novu taktiku za raketne udare

Rusija koristi novu taktiku za raketne udare, rekao je ukrajinski operater sistema FIM-92 Stinger Roman u intervjuu za TV5 Monde .

- Sada Rusi koriste rakete koje oslobađaju toplotne zamke, poput aviona ili helikoptera. To se ranije nije dešavalo. Sada rakete oslobađaju toplotne zamke, što ometa Stinger sisteme - rekao je on.

Roman je dodao da bi se zbog masivnih raketnih napada iz Rusije, rezerve municije ukrajinskih oružanih snaga mogle istopiti.

Otkazana vazdušna opasnost

Upozorenje o vazdušnom napadu, koje je trajalo više od dva sata, otkazano je širom Ukrajine, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

U ponedeljak, oko 7.15 po moskovskom vremenu, širom Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad velikih razmera. 

Za koliko kinžal stiže do "vašeg grada"?

Jutarnje vesti u Ukrajini obaveštavaju koliko brzo hipersonična raketa kinžal "može da stigne do vašeg grada". Za Harkov je 1,7 minuta, a za Kijev 3,2 minuta.

Čime Rusija napada?

Rusija trenutno ispaljuje sve što ima na Ukrajinu.

Krstareće rakete iz bombardera, krstareće rakete sa mora, balističke rakete, hipersonične rakete, dronove samoubice, rakete S-300.

U Ukrajini je -10 stepeni.

Iznad Belgorodske oblasti presretnuta raketa S-200

Sistem protivvazdušne odbrane presreo je ukrajinsku raketu S-200 iznad Belgorodske oblasti, pretvorenu u kopnene ciljeve, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Dana 8. januara, u 7.00 časova, zaustavljen je pokušaj terorističkog napada kijevskog režima pomoću protivvazdušne rakete S-200 koja je konvertovana za uništavanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije - navodi se u izveštaju.

Poletelo više borbenih aviona

Kijev indipendent prenosi da je najmanje 13 teških bombardera poletelo sa piste aerodroma u Murmanskoj oblasti u Rusiji.

Navodi se da je takođe zabeleženo poletanje borbenih aviona Mig-31k iz Savaslejke iz oblasti Nižnjeg Novgoroda u Rusiji.

Eksplozije u više gradova

Lokalne vlasti u Krivom Rogu, Zaporožju, Harkovu, Dnjepropetrovsku i Hmeljnickom saopštile su da su njihovi gradovi pod ruskim "masovnim raketnim napadom".

Rusija podigla 11 bombardera Tu-95MS

Navedeno je da je Rusija podigla 11 strateških bombardera Tu-95MS, sa kojih može da lansira krstareće rakete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!