RAT U UKRAJINI: Stižu "Geranji" na raketni pogon; VSU krpi rupe na frontu; Kameron - Nećemo ostaviti Kijev na cedilu (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 01. 2024. u 07:49 >> 03:10

RAT u Ukrajini - 685. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Стижу Герањи на ракетни погон; ВСУ крпи рупе на фронту; Камерон - Нећемо оставити Кијев на цедилу  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su posade jurišnih helikoptera Mi-28N uništile utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu. Ministarstvo odbrane Ukrajine je prvi put nabavilo 50 hiljada kompleta vojnih uniformi za žene.

 

Stižu "Geranji" na raketni pogon

Nekoliko izvora je izvestilo da su ruske trupe počele da koriste Šahed-238, verziju čuvene bespilotne letelice Šahed-136/Geranj-2 na mlazni pogon. Zaključak o tome donesen je na osnovu fotografija krhotina navodno pronađenih na tlu Ukrajine nakon jednog od poslednjih napada ruskih oružanih snaga.

Prednosti Šahed-238 u odnosu na prethodnika su očigledne – zahvaljujući turbomlaznom motoru postiže se veća brzina leta, što otežava njegovo presretanje streljačkim i topovskim naoružanjem. Cena je - povećanje cene i nešto kraći domet leta.

Bez obzira da li je novi iranski dron korišćen u nedavnim ruskim udarima ili ne, važno je jasno razumeti jednu stvar: ni novi Šahed ni drugi proizvodi iranskog (ili korejskog) vojno-industrijskog kompleksa nisu vundervafe. Sasvim je nelogično verovati da će posle njihovog pojavljivanja borbe postati žešće. Ali oni zaista mogu da obezbede izvesno povećanje udarnih sposobnosti Oružanih snaga RF. Naravno, uz pravilnu upotrebu uz dodelu dovoljnih snaga i sredstava za pogađanje određenih ciljeva.

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Rusi napreduju, Kijev šalje pojačanja da zakrpi rupe (VIDEO/MAPA)


Na Limanskom pravcu situacija nije pretrpela značajnije promene. Oružane snage Rusije nanose udare na položaje VSU u oblasti naselja Jampolovka i Terni, koristeći artiljeriju i avijaciju. Pozicione borbe se nastavljaju u šumariji Serebrjanski.


U pravcu Bahmuta nastavljaju se borbe za dobijanje pristupa operativnom prostoru sa ciljem daljeg oslobađanja Časovog Jara: ruske trupe su uspele da napreduju severno od Klešćejevke. Borbe se vode u pravcu Bogdanovke, kao i Krasnog, gde su Oružane snage Ukrajine zauzele aktivnu odbranu kod Hromova. Istovremeno, Oružane snage Rusije nanose vatrenu štetu ljudstvu i tehnici VSU u rejonima Antonovke, Bogdanovke i Klešćejevke.

Na Avdejevskom pravcu, Oružane snage RF su, prema nekim podacima, blago napredovale u pravcu Očeretina i oblasti dača u blizini postrojenja za prečišćavanje u blizini Kokso-hemijske fabrike. Teška situacija ostaje u oblasti Stepovoje, gde se vode pozicione borbe, i kod Severnog, gde su ruske trupe morale da se povuku sa položaja pod vatrom da bi sačuvale ljudstvo.

Na Donjeckom pravcu, posle oslobođenja Majinke, nastavlja se napredovanje ka Kurahovu. Borbe se vode na periferiji Georgijevke, gde su Oružane snage Rusije uspele da se učvrste. Granatiranje ukrajinskih formacija civilne infrastrukture Donjecke Narodne Republike ne prestaje. Donjeck i Jasinovatajski okrug su bili pod vatrom: oštećeni su stambeni objekti, jedna osoba je povređena. Najveća šteta pričinjena je Gorlovki: muškarac je poginuo, a žena povređena, oštećena je benzinska pumpa, gradska bolnica i druga civilna infrastruktura.

Ilustracija telegram rybar



Na pravcu Ugljedara se nastavljaju teške borbe za selo Novomihajlovku: zauzeto je uporište ukrajinskih formacija koje su sa jugoistočne strane pokrivale ulaz u ovo naselje. Južno od autoputa od Elenovke nalazi se njihova vatrena tačka, koja sprečava Oružane snage Rusije da uvedu rezerve. U rejonu groblja, preduzeća Sintezprodservis i fabrike mašina i traktora nalaze se položaji VSU, a u centru sela deluje osmatračka oprema VSU. Bilo je izveštaja o napredovanju u šumskom pojasu južno od Novomihajlovke, međutim, nijedna strana nema pouzdanu kontrolu nad tim. Nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine zauzeto je u pravcu Pobede, međutim, generalno gledano, tempo napredovanja Oružanih snaga Rusije u ovoj oblasti je smanjen nakon dolaska VSU rezervi. Na liniji borbenog dodira južno od Ugljedara nema značajnijih promena.

Na Zaporoškom pravcu vode se borbe kod Rabotina i Verbovoga. Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su izvršile kontranapad na severnim prilazima Novoprokopovki, uspevši da povrate izgubljene pozicije. Oružane snage Rusije su nanele vatru na VSU koncentracije u Rabotinu. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine pucale su na grad Tokmak koristeći MLRS: sistemi PVO su aktivirani, detalji granatiranja nisu poznati.

U pravcu Hersona situacija nije pretrpela značajne promene: na ostrvima se vode streljačke borbe, a u Krinkiju strane izvode pozicione borbene operacije, aktivno koristeći jurišne bespilotne letelice. Zabeležen je pokušaj Oružanih snaga Rusije da se učvrste u centru sela, ali je oklopni transporter koji je napredovao pogođen. Na desnoj obali Dnjepra, Oružane snage Rusije metodično uništavaju ljudstvo i opremu VSU: tako su posade FPV dronova pogodile transport Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Tjaginke. U međuvremenu, ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Tokom proteklog vremenskog perioda, napadnuti su Sagi, Aleški, Krinki, Dnjeprjani, Korsunka i Podstepnoe: informacije o žrtvama nisu dobijene.

Kameron: Nećemo ostaviti Kijev na cedilu

Velika Britanija i njeni zapadni saveznici spremni su da godinama pružaju pomoć Ukrajini i to će pokazati Rusiji, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron govoreći na Odboru za spoljnu politiku britanskog parlamenta.

-Zajedno sa našim saveznicima želimo jasno da pokažemo (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da njegova politika čekanja kod nas neće raditi. Spremni smo da podržimo Ukrajinu 2024, 2025, 2026. godine, spremni smo da im pružamo podršku, jer je to bezuslovno izazov za našu generaciju, rekao je on.

FOTO: EPA

Istovremeno, Kameron je odbio da iznese detalje o broju granata namenjenih za isporuku Ukrajini. On je takođe izrazio uverenje da će SAD odobriti novu pomoć Kijevu i napomenuo da će Britanija uskoro objaviti iznos paketa pomoći Ukrajini.

Kongresmen Šumer: Rusi imaju 5 puta više artiljerijskih zrna

Kijev se suočava sa nedostatkom municije, jer američki zakonodavci kasne sa odobravanjem zahteva administracije Sjedinjenih Američkih Država za pomoć Ukrajini, izjavio je lider demokratske većine u Gornjem domu Kongresa Čak Šumer.

Foto Tanjug/AP

-Prema rečima jednog od posmatrača, Ukrajinci mogu da ispale samo jedan uzvratan hitac na svakih pet ili više hitaca koje Rusi ispale na njih, rekao je Šumer tokom govora u Senatu.

On je istakao da istorija neće biti blagonaklona prema takvoj epizodi, ako SAD ne budu reagovale.

 

 

POGLEDAJTE - TOS-1S: Pogodak položaja VSU kod Verbovog (VIDEO)

U rejonu naselja Verbovoje posada teškog višecevnog ruskog bacača raketa "solncepek" uništila je utvrđeno uporište Oružanih snaga Ukrajine sa mnogo pešadije.

Posada "solncepeka" ruskih gardijskih planinskih vazdušno-desantnih snaga gađala je utvrđeno uporište Oružanih snaga Ukrajine i likvidirala veliki broj neprijateljske pešadije koja se u njemu krila.

Vojnici su ispalili salvu termobaričkih raketa kalibra 220 mm na prethodno primljene koordinate, nakon čega su odmah pomerili borbeno vozilo u pripremljeni položaj i napustili vatrenu poziciju pod okriljem grupe za vatrenu podršku.

-Naš glavni zadatak je da blagovremeno stignemo u rejon borbenog zadatka i da brzo i efikasno radimo na cilju, a zatim da se brzo vratimo kako neprijatelj ne bi mogao da nas otkrije, kazao je mehaničar-vozač sa pozivnim znakom "Dizel".

Šojgu: VSU izgubila 215.000 ljudi

Ruska vojska zadržava stratešku inicijativu i metodično smanjuje borbeni potencijal ukrajinskih trupa koje nemaju rezultata na bojnom polju, a čiji se ljudski resursi iscrpljuju, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je rekao da je tokom prošle godine Ukrajina izgubila više od 215 hiljada ljudi i 28 hiljada komada oružja.

Foto Tanjug/AP

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Više od 300 vojnika VSU izbačeno iz stroja, uništena tehnika i skladišta municije

Ruske snage uništile su skladište municije 31. mehanizovane ukrajinske brigade kod Krasnoarmejska u DNR;

Na kupjanskom pravcu ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika, uništena su dva automobila i dve haubice D-30;

Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 24 vojnika;

Ruska PVO je tokom proteklog dana presrela deset raketa ispaljenih iz sistema „vampir“ i uništila šest ukrajinskih dronova;

Ruska vojska uništila je skladište municije 125. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane kod Vesjolog u Harkovskoj oblasti;

Na zaporoškom pravcu u protekla 24 časa poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika;

Ruske snage pogodile su formacije ukrajinske vojske kod Torskog, Červone Dibrove i Serebrjanske šumarije, protivnik je izgubio do 190 vojnika, a uništena su tri automobila i samohodna haubica „akacija“;

Ruske snage ubile su i ranile do 80 ukrajinskih vojnika na južnodonjeckom pravcu; takođe su uništena dva automobila, haubica „gvozdika“ i D-30.

Nova uloga za T-55

Tenk T-55 na poljima Ukrajine pojavio se marta 2023 godine. Tada su internet preplavili bili snimci tenkova koji su naprasno podignuti iz sibirskih depoa, naloženi na železničke kompozicije i poslati na istok Ukrajine.

 

Bilo je raznih teorija o upotrebi ovog veterana nastalog u eri Hladnog rata koji je posle MiG-21 i automatske puške “Kalašnjikov” postao simbol Sovjetske armije.

Prvi snimci upotrebe ukrazivali su da su ovu tenkovi upotrebljene kao daljinski upravljive platfrome koje su jurišale na položaje ukrajinske vojske, gde bi eksplodirali. To se saznalo sasvim slučajno na osnovu snimka iz drona u trenutku kada je tenk T-55 naleteo gusenicom na protivtenkovsku minu. Usledila je stravična eksplozija.

VSU gađao bolnicu i dečiji centar u Gorlovki

Poliklinika i Centar dečijeg stvaralaštva oštećeni su u Gorlovki usled granatiranja koje su izvele Oružane snage Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

On je precizirao da je ukrajinska vojska prilikom gađanja stambene četvrti koristila kasetnu municiju.

Prethodno, Prihodko je objavio da je u granatiranju poginuo civil.

Foto Tanjug/AP

Knajsl: VSU nije postigla cilj granatirajući Belgorod

Nedavni napad ukrajinskih Oružanih snaga na civile u Belgorodu nije postigao cilj da poseje paniku među ruskim stanovništvom. O svrsishodnosti ovakvih dejstava za rušenje unutrašnje političke stabilnosti u Rusiji od početka specijalne vojne operacije ne govori se samo u Kijevu, već i u mnogim zemljama NATO-a, izjavila je bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl u podkastu „Unipolar-multipolar“.

FOTO: Tanjug/AP

Oboren dron iznad Brjanske oblasti

PVO snage Ministarstva odbrane Rusije oborile su ukrajinski dron iznad Brjanskog okruga u Brjanskoj oblasti, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz na Telegram kanalu.

On je dodao da nema žrtava ni štete.

Foto Tviter Ukraine AF

Bremer: Ukrajina gubi dodatne teritorije

Direktor analitičke agencije "Evroazija grupa" Jan Bremer smatra da će ove godine Ukrajina izgubiti dodatne teritorije te da će Kijev ostati bez veće podrške SAD i Zapada.

U tekstu za časopis "Tajm" Bremer piše da će ova godina biti veoma teška za Ukrajinu.

Evropa neće moći da nadoknadi Kijevu vojnu pomoć koju dobija od SAD, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pokušaće da uvuče NATO u otvoreni sukob sa Rusijom.

Takođe, preuzeće rizik da pojača udare na rusku teritoriju, što će izazvati ruske odgovore.

Manjak protivvazdušni vođenih raketa

Ukrajinske oružane snage imaju veliki nedostatak vođenih protivvazdušnih raketa i trenutne zapadne zalihe ne mogu da zadovolje potrebe, saopštio je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

"Ukrajina danas zavisi od zaliha zapadnog naoružanja. Naravno, postoji manjak vođenih protivvazdušnih raketa, to niko ne krije", rekao je Ignat za televiziju "Rada".

On je dodao da su zapadni saveznici pokrenuli proizvodnju projektila, ali je njihova potrošnja znatna.

Kijev ispalio projektile na Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska je u protekla 24 časa ispalila oko 25 projektila na rusku graničnu Belgorodsku oblast, objavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na kanalu "Telegram".

"Ruska protivvazdušna odbrana je oborila deset vazdušnih ciljeva u Belgorodu. Padajući fragmenti su razbili prozore na četiri stana u stambenim zgradama i na dve privatne kuće, oštetivši tri stambena objekta, šest automobila i gasovod", naveo je on.

Vazdušna odbrana je takođe oborila mete iznad Belgorodske oblasti, a povređeni su dvojica muškaraca i jedna žena.

Turska je isporučila Rusiji drugu seriju jaja

Drugi paket kokošijih jaja iz Turske stigla je u Rusiju.

- Druga serija prehrambenih jaja iz Turske u količini od 19,36 tona (316.800 komada) uvezena je preko punkta Jarag-Kazmalar radi dalje prodaje u Rusiji - navodi se u saopštenju.

Pileća jaja u Rusiji 2023. poskupela su oko jedan i po puta. Kako je Vladimir Putin objasnio na završnoj konferenciji za novinare, to je uzrokovano povećanjem tražnje, a proizvodnja nije porasla i uvoz nije otvoren na vreme.

Sredinom decembra, ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je da resor očekuje snabdevanje iz Azerbejdžana i Turske, što bi omogućilo prilagođavanje cena.

Šojgu: U 2023. godini ubijeno više od 215.000 ukrajinskih vojnika

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga da je Ukrajina izgubila najmannje 215 hiljada vojnika 2023. godine.

Švedski ministri građanima: Spremite se za rat

Švedski ministri uputili su upozorenje građanima da se spreme za rat i da postoji opasnost od sukoba.

Tajm: U 2024. godini Ukrajina će biti podeljena na delove

U 2024. godini Ukrajina će biti podeljena na delove, mogla bi da izgubi još teritorija, napisao je politikolog i šef istraživačkog centra Eurasia Group Jan Bremer u članku za časopis Tajm.

SAD: Nećemo više moći da vam isporučujemo rakete za Patriot

Zvaničnici Bele kuće i Pentagona upozorili su da SAD uskoro neće moći da isporuče rakete za ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane Patriot.

Mi-28 u akciji

Posade jurišnih helikoptera Mi-28N „noćni lovac” Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile su utvrđenja i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Stigle prve uniforme za žene 

Ministarstvo odbrane Ukrajine je prvi put nabavilo 50 hiljada kompleta vojnih uniformi za žene, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

- Ministarstvo odbrane je prvi put kupilo 50 hiljada kompleta ženskih uniformi, 100 hiljada električnih grejnih jastučića, 15 hiljada aktivnih slušalica - napisao je on na društvenim mrežama.

Medvedev: U Berlinu moguć "Majdan"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocenio je da postoji mogućnost da se u Berlinu dogodi "Majdan" usled protesta nemačkih farmera i rastućih troškova podrške Ukrajini.

- Štrajkovi u Nemačkoj: poljoprivrednici blokirali veliki deo zemlje. Subvencije su prestale, a astronomske sume potrošene na Ukrajinu i dalje rastu. Istovremeno, Nemačka je njen glavni sponzor. Ako se tako nastavi, Banderove pristalice će doneti svoje dokazano oružje za Berlin – Majdan. U ovom slučaju sumnjamo da će nemački kancelar Olaf Šolc preživeti. Gledamo događaje sa zlonamernim interesovanjem, napisao je Medvedev, prenose RIA Novosti.

Zasedao Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće

Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće razgovarali su o perspektivama pružanja pomoći Ukrajini sa predstavnicima kompanija vojnoindustrijskog kompleksa SAD, javlja Rojters.

Na sastanku je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven govorio o potrebi da se "pomogne Ukrajincima da prevaziđu tehnološke izazove za koje smatraju da ih sprečavaju da napreduju" na bojnom polju.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)