TROJICA JURE FOTELJU NA TAJVANU: Stanovnici ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom danas glasaju na predsedničkim izborima

A.Vojinović

13. 01. 2024. u 07:00

STANOVNICI autonomnog kineskog ostrva Tajvana, najvećeg proizvođača mikročipova, od kojih zavisi ceo svet, danas biraju predsednika. Izbori se održavaju u trenutku napetih odnosa između Kine, koja ostrvo smatra svojom teritorijom, i Tajvana koga podržava Vašington, snabdevajući ga oružjem.

ТРОЈИЦА ЈУРЕ ФОТЕЉУ НА ТАЈВАНУ: Становници острва које Кина сматра својом територијом данас гласају на председничким изборима

Tanjug

Za naslednika predsednice Cai Ing-ven boriće se tri kandidata, sa tri stava po pitanju odnosa s Pekingom. Prema anketama, nijedan od njih nema apsolutnu većinu, ali za blagog favorita, sa 36 odsto podrške, važi Lai Čing-te, potpredsednik vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), koja zastupa distanciranje od Kine.

Analitičari ocenjuju da, ukoliko dobije poverenje glasača, nastaviće utabanim stazama prethodnice Cai Ing-ven, koja je tokom osmogodišnjeg mandata gajila bliske odnose sa SAD, sastajući se i sa njenim visokim zvaničnicima, što je dovelo i do velikih vojnih manevara Kine oko ostrva. Lai je otvoreno iznosio i stavove o nezavisnosti Tajvana.

Ankete njegovom glavnom rivalu, bivšem gradonačelniku Novog Tajpeja Ho Ju-ih iz stranke Kuomitang (KMT), inače bivšem policajcu, predviđaju podršku od 31 odsto. On se, za razliku od Laija, zalaže za bliže odnose sa Kinom i dijalog sa Komunističkom partijom Kine predsednika Si Đinpinga.

Najmanje šansi, 24 odsto, istraživanja daju trećem kandidatu, lekaru i nekadašnjem prvom čoveku Tajpeja, Kou Ven-žeu iz Tajvanske narodne partije, osnovane 2019. On se biračima predstavlja kao alternativa vodećim partijama.

Po svemu sudeći, koplja će se lomiti oko predstavnika dve glavne stranke na Tajvanu - DPP i Kumintang. Kina je glasanje na Tajvanu ocenila kao izbor između "rata i mira, prosperita i propadanja", dok je predsednik Si Đinping poručio Tajvanu da je "ponovno ujednjinje domovine istorijska neizbežnost".

Nema drugog kruga

Predsednik se na Tajvanu bira prostom većinom, što znači da nijedan kandidat ne mora da osvoji 50 plus jedan odsto glasova za pobedu. Tako stanovnici ostrva ne moraju da idu u drugi krug izbora na glasanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)