BURA U NAJAVI: Kandidat vladajuće partije Tajvana proglasio pobedu - Odlučan u nameri da se suprotstavi "pretnjama Pekinga"

Novosti online

13. 01. 2024. u 14:43

KANDIDAT vladajuće Demokratske progresivne partije Laj Čing Te, koji se zalaže za nezavisnost Tajvana, proglasio je pobedu na izborima za šefa administracije ostrva.

БУРА У НАЈАВИ: Кандидат владајуће партије Тајвана прогласио победу - Одлучан у намери да се супротстави претњама Пекинга

Foto: Printskrin/Jutjub

- Želim da zahvalim narodu Tajvana za ispisivanje novog poglavlja naše demokratije. Pokazali smo svetu kako cenimo demokratiju - poručio je Laj Čing Te.

On je obećao da će se suprotstaviti „pretnjama Pekinga“.

- Odlučni smo da branimo Tajvan od stalnih pretnji i zastrašivanja Kine. Kao predsednik (šef administracije) imam važnu odgovornost da održavam mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Delovaću u skladu sa našim demokratskim i slobodnim ustavnim poretkom, održavaću status kvo sa obe strane moreuza - rekao je Laj Čing Te.

Istakao je i da namerava da koristi dijalog umesto konfrontacije i da samouvereno nastavi razmenu i saradnju sa Pekingom.

Takođe je zahvalio protivnicima, rekavši da je razgovarao s njima telefonom i da je primio njihove čestitke.

Prema podacima CIK, Laj Čing Te vodi sa 40,1 odsto osvojenih glasova na osnovu prebrojanih 17.673 od 17.795 glasačkih mesta.

Kandidati opozicionih stranaka – Kuomintang i Tajvanske narodne partije priznali su svoj poraz i pobedu kandidata vladajuće Demokratske progresivne partije nakon održanih izbora na ostrvu, prenela je televizija TVBS.

- Sve sam razočarao. Ovde sam kako bih izrazio svoje duboko žaljenje. Izvinite, mi smo krivi - rekao je Hou Jui, kandidat stranke Kuomintang, obraćajući se svojim biračima. Inače, on se zalagao za normalizaciju odnosa sa Pekingom.

I drugi opozicioni kandidat, predsednik Tajvanske narodne partije Ke Venže priznao je poraz na izborima i zahvalio svojim pristalicama na podršci.

- Sledeći put ćemo preuzeti vlast i izboriti se za zemlju - rekao je političar.

Biračka mesta na izborima za šefa administracije Tajvana i poslanike parlameta bili su otvoreni od 8.00 do 16.00 časova po lokalnom vremenu, a odmah nakon zatvaranja počelo je prebrojavanje. Prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost na izborima iznosila je 69,8 odsto.

Šef administracije Tajvana biće kandidat sa najviše osvojenih glasova, a drugi krug nije predviđen. Konačan rezultat bi trebalo da bude saopšten do subote veče.

Laj Čing Te, kandidat vladajuće Demokratske progresivne stranke, uoči izbora je izjavio da je spreman da vodi oštru politiku kako bi Tajvan ostvario nezavisnost. On se takođe zalaže za tesnu saradnju sa Zapadom, preneo je Sputnnjik.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)