PREOKRET NA ISTOKU, OSTRVSKA DRŽAVA SAOPŠTILA: Povlačimo priznanje Tajvana, to je deo Kine

Novosti online

15. 01. 2024. u 08:30

NAURU će prekinuti diplomatske odnose sa Tajvanom i priznati Kinu, saopštila je danas vlada te male pacifičke ostrvske države.

ПРЕОКРЕТ НА ИСТОКУ, ОСТРВСКА ДРЖАВА САОПШТИЛА: Повлачимо признање Тајвана, то је део Кине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nauru je tako postao prvi diplomatski saveznik Tajvana koji je stao na stranu Pekinga nakon predsedničkih izbora održanih ovog vikenda.

Vlada Naurua saopštila je da je "u najboljem interesu" zemlje i njenog naroda da traže potpuni nastavak diplomatskih odnosa sa Kinom, piše Gardijan.

- To znači da Republika Nauru više neće priznavati Tajvan kao zasebnu državu, već kao neotuđivi deo kineske teritorije, i da će od ovog dana prekinuti "diplomatske odnose" sa Tajvanom i više neće razvijati nikakve zvanične odnose sa Tajvanom - navodi se u saopštenju.

Kina naziva pobednika izbora opasnim separatistom

Nauruov potez ostavlja Tajvan sa samo 12 formalnih diplomatskih saveznika, uključujući Gvatemalu, Paragvaj, Esvatini, Palau i Maršalska Ostrva. Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija bez prava na međudržavne veze, što Tajvan snažno osporava.

Tajvanski bezbednosni zvaničnici rekli su agenciji Rojters uoči izbora u subotu da će Kina verovatno nastaviti da omalovažava nekolicinu zemalja koje imaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom.

Laj Ćingde iz vladajuće tajvanske Demokratske progresivne partije pobedio je na subotnjim predsedničkim izborima i stupiće na dužnost 20. maja. Kina je pre izbora Laja nazvala opasnim separatistom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu