ONI SU NAJZASLUŽNIJI ZA SLOM UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE: Šojgu čestitao praznik jednom od rodova u ruskoj vojsci

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 01. 2024. u 00:40

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu je, čestitajući vojnim licima i veteranima Dan inženjerijskih trupa, istakao da je sistem inženjerijskih barijera koje su podigli odigrao ključnu ulogu u osujećivanju ofanzivnih planova neprijatelja, preneo je Telegram kanal resora.

ОНИ СУ НАЈЗАСЛУЖНИЈИ ЗА СЛОМ УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ: Шојгу честитао празник једном од родова у руској војсци

Foto Tanjug/AP


-Drugovi vojnici i mornari, narednici i starešine, zastavnici i vezisti, oficiri!... Oružane snage Ruske Federacije 21. januara proslavljaju Dan inžinjerijskih trupa. Kroz svoju istoriju, osoblje trupa časno ispunjava svoju dužnost i daju značajan doprinos jačanju odbrambenih sposobnosti naše zemlje, doprinose postizanju pobeda na ratištima... Sistem inženjerijskih barijera koje su podigli odigrao je ključnu ulogu u osujećenju ofanzivnih planova neprijatelja, navodi se u poruci.

Ministar odbrane je istakao da tokom specijalne vojne operacije vojna lica Inžinjerijskih trupa pokazuju posvećenost i hrabrost, uspešno rešavajući važne zadatke organizovanja prelaza preko vodenih barijera, deminiranja i restauracije različitih objekata.

-Dragi drugovi! Čestitam svima praznik, hvala vam na predanoj službi i vojnom radu. Siguran sam da ćete i dalje činiti sve da zaštitite interese Rusije. Želim vam dobro zdravlje, prosperitet i nova dostignuća u ime otadžbine! – dodao je Šojgu.

Dvadeset prvog januara Rusija slavi Dan inženjerijskih trupa, ustanovljen ukazom predsednika Ruske Federacije od 18. septembra 1996. godine. Ukazom predsednika Ruske Federacije od 31. maja 2006. godine „O uspostavljanju profesionalnih praznika i nezaboravnih dana u Oružanim snagama Ruske Federacije“, Dan inžinjerijskih trupa je klasifikovan kao dan sećanja Ruske Federacije.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ nije samo zaustavljena, „to je neuspeh“. Putin je u januaru primetio da je Ukrajina propala u kontraofanzivi, inicijativa je u rukama ruskih oružanih snaga, a ako se tako nastavi, uskoro će se postaviti pitanje ukrajinske državnosti.

Kako je 19. decembra izvestio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom kontraofanzive, ukrajinske oružane snage su izgubile 159 hiljada vojnika, 121 avion, 766 tenkova, uključujući 37 leoparda. Šojgu je ranije izjavio da snabdevanje zapadnim naoružanjem i uvođenje strateških rezervi u borbu ukrajinske komande nisu promenili situaciju na bojnom polju.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)