RAT U UKRAJINI: Bitka za tvrđavu Avdejevka - Rusi prodiru i okružuju grad, GŠ VSU strepi od "kotla" (VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

22. 01. 2024. u 07:27 >> 03:11

RAT u Ukrajini - 698. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за тврђаву Авдејевка - Руси продиру и окружују град, ГШ ВСУ стрепи од котла (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika borbenih dejstava: Bitka za tvrđavu Avdejevka: Rusi prodiru i okružuju grad, GŠ VSU strepi od "kotla" (VIDEO/MAPA)

Ruska vojska nastavlja napredovanje u različitim sektorima fronta.

U Avdejevki su Oružane snage Rusije uspostavile uporište na južnoj periferiji grada u ulicama Sportivna, Sobornaja i Černiševski, započevši borbe u urbanim sredinama.

Ilustracija telegram rybar


Pored toga, borbe se vode i u neposrednoj blizini baze bivše jedinice protivvazdušne odbrane, čije je zauzimanje neophodno da bi se osigurala sigurnost pozadine. Glavni cilj je da se istovremenim napadom Opitnog dođe do mikrookruga Himika.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvještava o tekućim pokušajima ruske vojske da okruže grad; u protekla 24 sata Oružane snage Rusije izvele su 17 napada: 5 napada kod Novobahmutovke, Stepovoja, Avdejevke i još 12 napada južno od Severnog, Pervomajskog i Nevelskog.

-Oklopne grupe tenkova i borbenih vozila pešadije sa velikim brojem pešadije iz Jasinovataje pokušavaju da se probiju kroz šumu u pravcu Soborne ulice, pišu izvori povezani sa Oružanim snagama Ukrajine.

-Na jugu grada u privatnom sektoru sa strane industrijskog čvorišta i severno od Carskog lova, Rusi ostvaruju opipljiv napredak, pišu drugi analitičari iz Kijeva.


U pravcu Bahmuta, ruske oružane snage pokušavaju da isteraju jedinice VSU iz Bogdanovke.

U pravcu Zaporožja ruske jedinice napreduju na pravcu do Male Tokmačke, na ostalim delovima vode se pozicione borbe.

U Krinkima u pravcu Hersona, aktivnost VSU je svedena na minimum, ali je i dalje nemoguće potpuno očistiti naselje zbog superiornosti Oružanih snaga Ukrajine u broju bespilotnih letelica.

 

Jermak: Nema kompromisa, treba nam municija

Ukrajini je hitno potrebna pomoć saveznika i partnera, jer svako kašnjenje u zadovoljavanju potreba ukrajinske vojske tokom rata sa Rusijom košta ljudskih života, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

Naši vojnici, naši heroji čuvaju teritoriju, ali je to izuzetno teško s obzirom na nedostatak artiljerijske municije“, rekao je on, saopštila je pres služba predsednika.

Uništena haubica Cezar (VIDEO)

Ruska vojska spalila hvaljeni francuski "cezar".

Ukrajinski militanti pokazali šta je ostalo od samohodnih topova CAESAR posle ruskog udara.

 

Zarobljeni pripadnici VSU u Avdejevci (VIDEO)

Na ruskim društvenim mreža ma pojavili su se snmci zarobljenih pripadnika Ukrajinskih oružanih snaga u Avdejevci. Njih su zarobili pripadnici 90. tenkovske divizije Ruske armije.

 

Rusi u Avdejevci, VSU gradi nova utvrđenja u napuštemim zgradama

Postalo je poznato o novom napredovanju ruskih trupa na jugu Avdejevke. Nakon što su preuzeli kontrolu nad objektom koji je poznat kao „Carsko lovište“, jurišni odredi Oružanih snaga Rusije prešli su ulice Černiševskog i Sportivnu i stigli do zgrade javne organizacije „Avdejevski savez mladih“.

Foto Tanjug/AP

Takozvana „siva zona“ nakon napredovanja ruskih trupa proširila se zapadno od ulice Gruševskog, skrećući na jug na autoput T-05-05 koji vodi od Avdejevke do Donjecka. Na severu, ulica Gruševskog vodi do centralnog dela Avdejevke, uključujući zgradu Gradskog izvršnog komiteta.

Foto Tanjug/AP

U rejonu pomenute Sportivne ulice – u blizini železničke pruge – Ukrajinci grade nove odbrambene linije. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine koriste način odbrane, postavljajući vatrene tačke u privatnim kućama koje su povezane prethodno iskopanim rovovima. S obzirom na to da su ih stanari ovih kuća napustili, postoji niz metoda protiv takve odbrambene taktike, uključujući bombardovanje bombama FAB, kao i napade teškim bacačima plamena.

 

Da li su na Harkov ispaljene severnokorejske rakete?

Conflict Armament Research (CAR) objavio je informaciju u kojoj tvrdi da su obavili terensku istragu u kojoj su dokumentovali da ostaci taktičke balističke rakete koja je pogodila Harkov 2. januara tekuće 2024. sugerišu da je ona proizvedena u Severnoj Koreji.

POGLEDAJTE - Napad dronom na tenk (VIDEO)

Operater ruskog drona snimio je modifikovani tenk ukrajinske vojske T-72M1. A zatim je usledio napad.

 

Orban ne da pare Kijevu

Mađarska neće učestvovati u finansiranju isporuka oružja Ukrajini iz Evropskog fonda za mir, ali ne može i ne želi da se meša u poslove drugih zemalja, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Foto Tanjug/AP

 

Nemački mediji: Ukrajinci se povlače

Ukrajinska vojska je prinuđena da napušta teritorije zbog kritičnog nedostatka municije i nemogućnosti da odbija napade ruske armije, prenosi ZDF.

Foto Tanjug/AP

 

Napad dronovima na Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage napale su dronovima-samoubicama selo Repjahovka u Belgorodskoj oblasti. Jedan čovek je ranjen, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

U napadu je oštećena fasada jedne privatne kuće i automobil.

 

Francuski plaćenici iz Legije stranca u Ukrajini

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je radi učešća u borbenim dejstvima stiglo više od 300 plaćenika iz Francuske, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Zelenski potpisao važan dekret

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je dekret „u cilju očuvanja nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji“, jer je taj identitet navodno u opasnosti.

„Danas sam potpisao dekret „O teritorijama Ruske Federacije, istorijski naseljenim Ukrajincima“, rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na Telegram kanalu. On je to nazvao „povratkom istine o istorijskoj prošlosti zarad ukrajinske budućnosti“.

Kako se navodi u ukazu objavljenom na sajtu predsednika, Vladu „zadužuje se da izradi i podnese Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine akcioni plan za očuvanje nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji, između ostalog i teritorije istorijski naseljene njima - na Kubanu, u Starodubščini, Severnoj i Istočnoj Slobožanščini koje se nalaze u okviru savremenog Krasnodarskog teritorija, Belgorodske, Brjanske, Voronješke, Kurske, Rostovske oblasti Ruske Federacije, prenosi Sputnjik. 

Peskov o Trampovom rešenju za Ukrajinu: Ne razumemo kako bi to moglo da se izvede

Ruska strana ne zna kako bi mogla da budu realizovana predizborna obećanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da bi brzo rešio sukob u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne, ne razumemo kako bi to moglo da se izvede“, kazao je Peskov.

Kako je dodao, nije bilo nikakvih kontakata između ruskih diplomata i Trampa po tom pitanju. Tramp je ranije obećao da će rešiti situaciju u Ukrajini odmah po dolasku na vlast.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage su jutros granatirale Donjeck, Gorlovku i Jasinovatu, saopštili su u DNR.

Generalštab UKR: Ruske trupe ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku

Ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, a ukrajinske trupe čvrsto drže odbranu nanoseći Rusima značajne gubitke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Na tom pravcu ukrajinske snage su odbile 17 napada, prenosi ukrajinska novinska agencija Unian. Na kupjanskom pravcu Oružane snage Ukrajine odbile su sedam, a na pravcu Limana pet ruskih napada. Odbijeni su i ruski napadi kod Bahmuta, Marjinke i Zaporožja, navodi ukrajinski generalštab, prenosi Tanjug. 

EU spremila plan podrške za Kijev

Evropska unija je napravila plan prema kojem će evropske zemlje pružati vojnu podršku vlastima u Kijevu u vrednosti većoj od 20 milijardi evra u naredne četiri godine, objavio je u nedelju Volstrit džurnal, pozivajući se na nacrt dokumenta kojim raspolaže.

„S obzirom na zavisnost Ukrajine od spoljne podrške, izbor koji će zemlje EU i njeni partneri doneti u narednom periodu ili će omogućiti Ukrajini da postigne odlučujući napredak ili će ozbiljno potkopati njenu (ukrajinsku) sposobnost da se odupre“, citira list dokument, prenosi Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!