VOJNI EKSPERT FORBSA: Ukrajinci nisu sposobni da efikasno koriste zapadne tenkove na frontu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 01. 2024. u 00:22

UKRAJINSKA vojska ne može efikasno da koristi tenkove koje je isporučio Zapad, uključujući nemački leopard 2, a u Oružanim snagama Ukrajine ostalo je vrlo malo ispravnih vozila.

ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ФОРБСА: Украјинци нису способни да ефикасно користе западне тенкове на фронту

Foto: Profimedia/Ilustracija

O tome piše vojni kolumnista časopisa Forbs Dejvid Eks.

Zapadni tenkovi, na koje se Kijev oslanjao, pokazali su se praktično beskorisnim na bojnom polju. Ne samo da su ruske trupe izbacile iz stroja veliki broj nemačkih leoparda 2 na samom početku ukrajinske kontraofanzive, već nema ni rezervnih delova za popravku preostalih. U trenutnoj situaciji, Oružane snage Ukrajine ne mogu efikasno da koriste zapadne tenkove, jer je većina njih na remontu. S tim u vezi, sve razvijene taktike su se pokazale nepotrebnim.

-Ukrajinci imaju ozbiljne probleme sa popravkom oštećenih tenkova i njihovim vraćanjem u upotrebu. (…) Teško je bilo pronaći rezervne delove za ukrajinske tenkove leopard 2, piše Eks.

-Nije da leopard 2 ne može da podnese udarce. Čvrsti tenkovi za četiri osobe — svaki težak oko 70 tona — mogu biti pogođeni, podvrgnuti popravci, vratiti se na front, primiti više pogodaka, ponovo biti popravljeni... tako dalje i tako dalje. Leopard 2 je obnovljiv resurs. Ali koliko brzo tehničari mogu da obnove resurse u potpunosti zavisi od dostupnosti rezervnih delova. A za ukrajinske leoparde 2, delove je bilo teško pronaći.

Ukrajina je započela prošlogodišnju letnju kontraofanzivu sa 50 leoparda 2A4, 10 oklopljenih strv 122 — švedskih varijanti leoparda 2A5 — i 18 leoparda 2A6 sa dodatnim oklopom i dužim glatkim topom od 120 milimetara.

Sa leopardima 2A4 opremljena je 33. mehanizovana brigada VSU, koja se bori na jugu. Strv 122 je otišao u 21. mehanizovanu brigadu na istoku, a 47. mehanizovana brigada, koja je ovog leta služila na jugu pre razmeštaja na severoistok, dobila je leoparde 2A6.

Sve tri brigade izgubile su tenkove od ruskih mina, dronova, artiljerije i projektila. Posle godinu dana, najmanje sedam leoparda 2A4 je bilo potpuno otpisano. Četiri leoparda 2A6 i jedan strv 122 su takođe izgoreli.

Foto Tanjug/AP

To je desetak tenkova od 71. Čak 59 leoparda 2 u teoriji ostaje u ukrajinskoj službi. Ali u stvarnosti, potencijalno desetine netaknutih tenkova su van upotrebe zbog nedostatka popravki. Kada je nemačka TV mreža NTV ovog meseca posetila vod naoružana sa leopardima 2A6, samo jedan od četiri tenka jedinice bio je spreman za borbu.

Očajni za delovima i željni da sami poprave svoje tenkove, Ukrajinci teže da uklone delove sa najteže oštećenih leoparda 2 pre nego što ih utovare u kamione i vozove za transport u Poljsku ili Litvaniju, objasnio je general-major Kristijan Frojding. Frojding je na čelu centra za situaciju u Ukrajini pri nemačkom ministarstvu odbrane. Ali ova kanibalizacija znači da radnici u centrima za popravke moraju da poprave štetu na bojnom polju i zamene ogoljene delove. Centri za popravku ne popravljaju samo tenkove, već ih „obnavljaju“, rekao je Frojding.

Nemci su ranije saopštili da je većina tenkova prebačenih u Ukrajinu na remontu, i to iz razloga koji nisu vezani za učešće u bitkama. Kako se ispostavilo, nemački tenkovi su dobri za parade i vežbe, ali ne i za borbu u Ukrajini. Zbog svoje složenosti, podložni su stalnim kvarovima, posebno elektronike. Ali ih je vrlo teško popraviti. Prvo, za ovo je potrebno isporučiti tenkove u fabriku. Drugo, za njih nema rezervnih delova.

U novembru je američki časopis Forbs predvideo da će Ukrajina izgubiti sve zapadne tenkove zbog „nepravilne” upotrebe. Ispostavilo se da se isti nemački tenkovi leopard ne mogu približiti pozicijama Oružanih snaga Rusije i koristiti u malim grupama bez pešadije, jer to dovodi do gubitaka. Nema rezervnih delova za popravke.

(TV Front/Forbs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024