NEMAMO VIŠE NOVCA ZA UKRAJINU: Šef Pentagona poručio da vlada SAD ne može da snabdeva Kijev oružjem istim tempom

A. V. V.

26. 01. 2024. u 07:05

NAGOVEŠTAJI da bi SAD kad-tad mogle da obustave slanje pomoći Ukrajini su se, donekle, ostvarili. Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da je američka administracija ostala bez novca da pomogne Ukrajini, pa Vašington više ne može da snabdeva Kijev projektilima i municijom istim tempom kao pre godinu dana. Američki ministar odbrane je, istovremeno, pozvao Kontakt grupu za odbranu Ukrajine da pokrije potrebe Kijeva, dok kongresmeni u Vašingtonu ne odobre odgovarajuće zakone.

НЕМАМО ВИШЕ НОВЦА ЗА УКРАЈИНУ: Шеф Пентагона поручио да влада САД не може да снабдева Кијев оружјем истим темпом

Tanjug

- Zato pozivam ovu grupu da 'kopa duboko' kako bi Ukrajini obezbedila spasonosne kopnene sisteme protivvazdušne odbrane i presretače - poručio je Ostin u video-obraćanju javnosti iz svog doma, prvom posle operacije.

Ostin je, ipak, poručio da će Sjedinjene države podržavati Ukrajinu "u njenoj borbi za slobodu".

Pomoćnica ministra odbrane za međunarodne poslove Seleste Valander izjavila je posle Ostinovog obraćanja da ukrajinsko ministarstvo odbrane dobija izveštaje sa fronta da "jedinice nemaju zalihe oružja i municije koje su im potrebne".

- To je jedan od razloga zašto smo se fokusirali na potrebu da odgovorimo na pitanja Kongresa, kako bi oni mogli da krenu napred u odluci - rekla je ona.

Ostin je podsetio da je Pentagon krajem decembra prošle godine najavio svoju 54. finansijsku podršku za Ukrajinu u vrednosti do 250 miliona dolara. No, SAD od tada nisu bile u mogućnosti da obezbede dodatnu municiju Kijevu jer američki Kongres tek treba da odobri dodatna sredstva.

Na stolu kongresmena je papir sa više od 110 milijardi pomoći za Ukrajinu i Izrael oko čijeg usvajanja ne mogu da se dogovore, uprkos apelu aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena. Od tog kolača za Kijev je predodređena skoro 61 milijarda dolara.

Dosad 44,2 milijarde dolara

OD početka rata u Ukrajini, odnosno, 22. februara 2022, Vašington je Kijevu poslao bezbednosnu vakcinu u vrednosti od više od 44,2 milijarde dolara, podseća AP. Od toga je oko 23,6 milijardi dolara povučeno iz postojećih vojnih zaliha, a skoro 19 milijardi dolara je poslato u obliku dugoročnih vojnih ugovora, pa će oružje iz tih dogovora nastaviti da stiže na ukrajinski front. Dodatnih 1,7 milijardi dolara obezbedio je američki Stejt department u obliku stranog vojnog finansiranja, precizira američka agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu