RAT ZBOG 30 KILOMETARA NA SAT: Ne smiruje se bura posle odluke gradskih vlasti u Bolonji da se znatno ograniči brzina

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

25. 01. 2024. u 20:59

U BOLONjI, glavnom gradu Ređo Emilije, administracija je odlučila da se u 70 procenata gradske zone koja je gusto naseljena, gde ima i mnogo pešaka i biciklista, ograniči brzina vozila na samo 30 kilometara na sat.

РАТ ЗБОГ 30 КИЛОМЕТАРА НА САТ: Не смирује се бура после одлуке градских власти у Болоњи да се знатно ограничи брзина

Foto: Free Images Pixabay

Od 16. januara kada je počela primena tog pravila usledili su protesti, stigle brojne kazne za neposlušne, čak i za devet kilometara više od pravila koje se odnosi na sva mesta u blizini škola, bolnica, sportskih terena, pijaca, trgovinskih radnji, parkova za igru i javnih zelenih površina.

Za kontrolu sprovođenja odluke postavljeni su telelaseri po celoj teritoriji i stigle kazne. Ko premaši brzinu za 10 kilometara, 29,40 evra, pa i do 845 evra, ako je brzina stigla do 60 kilometara, uz skidanje 10 poena sa vozačke dozvole ili čak suspendovanje na šest meseci i do godinu dana. U obrazloženju gradskih vlasti podvlači se da je to bilo neophodno kako bi se smanjio broj incidenata u saobraćaju.

No, ministar za infrastrukturu i saobraćaj Mateo Salvini izdao je direktivu koja je u suprotnosti sa odlukom Matea Lepore, gradonačelnika Bolonje, u kojoj se precizira kako ograničenja mogu da se odnose samo na limitirane zone u gradu, jer je brzina od 30 kilometara "brzina puža" i stvara prepreka u cirkulisanju saobraćaja, uz veće zagađenje.

Sukob je prerastao sada i u politička bitku, jer je gradonačelnik, inače iz opozicione Demokratske partije (DM), na konferenciji za štampu najavio da ne odustaje od odluke. Time je objavio rat vladinoj većini desnih partija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)