TREĆINA GENERACIJE "Z" HOMOSEKSUALCI : Zapanjujući rezultati novog istraživanja u Americi

I.S.

27. 01. 2024. u 07:00

BEZMALO trećina Amerikanaca između 18 i 25 godina izjašnjava se kao LGBT, a ovaj trend svake godine donosi novo uvećanje tog segmenta pripadnika generacije "Z". Kod "Z" naraštaja, ljubitelji oba pola dvostruko nadmašuju gejeve i lezbejke.

ТРЕЋИНА ГЕНЕРАЦИЈЕ З ХОМОСЕКСУАЛЦИ : Запањујући резултати новог истраживања у Америци

Foto AP

Izveštaj Instituta za socijalna istraživanja, potvrdio je prethodne ankete po kojima je generacija "Z" najliberalnija LGBT i najliberalnija grupa koja je do sada postala punoletna u SAD. Procenat onih koji su se identifikovali kao "nešto drugo osim heteroseksualaca", bio je značajno veći nego u sličnoj anketi Galupa, lane.

Institut nije spekulisao o mogućim razlozima za ovaj trend, koji je, kako se navodi, "pratio brzu liberalizaciju stavova o homoseksualnosti u američkom društvu". Uprkos ovoj promeni, petina odraslih iz generacije "Z" tvrdi da je iskusila neprijateljstvo, ili diskriminaciju zbog svoje seksualne orijentacije.

Homoseksualni činovi prestali su da budu federalni zločin u SAD tek posle odluke Vrhovnog suda u slučaju "Lorens protiv Teksasa" iz 2003. godine. Odluka u procesu "Obergefel protiv Hodžisa" iz 2014, legalizovala je istopolne brakove, koje trenutno dozvoljava samo 35 država članica UN.

Kako je pokazala najnovija studija, sprovedena tokom avgusta i septembra prošle godine, na uzorku od preko 6.600 ljudi, generacija "Z" je i rasno raznovrsnija od bilo koje druge ispitivane starosne grupe. Samo 52 procenta odraslih i polovina tinejdžera, opisala je sebe kao belce. Što se političkog opredeljenja tiče, manja je verovatnoća da će se identifikovati kao republikanci, a veća da će se izjasniti kao liberali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)