RAT U UKRAJINI: VSU izgubila više od 2.000 vojnika pod Donjeckom; Azov ne može da probije ruske linije (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 02. 2024. u 07:32 >> 00:57

RAT u Ukrajini – 711. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ изгубила више  од 2.000 војника под Доњецком; Азов не може да пробије руске линије (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Zelenski: Razmatram o zameni nekoliko zvaničnika, ne samo vojnih


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je večeras da razmatra da zameni nekoliko visokih zvaničnika, ne samo u vojsci, i odluči ko će sve da predvodi državu.

- To je pitanje koje se tiče ljudi koji treba da vode Ukrajinu - rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Upitan da odgovori da je hteo da smeni načelnika generalštaba Valerija Zalužnog, Zelenski je za italijanski RAI rekao da je "reset neophodan".

- Govorim o zameni brojnih lidera u državi, ne samo u vojnom sektoru. Razmišljam o ovoj zameni. To je pitanje za celo liderstvo Ukrajine - poručio je Zelenski.

Prethodnih dana, ukrajinski i zapadni mediji prenosili su da se u kabinetu Zelenskog razmatralo o smeni Zalužnog, čak i da je smenjen, ali je nedugo nakon toga iz Kijeva demantovana ta informacija.

 

Situacija kritična

Situacija na bojnom polju je kritična, jer ukrajinski vojnici nemaju dovoljno municije, izjavio je poslanik ukrajinske Vrhovne rade.

-Nećemo se predavati i tražimo alternativne načine da Ukrajinu snabdemo oružjem, konkretno jačanjem podrške EU… Preko američkih medija prenosimo da je kritična situacija na bojnom polju posledica nedostatka municije, rekao je Černev za ukrajinsku televiziju.

Foto AP

Oboren Ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Juriš tenkova na ukrajinskom frontu (VIDEO)

Borbe u svim pravcima u zoni specijalnih vojnih operacija se nastavljaju, a značajnu ulogu u njima ima teška vojna tehnika, posebno tenkovi.

Društvenim mrežama je kružio snimak na kojem se vidi kako šest ruskih tenkova odmah napreduju preko polja, pucajući na neprijateljske položaje.

 

Zločin - Pogođen vrtić u Donjecku

U Donjecku je dečji vrtić oštećen nakon granatiranja ukrajinskih trupa, ali nije bilo žrtava, javio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

-Tokom granatiranja Kujbiševskog okruga, ukrajinska granata je uletela na teritoriju vrtića broj 382 u ulici Kujbiševa, napisao je on.

Foto: Tanjug

 

VSU izgubila više od 2.000 vojnika: Rusi napreduju kod Bahmuta i Donjecka (VIDEO)

Ruske trupe uspele su da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine kod Artemovska (Bahmuta); u subotu su na južnom krilu jurišne grupe Oružanih snaga Rusije zauzele „povoljnije pozicije“ u oblasti Kleščejevke i Kurdjumovke. Ovo je izvestio šef pres centra grupe „Jug” Vadim Astafjev.

Ruske trupe su uspele da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kleščejevke i Kurdjumovke, a jurišne grupe su dalje napredovale. Ovo je zvanično saopštilo Ministarstvo odbrane. I na severnom krilu situacija se takođe razvija u Rusku korist, u rejonu Bogdanovke napredovale su i jedinice Oružanih snaga Rusije. Takođe postoji napredak u pravcu Georgijevke (pravac Marinke). Ukrajinska vojska je pokušala da izvede kontranapad, ali bezuspešno.

 

-Jedinice južne grupe snaga zauzele su povoljnije linije i položaje, odbile pet neprijateljskih napada i porazile snage Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Bogdanovke, Klešćejevke, Kurdjumovke, Georgijevke i Novomihajlovke, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz ruskog vojnog resora, oni su za protekla 24 časa uspeli da unište jedan tenk, tri oklopna vozila i dva kontrabaterijska radara.

“(…) za nedelju dana ruske trupe su popravile situaciju duž linije fronta u pravcu Donjecka i odbile 22 napada ukrajinskih oružanih snaga, čiji su gubici iznosili više od 2.245 vojnika”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Zelenski imenovao Ivana Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je danas Ivana Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

-Imenovan je Ivan Sergejevič Fedorov za predsednika Zaporoške oblasne državne administracije, navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu kancelarije Zelenskog.

Zelenski je ranije ukazom razrešio Jurija Malaška sa mesta šefa administracije Zaporožja u delu koji kontroliše Kijev, na njegov zahtev.

Foto: Profimedia

Fedorov je ranije bio gradonačelnik Melitopolja.

Fedorov je rekao da je njegov cilj da ujedini napore radi pobede Ukrajine koja se, kako je naveo, približava, objavila je agencija Unian.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da je on danas posetio ukrajinske vojnike u selu Robotine u Zaporoškoj oblasti i uručio im medalje.

Više od 70 odsto Zaporoške oblasti sada je pod ruskom kontrolom, a nekadašnji regionalni centar, grad Zaporožje, pod kontrolom je ukrajinskih trupa od marta 2023. godine.

Ruski oklopnjaci u Hersonu (VIDEO)

Ruske tenkovske posade uništile su uporište i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra.

 

Lancet našao još jednu žrtvu (VIDEO)

„Lancet“ uništio ukrajinski tenk T-72 na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti

 

 

Budanov pod uticajem MI6

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je šef vojno-obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov štićenik britanskih specijalnih službi.

Foto Arhiva

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Azov ne može da probije ruske linije, gubici VSU oko 700 vojnika i oficira

Oružane snage Rusije uništile su skladište goriva Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti;

Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju na krasnolimanskom pravcu, odbivši tri napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući napad nacionalističkog bataljona „Azov“, protivnik je izgubio 120 vojnika;

Ukrajinske oružane snage izvele su četiri napada na kupjanskom pravcu;

Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio oko 380 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Pokrovska u DNR;

Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 115 vojnika na južnodonjeckom pravcu;

Ukrajinske oružane snage su izgubile oko 30 vojnika na hersonskom pravcu.

Pušilin: VSU treba potisnuti još 150 km

Ukrajinsku armiju je sada potrebno potisnuti na rastojanje od 150 kilometara kako bi se prekinulo granatiranje teritorije Donjecke Narodne Republike, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za ruski Prvi kanal.

-To zavisi od oružja koje isporučuju zemlje Zapada, ali sada je to konkretno – oko 150 kilometara, rekao je Pušilin.

Foto: Jutjub/EngineerReact/yolkhere

Peskov: EU plaši javno mnjenje o mogućem ratu sa Rusijom

Evropske zemlje pumpaju javno mnjenje saopštenjima o mogućem ratu sa Rusijom, jer treba nastaviti sa pravljenjem lika neprijatelja, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

-Moraju da nastave da vajaju neprijatelja, da to rade teksturno, istaknuto, kako bi opravdali povećanje troškova, rekao je Peskov televiziji „ Rusija 1“.

Foto: Profimedia

 

Soliteri obnovljeni u Mariupolju

U Marijupolju u DNR obnovljene su skoro sve višespratnice, izjavio je potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin.

-Danas je razvoj novih regiona najveći infrastrukturni projekat... Grad od pola miliona, koji je teško oštećen, faktično smo vratili u život. Skoro sve naše stambene zgrade su obnovljene, rekao je Husnulin na plenarnoj sednici „Infrastruktura i životna sredina“ na forumu-izložbi „Rusija“.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da oko 40.000 građevinara radi na obnovi infrastrukture u novim regionima.

 

Rogov: Poljska se sprema za podelu Ukrajine

Poljska se priprema za podelu Ukrajine, tražeći istorijske paralele i osnove za osvajanje njenih zapadnih teritorija, smatra predstavnik predsednik Koordinacionog saveta za integracije novih regiona Rusije Vladimir Rogov. On je komentarisao izjavu predsednika Poljske Andžeja Dude koji je priznao da je Krim istorijski pripadao Rusiji i dodao da ne zna da li će Ukrajina uspeti da vrati poluostrvo pod svoju kontrolu.

„Takve Dudine izjave govore samo o jednom – Poljska se priprema za podelu postukrajinskog prostora i želi, kao poznata evropska hijena, da u tome aktivno učestvuje“, rekao je Rogov i dodao da je reč o zapadnim teritorijama Ukrajine.

Prema rečima Rogova, poljske vlasti ne daju izjave o Krimu tek onako, već zarad sopstvenih interesa.

„Oni testiraju javno mnjenje, traže istorijske paralele i pripremaju bazu za zauzimanje zapadnih teritorija kako bi to potom uporedili s povratkom Krima u sastav Rusije“, rekao je Rogov.

Brazilski stručnjak: Poraz Ukrajine pokrenuće lavinu promena

Poraz Ukrajine će pokazati ranjivost NATO-a i dovešće do kraja svetskog poretka koji predvodi Zapad, smatra Hose Fiori, profesor instituta za ekonomiju Državnog univerziteta Rio de Žaneiro, prenosi El Destape.

„Priznavanje pada Ukrajine imaće velike posledice: to će značiti prepoznavanje ranjivosti NATO-a“, primetio je ekspert.

Zelenski posetio vojnike u Zaporožju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je vojnu jedinicu u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, saopšteno je iz njegove kancelarije.

„Tokom radne posete Zaporoškoj oblasti Vladimir Zelenski je posetio ukrajinske vojnike na prvoj liniji fronta na području sela Rabotino. On je boravio na mestu gde se nalazi 65. zasebna mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine“, navedeno je u saopštenju.

 

Foto Tanjug/AP

Njujork tajms: U Ukrajini više nema dobrovoljaca za front

Dok je u početku ukrajinskog sukoba na desetine hiljada Ukrajinaca, preplavljenih patriotizmom, odlučilo dobrovoljno da se priključi Oružanim snagama Ukrajine, sada, posle dve godine krvavih sukoba, sve više muškaraca u toj zemlji izbegava vojni rok, a sve su češći i apeli za demobilizaciju vojnika s prve linije fronta, piše „Njujork tajms“.

Najočiglednije promenu raspoloženja u društvu odražavaju žestoke debate o nacrtu zakona o novim pravilima mobilizacije.

Foto: Tanjug/AP

Džefri Saks: "Trenutna situacija se može rešiti samo pregovorima"

Ukrajina treba da prihvati pregovore kako bi zaustavila katastrofalne događaje u zemlji, smatra poznati američki ekonomista Džefri Saks.

- Ukrajina se uništava korak po korak. Uništava se demografski jer Ukrajina nije izgubila samo teritoriju, već i milione ljudi koji su pobegli iz zemlje. Neki su otišli ​​u Rusiju, drugi u Evropsku uniju - priseća ekspert u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

Prema rečima Saksa, veliki broj Ukrajinaca je bio primoran da ode, a privreda zemlje je uništena. Pored toga, kako je primetio stručnjak, svakog meseca mnogo građana republike bude povređeno i ubijeno.

Foto: Printscreen

Kemeron: Zapad mora da prestane sa pesimističnim izjavama o izgledima Ukrajine u sukobu

Zapad mora da prestane sa pesimističnim izjavama o izgledima Ukrajine u sukobu, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u intervjuu za Sandej tajms.

„Naša ekonomija je 25 puta veća od ruske i imamo više mogućnosti da pokažemo da je vreme na našoj strani, a ne na strani (ruskog predsednika Vladimira) Putina“, rekao je Kameron.

Ukrajina i Poljska će zajedno praviti naoružanje

Varšava je izdvojila kredit za zajedničku proizvodnju naoružanja Ukrajine i Poljske, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva.

Raste broj žrtava ukrajinskog bombardovanja Lisičanska 

Broj poginulih u napadu Oružanih snaga Ukrajine na pekaru u Lisičansku dostigao je 28 ljudi, saopštila je Sputnjiku administracija šefa LNR.

„Dvadeset osam ljudi je poginulo, uključujući jedno dete“, rekao je izvor agencije.

Pored toga, povređeno je još deset osoba.

Pod ruševinama se, prema podacima Vojne komande, moglo naći oko 40 ljudi.

Kako je rekao šef LNR Leonid Pasečnik, kijevski režim, trpeći poraz na frontu, namerno je izveo napad na slobodan dan, kada mnogi ljudi idu da kupe hleb.
 

BONUS VIDEO:

EVO KAKO KURTIJEVI SRBI VODE LEPOSAVIĆ: Izdala Srbiju i Srbe pa šmrče kokain u opštini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!