BLINKEN NA SPECIJALNOM ZADATKU: Američki državni sekretar stigao u Saudijsku Arabiju

Novosti online

05. 02. 2024. u 15:46

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Saudijsku Arabiju, prvo odredište svoje turneje po Bliskom istoku.

БЛИНКЕН НА СПЕЦИЈАЛНОМ ЗАДАТКУ: Амерички државни секретар стигао у Саудијску Арабију

Foto: Tanjug

Očekuje se da se Blinken u Rijadu sastane sa saudijskim princom presolonaslednikom i de fakto vladarem sudijske kraljevine Mohamedom bin Salmanom, kao i sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fejsalom bin Farhanom Al Saudom.

Blinkenov zadatak je da pokuša da unapredi napore zvaničnog Vašingtona u pregovorima o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, kao i da podstakne napredak u pregovorima o upravljanju Pojasom Gaze nakon rata, prenosi Rojters.

Agencija navodi da peta poseta američkog državnog sekretara ovom regionu dolazi u osetljivom trenutku i u jeku američkih udara na frakcije koje podržava Iran bazirane širom Sirije, Iraka i Jemena, kao odgovor na prošlonedeljni napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena trojica, a ranjene desetine američkih vojnika.

Blinken će ove nedelje, u nastavku svoje bliskoistočne turneje, posetiti Egipat, Katar i Izrael, u pokušaju da podstakne napredak u pregovorima o osobađanju talaca iz Pojasa Gaze uz posredovanje Egipta i Katara.

BONUS VIDEO: NAPETO U STEJT DEPARTMENTU: Srpska novinarka postavila Mileru nezgodno pitanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)