RAT U UKRAJINI: Ukrajinci se povlače iz Avdejevke, 700 m do potpunog okruženja; Žestoke borbe za Novomihajlovku (VIDEO/MAPA/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

07. 02. 2024. u 07:12 >> 02:36

RAT u Ukrajini – 714. dan. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio formiranje odreda za dronove. Vrhovna rada produžila vanredno stanje i mobilizaciju u Ukrajini do 13. maja. Turski "Bajkar" počeo izgradnju fabrike dronova kod Kijeva. Kremlj optužio Ukrajinu za napad na Lisičansk u Lugansku u kojem je poginulo 28 ljudi.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинци се повлаче из Авдејевке,  700 м до потпуног окружења; Жестоке борбе за Новомихајловку (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika ratnih operacija: Pad Avdejevke se očekuje, VSU izvlači trupe;  (VIDEO/MAPA)


Ruske trupe ponovo su izvele kombinovani udar na ciljeve na teritoriji tzv. Ukrajina. Serija eksplozija dogodila se u Kijevu, Novomoskovsku, Pavlogradu, Drohobiču i drugim gradovima. U Harkovu je zabeležen dolazak u fabriku Mališev, koja je sada specijalizovana za popravku oklopnih vozila.

Ilustracija telegram rybar



Ofanziva se nastavlja u nekoliko sektora na Avdejevskom pravcu. Na severu, Oružane snage Rusije uspele su da napreduju do železničkog mosta iu rejonu postrojenja za tretman AKHZ. Na istoku su poboljšane pozicije u oblasti DFS i industrijske zone Jasinovataja. Na jugu su sukobi u centru Pervomajskog.

Ilustracija telegram rybar



U južnodonjeckom pravcu u oblasti Novomihajlovke, ruske trupe deluju Centralnom ulicom, a takođe su uspele da dođu do Ševčenkove ulice, napredujući u istočnoj polovini sela.

Ilustracija telegram rybar

Napredujući iz Marjinke, jedinice Južnog vojnog okruga nastavljaju uspešne jurišne operacije u severnom delu Georgijevke, napredujući Žutnjevom ulicom i praktično zauzimajući celu severnu obalu rezervoara.

-Rusi su imali uspeha u severnom delu Georgijevke i nekoliko zasada u blizini sela, takođe se navodi ukrajinskim resursima.


Lokalne borbe se vode u pravcu Zaporožja - obe strane su ograničene na napade malih pešadijskih grupa. Istovremeno, rusko vojno osoblje primećuje povećanje intenziteta upotrebe jurišnih dronova od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar



U Krinkima na Hersonskom pravcu, zbog aktivnog rada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine u Krinkima, primetno je smanjena borbena gotovost udarne grupe Katran. Ipak, VSU nastavlja da rotira jedinice, šaljući snage na mostobran da zamene one koji su izbačene iz stroja.

Ilustracija telegram rybar

Snažan prodor u tvrđavu Avdejevka: Ruska vojska preseca grad na pola, manje od 700 m do „puta života“ ukrajinskih oružanih snaga (MAPA)

Ruske trupe nastavljaju snažnu ofanzivnu operaciju, probijajući grad sa severoistoka, probijajući odbranu neprijatelja, presecale su grad na 2 dela, približavajući se glavnoj arteriji snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine.

Situacija u gradu Avdejevka je sve gora. „Put života“ je udaljen 700 metara“, pišu danas oficiri Oružanih snaga iz 110. brigade, a zapravo je još manje.

-Rusi su probili kod nadvožnjaka preko železničke pruge (jugoistočno od AKHZ) ​​i krenuli dalje. Ovo je praćeno lažnim napadima za zabludu, kao i ciljanom, ali veoma koncentrisanom upotrebom oružja u pravcu glavnog napada, žale se neprijateljski analitičari.

U severnom delu grada, Oružane snage Rusije izvode jurišne operacije duž ulica Čistjakova, Donjecke, Lesje Ukrajinke, Sapronove, Prvotravneve i Stepne.

-Rusi napreduju u području širine do 2,35 km do dubine do 370 metara, priznaju ukrajinski resursi, tradicionalno malo potcenjujući dubinu ruskog prodora.

Severni deo kamenoloma peska Plava jezera takođe je došao pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine u večernjem izveštaju saopštava da Oružane snage Rusije, uz podršku avijacije, nastoje da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine, izvodeći 34 napada dnevno: 25 na Novobahmutovku, Avdejevku i još 9 napada na Nevelskoje.

Napad na Georgijevku: Ruska vojska izbacila je ukrajinske oružane snage iz područja u blizini rezervoara i sa brojnih otpornika u zasadima (MAPA)
 

Napredujući iz Marjinke, jedinice Južnog vojnog okruga nastavljaju uspešne jurišne operacije u severnom delu Georgijevke, napredujući Žutnjevom ulicom i praktično zauzimajući celu severnu obalu rezervoara.


-Rusi su imali uspeha u severnom delu Georgijevke i nekoliko zasada u blizini sela, takođe se navodi ukrajinskim resursima.

 

Bahmut 2: Kadrovi iz Avdejevke (VIDEO)

Putovanje kroz Avdejevku, na koju juriša ruska vojska, i prolazak pored neprijateljskog vozila.

Izbor video zapisa poslednjih dana, gde se VSU vozi po gradu, uključujući i pod ruskom artiljerijskom vatrom.

 

Šolc: NATO nije u ratu sa Rusijom i nećemo da budemo uvučene u sukob!

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da članice NATO ne smatraju da su u ratu sa Rusijom i ne teže konfrontaciji sa njom.

-Ne smatramo da ratujemo sa Rusijom i ne težimo konfrontaciji sa Rusijom", napisao je on u članku za "Volstrit džornal.

FOTO: Tanjug/AP

Zemlje Alijanse će se boriti protiv pokušaja da NATO bude uvučen u sukob u Ukrajini, dodao je nemački kancelar.

 

 

Nema plana B

Bajdenova administracija je fokusirana na to da Kongres odobri novi paket pomoći za Ukrajinu, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i dodao da ne postoji "plan B".

 

Ukrajinci se povlače iz Avdejevke

Nekoliko ukrajinskih izvora danas je širilo informacije o povlačenju ukrajinskih oružanih snaga iz sektora dača na severoistoku Avdejevke. Osim toga, navodi se da su Oružane snage Rusije počele da zaobilaze koksaru sa jugoistoka kako bi stigle do jedinog puta kojim se snabdeva garnizon ukrajinske vojske u predgrađu Donjecka.

Probijena odbrana VSU u Novomihajlovki

Jurišne grupe ruske vojske uspele su da probiju odbranu ukrajindske vojske u rejonu Novomihajlovke u pravcu Južnog Donjecka, pri čemu su ušle u selo. Prema poslednjim podacima koji dolaze sa prve linije fronta, Rusi su se učvrstili na periferiji i bore se, pokušavajući da izbace Ukrajince iz naseljenog mesta.

Foto Tanjug/AP

Pozitivne vesti za Ruse iz oblasti Novomihajlovke pojavile su se dan ranije, kada je niz ruskih izvora javio da su jurišne grupe ruskih snaga uspele da uđu u predgrađe sela i tamo se utvrde. Odbrambene jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušavale su da istisnu ruske snage, pri čemu je došlo do teških borbi. Detaljnije informacije stigle su ujutru. Kako se ispostavilo, jedinice mornaričke pešadije grupe Vostok bile su ukopane na istočnoj periferiji ulice Mira u Novomihajlovki. Prema nekim izveštajima, do četvrtine naselja našlo se pod ruskom kontrolom, ali to nije izvesno.

 

Ruska PVO deluje iznad Belgoroda

Još pet ukrajinskih vazdušnih ciljeva oboreno je iznad Belgoroda, nema ranjenih, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

Granatirani gradovi u DNR

Ukrajinske snage su ispalile 18 granata na Donjeck i Makejevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Oboreni projektili iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi oborili su iznad Belgorodske oblasti sedam raketa ukrajinskog sistema RM-70 „vampir“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Takođe, iznad oblasti su uništena dva ukrajinska drona.

Foto Tanjug/AP

Porošenko podržao Zelenskog: Resetuj vlast, počni od sebe

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko podržao je ideju aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog o „resetovanju vlasti“, predloživši mu da počne od sebe.

Zelenski je ranije u intervjuu za italijanske medije rekao da je zaista razmatrao smenu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

„Hteo bih da podržim inicijativu Zelenskog o resetovanju vlasti… Počnite od sebe a o Zalužnog se otkačite!“, navodi se u saopštenju Porošenka.

Rusija i Vatikan: Rešiti sukob političkim sredstvima

Rusija deli želju Vatikana za rešavanje sukoba u svetu političkim i diplomatskim sredstvima i visoko ceni napore Svete stolice u kontekstu rešavanja krize u Ukrajini, izjavila je na redovnoj konferenciji za medije portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

FOTO: AP/Tanjug

-Skupili smo bogato iskustvo u bilateralnoj saradnji u nauci, kulturi, obrazovanju, zdravstvu i delimo želju Vatikana da pronađe politička i diplomatska sredstva za rešavanje konfliktnih situacija u svetu. U tom smislu, veoma cenimo napore Svete stolice u očuvanju mira u kontekstu ukrajinske krize, rekla je ona.

Diplomata je naglasila da je ruska strana zadovoljna zajedničkim radom sa Vatikanom „na nekim humanitarnim aspektima sukoba u Ukrajini, posebno po pitanju ponovnog okupljanja dece evakuisane iz zone specijalne operacije sa njihovim porodicama i zakonskim zastupnicima“.

-Otvoreni smo za dalji razvoj dijaloga sa Vatikanom na osnovu zajedničkih pristupa aktuelnim pitanjima na međunarodnom dnevnom redu i težnje za pravednijim svetskim poretkom, ocenila je Zaharova.

Pukovnik SBU: Novi zakon o mobilizaciji dovešće do pobuna

Usvajanje novog zakona o mobilizaciji dovešće do ustanka u Ukrajini, smatra pukovnik SBU u ostavci Oleg Starikov.

-Zakon će usvojiti… To će dovesti do toga da narod neće poštovati zakon, a to će dovesti do represija, a to do ustanka, naveo je on na svom Jutjub kanalu.

Nemačka nema kapasitete za proizvodnju municije

Nemačka trenutno nema proizvodne kapacitete za zaključivanje dodatnih sporazuma sa industrijskim sektorom o isporukama veće količine municije za Ukrajinu, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Arne Kolac.

Foto Tanjug/AP

-Mislim da je u Nemačkoj urađeno sve što je bilo moguće. Mi, naravno, možemo da zaključimo okvirne sporazume u slučaju da se povećaju proizvodni kapaciteti ali sada smo na granici mogućeg, rekao je on.

IAEA: Nemamo dovoljno informacija o poslednjem napadu na nuklearku

Eksperti Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) za sada nisu prikupili dovoljno informacija da bi mogli da kažu ko je gađao Zaporošku nuklearku, izjavio je novinarima generalni direktor Rafaelo Grosi.

-U maju prošle godine dobili smo ovlašćenje od SB UN da pratimo situaciju u vezi sa sukobom. Šta se događalo do tada, konkretno u leto 2022. godine, ne možemo ni na koji način da komentarišemo. Što se tiče perioda za koji smo dobili mandat potrebno je sačekati i prikupiti sve raspoložive informacije. Ne možemo da izlazimo sa nepromišljenim zaključcima, rekao je Grosi.

Foto: Arhiva

Grosi je u poseti nuklearki zajedno sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane.

 

 

Ukrajina pooštrava mobilizaciju


Vrhovna rada Ukrajine usvojila je u prvom čitanju predlog zakona o pooštravanju mobilizacije, javio je poslanik Aleksej Gončarenko na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, tek predstoji drugo čitanje i biće podneti amandmani na dokument.

Sam Gončarenko je rekao da je glasao protiv.

 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

▪Ruska vojska je nanela grupne udare visokopreciznim oružjem iz vazduha i sa mora na ukrajinske vojno-industrijske komplekse;

▪Ukrajinska vojska je izgubila oko 195 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
▪Na zaporoškom pravcu je ruska vojska uništila vojsku i tehniku tri brigade ukrajinske vojske u Žerebjanki i Rabotinu, neprijatelj je izgubio 30 vojnika;
▪Ukrajinska vojska je izgubila oko 275 vojnika za 24 sata na kupjanskom pravcu;
▪Ruska vojska je odbila napade ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 220 vojnika; ▪Ruska vojska zauzima sve pogodnije pozicije na donjeckom pravcu i odbila je deset napada ukrajinske vojske;
▪PVO sistemi Rusije su za prethodnih 24 sata presreli četiri „hajmarsa“ i uništili 104 ukrajinska drona;
▪Ruska vojska je poboljšala položaje na južnodonjeckom pravcu;
▪PVO Rusije je za poslednjih 24 sata oborila ukrajinski MiG-29 u rejonu Aleksejevke;
▪️Ruska vojska je uništila skladišta avijacione tehnike i goriva ukrajinske vojske;
▪Ukrajinska vojska je za 24 sata na donjeckom pravcu izgubila oko 290 vojnika i dva oklopna vozila.

Mediji: Američki saveznici žele da znaju da će Vašington pomoći kada „stvari krenu loše“

Američki Kongres bi trebalo da usvoji nacrt zakon o izdvajanju pomoći Ukrajini, Izraelu i pacifičkim saveznicima, u suprotnom će biti ugroženo poverenje strateških partnera, navodi se u pismu američkih ambasadora u Japanu, Kini, Australiji, Malaziji, Vijetnamu, Južnoj Koreji, Indiji, na Novom Zelandu i Filipinima, piše list „Njujork tajms“.

- Ne samo da će naši saveznici i partneri oceniti ovaj trenutak, već i naši neprijatelji. Poverenje u našu privrženost kolektivnoj bezbednosti i obuzdavanju visi o koncu - piše u objavi.

Ambasadori su upozorili da će odluke koje se sada razmatraju imati dugoročne posledice, kao i da vlasti drugih država prate proces: „Oni žele da vide da će, kada stvari krenu loše, Sjedinjene Američke Države biti uz naše saveznike i partnere“.

Diplomate su pojasnile da u svetlu „ozbiljnosti ovog istorijskog trenutka“ je neophodno razmeniti direktnu i iskrenu procenu situacije.

Američki list navodi da su obraćanja ovog tipa neobična za diplomate koji, u ovakvim slučajevima, retko javno istupaju sa svojim stavovima. Međutim, oni su tokom nedavnog sastanka na regionalnoj konferenciji istakli da rizik od neuspeha prilikom usvajanja zakona opravdava taj potez.

U američkom Kongresu je danas organizovano glasanje o predlogu zakona kojim se planira izdvajanje sume od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael i oko pet milijardi dolara partnerima u Indijsko-pacifičkom regionu u cilju suprotstavljanja Kini, kao i 20 milijardi dolara za osiguranje bezbednosti američkih granica.

Bivši američki predsednik Donald Tramp i njegove pristalice u Predstavničkom domu su kritikovale projekat. Prema njihovom mišljenju, zakon bi predsedniku dao previše veliku slobodu da zaštiti migrante od deportacije i ne predlaže dovoljno mera za suzbijanje priliva migranata. Neki republikanci su javno priznali da ne bi želeli da Džozefu Bajdenu daju političku pobedu uoči predsedničke izbore.

- Sve ukazuje na to da taj nacrt zakona neće ni biti predat Senatu na razmatranje. Zašto? Razlog je jednostavan – Donald Tramp - izjavio je Bajden.

Lider republikanaca Mič Makonel, koji podržava predlog zakona, priznao je da projekat neće imati uspeha zbog predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona.

Stejt department je upozoravao ranije da će SAD za Ukrajinu izdvojiti poslednji paket vojne pomoći u iznosu od 250 miliona dolara krajem decembra, kao i da podrška Ukrajini u budućnosti neće dostići nivo koji je imala 2022-2023. godine.

Sa druge strane, vlasti u Rusiji traže da se prekinu isporuke ukrajinskoj vojsci i smatraju da će ipak uspeti da se dogovori pomoć Ukrajini.

- Očigledno je da je to privremena pojava. Naravno, Amerika će nastaviti da se i dalje uključuje u ovaj sukob, zapravo da se direktno uključuje - istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Švedska obustavlja istragu sabotaže na Severnom toku

Švedski tužioci izjavili su da ta zemlja odustaje od dalje istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

- Zaključak istrage je da Švedska nema nadležnost i da istragu stoga treba zatvoriti - navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da tužilaštvo "zatvara istragu o gruboj sabotaži Severnog toka".

Zelenski: Tri osobe stradale u ruskom napadu, više od 10 povređeno

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su tri osobe poginule u ruskom raketnom napadu na zemlje, od čega dve u Kijevu i jedna u Nikolajevu.

Prema njegovim rečima, više od 10 ljudi je povređeno.

- Pod ruševinama će možda biti još ljudi - naveo je Zelenski na Telegramu.

Ukrajina: Oboreno 29 raketa i 15 dronova

Ukrajinska PVO oborila je 29 projektila i 15 bespilotnih letelica koje je lansirala Rusija u masovnom napadu, rekao je načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji.

Prema njegovim rečima, ruske snage lansirale su ukupno 64 rakete i bespilotne letelice.

Borelj dočekao jutro u skloništu u Kijevu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ukrajini, saopštio je da je jutro dočekao u skloništu zbog sirena za vazdušnu opasnost koje su se oglasile širom Kijeva.

- Počinjem jutro u skloništu dok se sirene oglašavaju širom Kijeva.Ovo je svakodnevna realnost hrabrog ukrajinskog naroda, otkako je Rusija pokrenula svoju protivpravnu agresiju - napisao je Borelj na platformi Iks. 

Taker Karlson u Moskvi, američki novinar intervjuisaće Putina

Poznati američki novinar i politički komentator Taker Karlson potvrdio je da se nalazi u Moskvi, gde će intevjuisati ruskog predsednika Vladimira Putina. Kremlj se zasad nije oglasio o tom razgovoru.

Bez struje delovi Kijeva

Delovi grada Kijeva ostali su bez struje nakon što je oborena ruska raketa oštetila dalekovode, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kijev i ostatak zemlje bili su pod velikim ruskim napadom, a upozorenja na vazdušnu opasnost traju više od dva sata.

Podoljak o ostavci Zalužnog

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak smatra da će ostavka glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog omogućiti Kijevu da razbije stagnaciju na bojnom polju.

Prema njegovim rečima, i Ukrajinci i zapadni partneri Kijeva su umorni od sukoba. Vladimir Zelenski traži rešenja, jer Ukrajina „ne može sebi da priušti“ nastavak stagnacije ili zamrzavanje sukoba.

Poljska podigla avione

Poljska je podigla vojne avione zbog eksplozija u Ukrajini, javljaju mediji pozivajući se na komandu oružanih snaga zemlje.

Eksplozije širom Ukrajine

Eksplozije su odjeknule i u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine.

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Ivano-Frankivskoj i Lavovskoj oblasti nakon upozorenja o vazdušnom napadu u zemlji.

Dronovi su udarili u objekat infrastrukture u Nikolajevu, nije saopšteno o kojem objektu se radi.

Više eksplozija je odjeknulo u Kijevu, deo grada je bez struje, javljaju ukrajinski mediji. Gradonačelnik Vitalij Kličko je potvrdio napad.

Vanredno stanje produženo do 13. maja

Opšta mobilizacija u Ukrajini i vanredno stanje produženi su odlukom Vrhovne rade do 13. maja.

Zelenski formirao poseban odred OSU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je dekret o formiranju posebnog odreda Oružanih snaga Ukrajine koji će biti posvećen dronovima.

Turci grade fabriku dronova blizu Kijeva

Turska kompanija "Bajkar" počela je izgradnju fabrike u blizini Kijeva koja će zapošljavati oko 500 ljudi i proizvoditi svoje modele dronova, rekao je izvršni direktor te kompanije Haluk Bajraktar.

Isplate od EU u martu

EU planira da otpočne isplate u martu u okviru političkog sporazuma o dodeli 50 milijardi evra Ukrajini, objavila je na društvenoj mreži H (Tviter) predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kremlj optužio Ukrajinu za napad na Lisičansk

Kremlj je optužio Ukrajinu za "monstruozni teroristički napad" na Lisičansk u Lugansku u kojem je poginulo 28 ljudi.

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)