BEŽANIJA: Raste broj dezertera u ukrajinskoj vojsci

Novosti online

08. 02. 2024. u 16:53

U ORUŽANIM snagama Ukrajine zabeležen je porast slučajeva dezerterstva, koji se dovodi u vezu sa odlaganjem vojne pomoći iz SAD, prenosi "Njujork tajms", pozivajući se na svedočenje jednog ukrajinskog oficira.

БЕЖАНИЈА: Расте број дезертера у украјинској војсци

Foto: Profimedia

"Broj dezertera je mali, ali nastavlja da raste", izjavio je za američki list ukrajinski kapetan Oleg Vojtsekovski i istakao da se u vojsci razvio "fatalizam" zbog neizvesnosti budućih isporuka naoružanja iz zapadnih zemalja, prvenstveno SAD.

Kako navodi "Njujork tajms", Kijev je od Vašingtona dobio polovinu ukupne strane pomoći, koja iznosi bar 47 milijarde dolara, a isti list je pre nekoliko dana objavio vest da se ukrajinske snage suočavaju sa nedostatkom ljudstva i padom morala.

Podsećanja radi, predlog zakona o budžetu koji je, između ostalog, trebalo da pokrije troškove zaštite južne granice SAD, kao i pakete pomoći Ukrajini i Izraelu, nije prošao prvo proceduralno glasanje 7. februara u američkom Senatu.

Predlog novog zakona predviđao je dodatna budžetska izdvajanja u visini od 118 milijardi dolara, od čega je 60 bilo namenjeno Ukrajini, 14,1 Izraelu, a samo 20 milijardi dolara za obezbeđivanje granice sa Meksikom.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!