RUSIJA NATERALA PENTAGON DA OBACI SISTEM VREDAN 20 MILIJARDI DOLARA: Posle šest godina od pokretanja ugašen napredni FARA projekat (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 02. 2024. u 21:23

U ROKU od šest godina od pokretanja, američka vojska je odbacila program buduće napadačko-izviđačke letelice (Future Attack Reconnaissance Aircraft FARA) za razvoj naoružanih izviđačkih helikoptera sledeće generacije.

РУСИЈА НАТЕРАЛА ПЕНТАГОН ДА ОБАЦИ СИСТЕМ ВРЕДАН 20 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: После шест година од покретања угашен напредни ФАРА пројекат (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube Lokid Martin

Najava napuštanja programa, koji je vojsku koštao 2 milijarde dolara, objavljena je 8. februara 2024. Načelnik generalštaba armije general Rendi Džordž rekao je: „Na bojnom polju – posebno u Ukrajini – učimo da se vazdušno izviđanje suštinski promenilo.”

On je dalje objasnio: „Senzori i oružje postavljeni na razne bespilotne sisteme i u svemiru su sveprisutni, dalekosežniji i jeftiniji nego ikada ranije.

Vojska je najavila da će povećati svoje troškove za letelice bez posade nakon „trezvene procene savremenog bojišta“.

Odluka je doneta uprkos tome što je vojska veoma uverovavala u program koji je pokrenut još 2018. Dva kandidata su bila u borbi za FARA ugovor, Sikorsky’s Raider X i Bell’s 360 Invictus.

Predviđeno je da prototipovi helikoptera koji su proizveli Sikorski i Bel polete negde 2024. godine dok vojska nije promenila sve.

U izjavi nakon objave, Sikorski je tvrdio da njihova letelica X2 koju je dizajnirao FARA program pruža „brzinu, domet i agilnost kojoj nijedan drugi helikopter na svetu ne može da parira.

-Ostajemo sigurni u avione X2 za potrebe američkih i međunarodnih misija sada i u budućnosti, saopštio je Sikorski. -Razočarani smo ovom odlukom i sačekaćemo izveštaj američke vojske kako bismo bolje razumeli njen izbor.

Najava je iznenadila mnoge pošto su budžetski dokumenti otkrili da služba navodno traži dodatnih 5 milijardi dolara za finansiranje programa u narednih pet godina. Neki su otišli toliko daleko da kažu da je ovo možda najveće odustajanje od vojnog programa u poslednjih deset godina.

Pre objave, oficiri su obavestili malu grupu novinara o obrazloženju ukidanja FARA-e: ono odražava prirodu bitke u današnje vreme. Iako je nekoliko zvaničnika američkih službi ponovilo da im je potrebno da proizvedu letelice i bespilotne letelice za izviđanje, kao i za borbu, odlaganje veoma ambicioznog i perspektivnog helikoptera je bilo iznenađenje.

Rat u Ukrajini doveo je do masovnih gubitaka helikoptera na obe strane. I ruske i ukrajinske snage su primenile taktiku usredsređenu na to da vojni helikopteri budu što bezbedniji.

Takođe, rat u Ukrajini je skrenuo pažnju i na opasnosti i na korisnost različitih klasa dronova u borbi. Čak i pre nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu, vojska je bila željna da nabavi razne napredne dronove, uključujući modele koji se lansiraju iz vazduha koji mogu da funkcionišu kao umreženi rojevi.

Pošto je njen glavni protivnik Kina, veoma dobro branjena država, bilo je razmišljanja o korišćenju jeftinih bespilotnih letelica kako bi se iscrpile njene A2/AD sposobnosti.

General Komande za razvoj (budućnost) vojske Džejms Rejni (James Rainey) izjavio je da iako je vojsci i dalje potrebna sposobnost slična FARA-i, služba nema nameru da započne još jedan projekat zamene helikoptera Kiova sa posadom kao što je to bilo u prošlosti.

Umesto toga, ona će dodeliti resurse negde drugde, posebno u domenu bez posade, kako bi Kiova omogućila da obavlja funkciju naoružanog izviđača koji vodi druge jedinice u zonama borbe.

FARA je tražila novi helikopter da zameni AH-64 Apače koji su dodeljeni određenim jedinicama kada je izviđačku letelicu OH-58D Kiowa Warrior povučen. Ironično, Apači su takođe bili raspoređeni u tom svojstvu nakon godina bezuspešnih pokušaja da se dobije direktan naslednik za OH-58D.


TRENUTAK SVOĐENjA RALUNA U AMERIČKOJ VOJSCI

Vojska trenutno napuštanje FARA-e naziva Rebalansom investicija u vazduhoplovstvu. Kao deo ove strategije, služba kaže da će odložiti proizvodnju General Electric T901 turbomotora, razvijenog u okviru Programa poboljšanih turbinskih motora (ITEP) i blisko povezanog sa FARA-om.

U stvari, s obzirom da FARA sada “leti kroz prozor”, integracija turbomotora T901s u pomoćne helikoptere UH-60 Black Hawk i jurišne helikoptere AH-64 Apache, koji su trenutno u upotrebi, biće primarni fokus američke vojske.

Foto printskrin youtube Bell

U skladu sa svojom novom strategijom za avijaciju, vojska namerava da kupi više UH-60M od proizvođača umesto da svoje starije UH-60 Black Hawk pretvara u V konfiguraciju.

Američka vojska je rekla da će raditi na tome da se bolji transportni helikopteri CH-47F Chinook Blok 2 konačno puste u upotrebu. Prema vojsci, obe odluke su bile motivisane prvenstveno da ojačaju povezane industrijske fondove za serije UH-60 i CH-47.

Pored toga, vojska planira da rasproda sve svoje preostale dronove RQ-11 Raven i RQ-7 Shadow. Zauzvrat, vojska će „povećati ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi proširila i ubrzala izviđačke sposobnosti vojske, uključujući buduće taktičke bespilotne vazdušne sisteme i lansirane efekte“.

Uprkos svemu ovome, najveći preokret se još uvek može pripisati otkazivanju FARA-e. Međutim, kada je vest izbila , nekoliko vojnih entuzijasta i posmatrača je navijalo za odluku, pozivajući na više rezanja ili uglova u oblasti flote sa posadom u korist bespilotnih platformi.

Drugi program razvoja helikoptera pod nazivom „Future Long Range Assault Aircraft“ je još uvek na stolu. Dva kandidata na FLRAA takmičenju koja su zamenila helikoptere Black Hawk bili su Bell V-280 Valor sa tilt-rotorom i Sikorsky and Boeing Defiant X sa koaksijalnim rotorom. Međutim, Bell V-280 Valor je izašao kao pobednik u decembru 2022.

Navedena akvizicija bi navodno bila najveća kupovina helikoptera od strane službe u poslednjih 40 godina.  (FLRAA ima procenjenu vrednost programa od 40 milijardi dolara, dok bi FARA mogla da vredi oko 20 milijardi dolara, nabavka oko 400 letelica samo za armiju SAD)

eurasiantimes.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024