ZALUŽNI SMENJEN ZBOG SUKOBA SA PENTAGONOM? "Politiko" tvrdi su Ukrajinci ostali gluvi na sugestije Amerike

Novosti online

10. 02. 2024. u 18:39

AMERIČKI generali su skovali plan za izlazak ukrajinskih trupa na Azovsko more, ali je on odbačen posle četiri dana borbi, navodi Politiko.

ЗАЛУЖНИ СМЕЊЕН ЗБОГ СУКОБА СА ПЕНТАГОНОМ? Политико тврди су Украјинци остали глуви на сугестије Америке

Foto: Profimedia/Ilustracija

General Valerij Zalužni, glavni komandant ukrajinskih snaga, smenjen je uoči druge godišnjice početka ruske invazije (24. februar) delom i zbog toga što se sukobio s Pentagonom oko stavova kako bi trebalo da se prošlog leta sprovede ukrajinska ofanziva, objavio je portal Politiko pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u četvrtak potvrdio da je smenio Zalužnog, posle višednevnih spekulacija o sukobu između civilnih i vojnih vlasti u Kijevu.

Upozorenje SBU

Smena Zalužnog je usledila uprkos upozorenju Sigurnosne službe Ukrajine (SBU) da bi ona mogla da bude okidač za nemire i pobunu. Na njegovo mesto je postavljen general Aleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine. Sjedinjene Države, najveći saveznik Kijeva, zvanično nisu ni podržale smenu Zalužnog niti su joj se protivile:

- Nećemo se mešati u unutrašnje pitanje Ukrajine - rekao je Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost.

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap/Mіnіsterstvo oboroni Ukraїni

Aleksandr Sirski

Međutim, nezvanično, Zalužni je zapravo glavni krivac za ukrajinsko neslaganje s Pentagonom u vezi s dugonajavljivanom ofanzivom, potvrdio je izvor portala Politiko. Američki i britanski generali pomogli su u planiranju velike ofanzive Ukrajine ka Azovskom moru, ali je Zalužni "odbacio plan nakon samo četiri dana brutalnih borbi" i opredelio se za taktiku koja je Ukrajincima bila bliža.

- Ukrajinci jednostavno nisu bili zainteresovani za američke savete pa su generalno zaključili da mi nemamo šta da im ponudimo u tom pogledu. Ostali su gluvi na sve sugestije Pentagona, navodeći da Amerikanci nemaju iskustva za ovu vrstu ratovanja - tvrdi taj izvor.

Američki generali su zahtevali da Ukrajina koncentriše snage u ofanzivi na izlazak na Azovsko more i preseče ruskim trupama kopnenu vezu s Krimom, čime bi se otežalo snabdevanje na poluostrvu, koje bi potom lakše moglo da se povrati.

Fijasko i gubici

Dok je Zalužni snosio najveći deo krivice za neuspeh ofanzive, Vašington se ustremio na pogrešnu osobu, jer je generala pokopao sam predsednik Zelenski, koji je imao poslednju reč o vojnim pitanjima, tvrdi Politiko i dodaje:

- Dugo najavljivana ukrajinska ofanziva doživela je fijasko uz zapanjujuće gubitke u ljudstvu i nije uspunila nijedan od svojih ciljeva.

Propast ofanzive je u prvi plan gurnula sukob Zelenskog i Zalužnog, a predsednik je osumnjičio generala da želi da se kandiduje za predsednika. Sirski je, na drugoj strani, "siguran", jer je etnički Rus i nema političke ambicije.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

ZELENSKI NA LINIJI FRONTA: Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!