ABAS STIGAO U DOHU NA RAZGOVORE O PRIMIRJU: Katar igra važnu ulogu posrednika - Da li je moguć prekid vatre?

Tanjug

11. 02. 2024. u 18:50

PALESTINSKI predsednik Mahmud Abas doputovao je danas u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu u Gazi sa katarskim emirom Šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem.

АБАС СТИГАО У ДОХУ НА РАЗГОВОРЕ О ПРИМИРЈУ: Катар игра важну улогу посредника - Да ли је могућ прекид ватре?

Foto: EPA

Palestinska novinska agencija WAFA saopštila je da će se Abas sutra sastati sa Al Tanijem, ali nije navela da li će se sastati i sa liderima Hamasa, grupe koja je dugo bila u sukobu sa Abasom i njegovom grupom Fatah sa sedištem okupiranoj na Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

Palestinski ambasador u Kataru Munir Ganam rekao je danas radiju Glas Palestine da će Abas i emir razgovarati o naporima da se osigura prekid vatre u Gazi sa Izraelom i načinima povećanja pomoći za 2,3 miliona stanovnika te teritorije.

- Katar igra važnu ulogu u međunarodnim naporima i posredovanju da se postigne prekid vatre. Zbog toga je koordinacija sa Katarom, takođe i sa Egiptom, od posebnog značaja, kako bi se okončala ova agresija na naš narod, rekao je Ganam.

Katar je domaćin šefu Hamasa Ismailu Hanijeu, kao i još jednom visokom vođi te grupe Kaledu Mešalu, koji se bavi pitanjima dijaspore u političkoj kancelariji Hamasa.

Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. od Abasa nakon kratkog građanskog rata sa bezbednosnim snagama koje su bile lojalne palestinskom predsedniku.

Abasova vlast je uglavnom svedena na Zapadnu obalu koju su okupirali Izraelci, koja je veća od Gaze, ali je takođe "razbijena" izraelskim naseljima.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!