TRI EKSPLOZIJE NA SUNCU NA ISTOM MESTU: Oglasila se Astronomska opservatorija u Beogradu

B.B.

12. 02. 2024. u 18:49

TOKOM prošle nedelje dogodile su se tri eksplozije na Suncu na istom mestu

ТРИ ЕКСПЛОЗИЈЕ НА СУНЦУ НА ИСТОМ МЕСТУ: Огласила се Астрономска опсерваторија у Београду

Foto: Astronomska opservatorija

Kako je saopštila Astronomska opservatorija u Beogradu, Sunce ide ka maksimumu svoje 11 godišnje aktivnosti, koja se očekuje 2025./2026. godine, što dovodi do učestalih erupcija na njegovoj površini. Posle erupcija na Suncu dolazi do pojačanog Sunčevog vetra i njegovog uticaja na Zemljinu jonosferu i magnetosferu, što se ogleda u poremećaju radio-komunikacija i pojačanja polarne svetlosti.

- Ovih dana su se desile eksplozije (erupcije) i to tri na skoro istom mestu na Sunčevoj površini, poslednja, koja je bila 9. februara godine u 14.10 po našem vremenu bila je najjača (sa oznakom X3.3) - saopštila je opservatorija. - Erupcija se desila u aktivnoj oblasti AR 3575 (NOAA 13575), gde se desila i prethodno dve, 6. i 7. februara. Čestice iz Sunčevog vetra iz ovih erupcije će ovog puta promašiti Zemlju, ali nije isključeno da se u ovom regionu nastave eksplozije i kada on bude okrenut ka Zemlji i da snažan fluks čestica pogodi gornje delove Zemljine atmosfere.

Astronomi sa Astronomske opservatorije u Beogradu prate dešavanja vezana za Sunčevu aktivnost i obavestiće javnost, pre svega jakim eksplozijama na Suncu koje mogu imati uticaja na Zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!